Alarmă în sportul zălăuan! FC Zalău şi Volei Municipal, la un pas de desfiinţare

Anul 2005 a fost unul „negru” pentru fotbalul sălăjean, în special cel zălăuan. Armătura Zalău, echipă ce activa la acea vreme în Divizia B (actuala Liga a II-a), a fost nevoită să se retragă din campionat din cauza lipsei de fonduri. Patronul echipei, Liviu Olar Pop, a refuzat să mai sprijine echipa financiar, spunând că va continua să o facă doar dacă va fi ajutat şi de către autorităţile publice. Din păcate, atât autorităţile locale, cât şi cele judeţene au rămas indiferente, iar „brandul” fotbalului sălăjean avea să „moară”, după ani buni în care a făcut cinste judeţului prin rezultatele obţinute mai ales în eşalonul secund. Nu puţine au fost partidele în care tribunele Stadionului Municipal erau aproape neîncăpătoare, mai ales că printre adversarii echipei zălăuane s-au numărat cluburi cu tradiţie în fotbalul românesc.
2006 a fost un nou început pentru fotbalul din municipiu. Ioan Morar a înfiinţat clubul FC Zalău, cu care a reuşit promovarea în Liga a III-a în vara anului 2008, după un meci de baraj câştigat cu scorul de 1 – 0 în faţa maramureşenilor de la Spicul Mocira. Dacă în urmă cu şapte ani, Zalăul învingea Mocira pentru a ajunge într-un eşalon cât de cât onorabil, clubul zălăuan riscă să ajungă acum din nou în „mocirla” din care a pornit în urmă cu nouă ani. Deşi au trecut două luni de la reunirea echipei, iar din actualul sezon s-au scurs deja patru etape, FC Zalău nu a primit încă niciun leu din partea autorităţilor locale, iar semnalele care vin din partea Primăriei nu sunt deloc bune. „Mi s-a spus că mai poate dura câteva luni până când ni se vor aloca ceva bani, iar în aceste condiţii ne este foarte dificil să continuăm activitatea. Atâta timp cât nu avem un răspuns concret din partea reprezentanţilor Primăriei şi nu ştim pe ce buget ne putem baza, nu avem cum să mergem mai departe în campionat. Costurile pentru organizarea unui meci pe teren propriu sunt mari, noi am început pregătirea de două luni, iar până în acest moment nu am primit niciun leu din partea Primăriei”, ne-a declarat dezamăgit preşedintele Ioan Morar.
Dintr-o echipă care anul trecut a ocupat fotoliul de lider la un moment dat în Seria a V-a din Liga a III-a, FC Zalău este acum la un pas de a deveni istorie. „Am avut o întâlnire cu antrenorii şi jucătorii, le-am explicat care este situaţia reală, pentru că nu pot fi duşi la infinit „cu zăhărelul” şi am convenit să ne mai prezentăm la următoarele două meciuri. Mergem la Dej, pe urmă vom juca acasă cu Luceafărul Oradea, iar la acel meci ne gândim să facem şi un protest. Va fi ultimul nostru joc în Liga a III-a dacă nu vom primi sprijin de către Primărie. Sper, totuşi, ca situaţia să se rezolve, fiindcă ar fi o ruşine pentru întreaga comunitate ca echipa să se desfiinţeze”, a mai afirmat oficialul clubului zălăuan.
FC Zalău a fost nevoită să susţină trei meciuri de baraj până să promoveze în Liga a III-a. În 2006 a pierdut cu scorul de 0 – 1 duelul cu Universitatea 1919 Cluj, iar în 2007 a fost învinsă cu scorul de 2 – 3 de FC Bihor II Oradea.
Şapte sezoane a evoluat FC Zalău în Liga a III-a, acesta fiind al optulea, unul în care echipa are cel mai slab debut de campionat din istoria clubului. „Nu puteam să formăm o echipă la fel de valoroasă ca în sezonul trecut, din moment ce nu am primit încă niciun leu din partea autorităţilor locale. Am adus jucători tineri, dar dacă vom avea susţinere financiară, situaţia va fi alta din iarnă. Totul depinde de reprezentanţii Primăriei Zalău. Foarte multă lume ne critică, dar nimeni nu vine să ajute clubul măcar cu o sticlă cu apă. Autorităţile locale ne-au susţinut după ce am promovat în Liga a III-a, dar trebuie să ne ajute în continuare. Sunt foarte mulţi zălăuani care iubesc fotbalul şi ar fi nedrept pentru ei ca această echipă se se desfiinţeze, fiindcă şi ei contribuie la bugetul statului”, a conchis Ioan Morar.

