Zeci de produse neconforme, retrase de pe piata de comisarii CJPC Salaj

Zeci de produse neconforme, retrase de pe piata de comisarii CJPC Salaj

Actiunile tematice de control ale Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj au vizat, in perioada 16-21 iulie 2009, respectarea prevederilor legale la comercializarea echipamentelor electrice de joasa tensiune, a prevederilor legale privind nivelul de zgomot transmis prin aer de aparatele electrocasnice si cele privind compatibilitatea electromagnetica la aparatele electrice si electronice.

Astfel, referitor la tematica de control privind comerciailizarea echipamentelor electrice de joasa tensiune, au fost verificati opt operatori economici din judetul Salaj. Au fost controlate 574 de produse in valoare de peste 20.000 de lei, fiind constatate abateri la 30 de produse in valoare de 513 lei, constand in:

comercializarea unor produse care nu aveau aplicat marcajul CE, in mod vizibil, lizibil si durabil pe produs, pe ambalaj, pe instructiunile de exploatere sau pe certificatul de garantie (in cazul a doi operatori economici), comercializarea de produse neinsotite de declaratii de conformitate ale prevederilor HG 457/2003 (la un operator economic), precum si de produse fara certificate de garantie. Pentru aceste abateri s-au aplicat sanctiuni insotite de amenzi contraventionale in valoare de 3.000 de lei, fiind oprite definitiv de la comercializare 21 de produse in valoare de 170 de lei, in timp ce noua produse, in valoare de 343 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor, ne-a declarat Dorina Rednic, directorul coordonator adjunct al CJPC Salaj.

Referitor la respectarea prevederilor legale privind nivelul de zgomot transmis prin aer de aparatele electrocasnice, au fost verificati sase operatori economici din Salaj, fiind controlate 774 de produse in valoare de peste 310.000 de lei. In cazul a doi agenti economici, au fost constatate produse lipsite de informatiile privind nivelul de zgomot transmis prin aer si uscatoare de par fara certificate de garantie. Au fost aplicate amenzi in valoare de 4.000 de lei, fiind oprite temporar de la comercializare 11 produse in valoare de 4.268 de lei, pana la remedierea deficientelor.

Alti opt operatori economici din judet au fost controlati de comisarii CJPC Salaj. Au fost controlate 392 de aparate electrice si electronice, in valoare de 202.864 de lei, privind compatibilitatea electromagmetica a produselor. Si in acest caz, comisarii au constatat nenumarate deficiente. La doi operatori economici s-au gasit la comercializare 20 de produse in valoare de 595 de lei, care nu aveau marcajul de conformitate CE care sa ateste conformitatea cu cerintele esentiale, conform prevederilor HG 982/2007. La un alt operator economic a fost depistat un produs in valoare de 179 de lei fara informatiile privind modul de utilizare traduse in limba romana, in timp ce la un alt comerciant, au fost gasite produse fara certificate de garantie, ne-a declarat Rednic. Pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi in valoare de 5.000 lei, fiind oprite temporar de la comercializare 21 de produse in valoare de 774 de lei pana la remedierea deficientelor.

Alte articole

Leave a Comment