Antrenorii loturilor naţionale de rugby – juniori, prezenţi la o competiţie organizată la Zalău

Pentru al doilea an consecutiv, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” din Zalău a fost gaza fazei judeţene a Olimpiadei Gimnaziilor la rugby-tag, eveniment la care s-au calificat patru şcoli din judeţ. Elevii celor patru instituţii de învăţământ i-au avut alături şi pe antrenorii loturilor naţionale de juniori Under 16 şi Under 17, Mircea Taloş şi Andreş Vălenaş, care sunt profesori-antrenori şi în cadrul Centrului Naţional de Excelenţă de la Baia Mare. Aceştia au asigurat şi arbitrajul la competiţia de la Zalău, dar principalul scop a fost de a monitoriza copiii din şcolile prezente, în vederea promovării lor spre rugby-ul de pergormanţă.
„Am venit la acest eveniment pentru a depista tinere talente în acest sport, iar pe cei cu calităţi să încercăm să-i atragem spre Centrul Naţional de Excelenţă de la Baia Mare. Vrem să promovăm copiii spre rugby-ul de performanţă, iar un exemplu foarte bun în acest sens este un tânăr din Baraolt (Covasna), unde nu există tradiţie în acest sport, care face parte din echipa naţională Under 18, participând la Campionatul European. Nici în Sălaj nu există tradiţie în acest sport, dar pot fi tineri cu calităţi şi dornici să facă pasul spre performanţă. Am avut o discuţie şi cu doamna inspector de specialitate (Alina Cozac, n.r.) şi i-am transmis atât dânsei, cât şi celorlalţi profesori prezenţi că sunt plăcut surprins de calitatea jocurilor. Chiar se vede că aceşti profesori au muncit, nu şi-au dorit doar să bifeze această competiţie”, ne-a declarat Mircea Taloş, unul dintre antrenorii lotului naţional Under 16.
În urma rezultatelor înregistrate, pe prima poziţie s-a clasat Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu”, din Cehu Silvaniei, condusă de Sergiu Moldovan, urmată de Şcoala Gimnazială „Silvania” Şimleu Silvaniei (profesor Mirela Holhoş), Şcoala Gimnazială Dragu (profesor Cosmin Ardelean) şi Şcoala Gimnazială Buciumi (profesor Mariana Opriş).
„Sălajul a pătruns cu dreptul în acest sport minunat cu ceva ani în urmă, iar cei care l-au adoptat cu sigurnaţă nu se mai pot debarasa de el. Din păcate, cercul s-a restrâns la câţiva profesori deosebiţi, care merită respectul nostru. Intenţiile Federaţiei Române de Rugby sunt mult mai mari şi suntem convinşi că în viitorul apropiat, rugby-ul va avea alt statul în Sălaj. Felicitări tuturor celor implicaţi şi succes în competiţiile viitoare. Vreau să-l felicit în mod special pe profesorul Sergiu Moldovan, care prin munca depusă şi rezultatele obţinute face să se vorbească frumos atât despre Cehu Silvaniei, cât şi despre Sălaj”, a precizat sălăjeanul Gheorghe Sabău, director de Dezvoltare în cadrul Federaţiei Române de Rugby în Regiunea Transilvania-Nord.

Leave a Comment