Volei Municipal Zalău într-o situaţie asemănătoare

Modificările aduse în această vară Legii 69/2000 – Legea educaţiei fizice şi sportului, prin Ordonanţa de Urgenţă nr.2/2015 le-a dat bătăi de cap atât autorităţilor publice, cât şi reprezentanţilor de cluburi din România. Consiliile Judeţene şi Primăriile au fost nevoite să se retragă din acţionariatul cluburilor sportive, însă au dreptul să susţină în continuare sportul de performanţă pe bază unor proiecte. Problema clubului HC Zalău s-a rezolat într-o perioadă scurtă de timp. Consiliul Judeţean Sălaj s-a retras din acţionariatul echipei conduse de Gheorghe Tadici, dar a rămas principalul finanţator. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, în cazul cluburilor de volei şi fotbal. Consilierii locali au votat ieşirea din acţionariatul celor două cluburi, dar bugetul pentru cele două echipe nu este încă aprobat, ceea ce naşte multe semne de întrebare. Surse din anturajul celor două echipe susţine că ambele cluburi ar avea conturile blocate din cauza datoriilor mari pe care le au la bugetul statului, iar autorităţile locale refuză să aloce bani până nu va fi rezolvată această problemă.
„Pentru anul 2015, bugetul este aprobat, dar, atâta timp cât Ministerul Finanţelor Publice nu înţelege să aplice prevederile Ordonanţei de Guvern privind amnistia fiscală, banii nu pot fi folosiţi. Bugetul pentru 2016 va fi discutat odată cu tot ce înseamnă prevederile bugetului local pentru anul viitor”, a declarat Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.
În aceste condiţii, Zalăul riscă să rămână nu doar fără echipa de fotbal, ci şi fără cea de volei, actuala vicecampioană a României, ceea ce ar însemna o adevărată palmă dată iubitorilor de sport din municipiu, chiar şi din judeţ.

7 Thoughts to “Alarmă în sportul zălăuan! FC Zalău şi Volei Municipal, la un pas de desfiinţare”

  1. Anonim

    Suntem bine condusi la ,,Zalau” Felicitari!!!!

  2. Anonim

    Hotararea 186/17.08.2015
    Art.1. (1) Se aprobă acordarea de sprijin financiar de la bugetul local al municipiului Zalău pe anul 2015, în sumă totală de 38.925 lei, si se atribuie contractele de finantare nerambursabila următoarelor structuri sportive, pentru organizarea de acţiuni sportive , astfel:

    1. Clubul Sportiv DANISAN Zalău -Acţiunea sportivă „Cupa Zalăului ed.VIII“ – suma de 1300 lei;
    2.Asociaţia Club Sportiv TERRA KID Zalău – Acţiunea sportivă „Stagiu de karate traditional fudokan shotokan –Cupa Terra Kid– suma de 13.000 lei;
    3.Clubul Sportiv PRO-SILVA ORIENTARE Zalău -Acţiunea sportivă „Cantonament de pregatire a sportivilor – suma de 1500 lei;
    4.Clubul Sportiv Viitorul Zalău -Acţiunea sportivă „Cupa de Vară Viitorul – suma de 10.125 lei;
    5. Clubul Sportiv ALLEGRIA Zalau -Acţiunea sportivă „Concursul Judetean de dans modern „ – suma de 13.000 lei;

  3. Anonim

    amu cu fotbalu nu-i nici un bai , ca oricum nu fac nimic

  4. Radu

    DA! Nu este exclus ,din pacate. Daca DA , vinovatul nr 1 (unu) este primarul Capalnasiu , care in urma cu ceva vreme poza la greu pt imagine cu echipa si se lauda cu rezultatele ! Omul si-a facut plinul , poate da Dzeu si pleaca din primaria rudelor si pilelor sale, pe care le-a angajat la GREU, dar lasa o povara grea PNListilor lui . Iar Sala Sporturilor , poate fi vanduta pt activitati „extra” E dorinta expresa a lui Capalnasiu -pleaca rapid , din fata oamenilor daca se intampla, asa ceva . Osa ramai cu patalamaua de GROPAR al sportului nemernicule , impreuna cu prietenii tai de la FINANTE !

  5. Istvan

    Trăiască conducătorul nostru iubit Tov Capalnadiu .
    UPS , am uitat de secretarul general Nistorescu

  6. Anonim

    Nistorescu a ingropat voleiul

  7. Leo

    Amandoi Capalnasiu si Nistorescu , doua gunoaie, care nu aveau ce cauta in conducere la volei ! Se pricep ca mata la calendar ! Mars nerusinatilor ,nesimtiti fara masura !

Leave a Comment