Zeci de milioane de euro pentru Salaj de la Uniunea Europeana

Zeci de milioane de euro pentru Salaj de la Uniunea Europeana

Infrastructura Salajului a beneficiat in ultimii doi ani de fonduri consistente de la Uniunea Europeana, alocate in cadrul Programului Operational Regional. Suma cheltuita sau in curs de utilizare la nivel de judet pentru implementarea unor proiecte de infrastructura, pentru Educatie, Sanatate sau in Economie depaseste 300 de milioane de lei (respectiv, peste 80 de milioane de euro). Au fost contractate prin POR, in cadrul Agentiei Regionale de Nord-Vest, 25 de proiecte de catre agenti economici salajeni si de catre administratii locale sau judetene, noua dintre acestea fiind deja finalizate.

Situatia finantarilor prin POR in Transilvania de Nord se prezinta astfel: 1.101 proiecte depuse, cu o valoare totala de 1.002,36 milioane euro. Pentru 202 proiecte au fost semnate contracte de finantare, dar in cazul a 25 dintre acestea s-a luat decizia rezilierii din cauza incapacitatii financiare de implementare. Restul de 177 de proiecte sunt in implementare.

Programul Operational Regional 2007-2013 este gestionat de Ministerul Dezvoltarii si Turismului in calitate de autoritate de management si implementat la nivelul Regiunii Transilvania de Nord (Nord-Vest) de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, in calitate de Organism Intermediar. Suma totala alocata regiunii pe toti cei sapte ani (2007-2013) este de 488 milioane de euro.

„In primele sase luni ale acestui an, deciziile si eforturile noastre, ale celor din sistemul de management si control al Programului Operational Regional, au inceput sa isi arate roadele, atat la nivel national cat si regional. Beneficiarii POR au acumulat competente, s-au familiarizat cu procedurile specifice si, ca urmare, inregistram in acest moment un ritm sustinut in implementarea proiectelor finantate si, implicit, in absorbtia fondurilor. In continuare, insa, raman factori de risc importanti, cum ar fi problemele orizontale din zona reglementarilor, in special in domeniul achizitiilor publice. Acestea sunt de natura a afecta toate programele cu fonduri europene din Romania”, a declarat directorul general al ADR Nord-Vest, Claudiu N. Cosier.

Peste 27 de milioane de lei pentru scolile din Salaj

Imbunatatirea infrastructurii educationale Scoala gimnaziala Starciu – Extinderea cladirii scolii cu o sala de sport, lucrari de reabilitare termica, instalatii de incalzire centrala, lucrari de reparatii interioare, etajare partiala este un proiect depus in cadrul POR de catre Primaria Horoatu Crasnei, care a semnat contractul de finantare in 28 aprilie 2011. Proiectul, care este in curs de implementare, are valoarea totala de 5,960 milioane de lei si valoarea nerambursabila este de 4,5 milioane de lei.

Primaria comunei Balan a finalizat in primavara acestui an proiectul cu fonduri europene pentru Reabilitarea infrastructurii educationale din comuna Balan, a carui valoare totala a fost de 1,338 milioane de lei.

Pentru Reabilitarea scolii generale Gheorghe Lazar, al carui proiect a fost depus de Primaria Zalau, s-a alocat suma de 5,033 milioane de lei, investitia fiind deja finalizata.

In cadrul POR, a mai fost finalizata lucrarea (al carei beneficiar este Primaria Zalau) pentru Supraetajarea si reabilitarea termica a Scolii Generale Mihai Eminescu din Zalau, pentru care s-au cheltuit 4,385 milioane de lei.

Proiectul Modernizare corp A, B si Internat si extindere intre corp A si B la Colegiul Tehnic Al.P. Ilarian din municipiul Zalau a fost lansat de Primaria Muncipiului Zalau. Semnarea contractului a avut loc in data de 31 mai 2011, iar suma totala necesara pentru investitii a fost estimata la 10,722 milioane de lei.

Proiectul pentru Achizitia de utilaje de constructii la SC Instal Nord SRL Zalau a fost contractat in 12 iulie 2011 si este in curs de implementare.

Proiectul, deja finalizat, Competitivitate prin dezvoltarea de noi produse a fost depus de firma Amaprest SRL Zalau, contractul fiind semnat in 6 iulie 2009. Valoarea totala este 449.540,74 lei, iar valoarea nerambursabila 264.435,72 lei.

Pentru Constructia unui atelier de vulcanizare si achizitii de utilaje aferente la SC Rifax Com SRL din Simleu Silvaniei, contractul de finantare a fost incheiat in 17 martie 2009, iar investitia a carei valoare totala este de 340.839 de lei, a fost deja finalizata.

Proiectul Cresterea capacitatii de cazare si diversificarea ofertei de servicii la SC Super Max SRL, Jibou, a fost contractat in 19 iulie 2011.

Cresterea eficientei activitatii SC Media Grup SRL, proiect menit sa diversifice oferta de produse cross-media a fost contractat in 4 iunie 2009 si a fost finalizat, valoarea totala s-a ridicat la 94.757,33 lei.

Dezvoltarea durabila a afacerii prin achizitia de echipamente noi si modernizarea spatiului de servicii este in curs de implementare de catre firma SC Roservice SRL Zalau, data contractarii – 25 mai 2011, iar valoarea proiectului 134.322,18 lei.

Investitiile derulate in vederea Dezvoltarii si retehnologizarii pentru cresterea competitivitatii si productivitatii tipografiei SC Tiporom SRL Zalau s-au finalizat, iar suma cheltuita a fost de 498.236 lei.

Modernizarea si echiparea atelierului service a fost realizata de firma SC ILE SERV SRL, tot in cadrul Programului Operational Regional, iar valoarea investitiei a depasit 122.857 lei.

Nu in cele din urma, de fonduri europene a beneficiat si firma SC Prefcon ARL din Zalau pentru Utilizarea noilor tehnologii – Garantia eficientei si competitivitatii in proiectare, valoarea totala a proiectului a fost estimata la 719.501 lei, din care 423.236 de lei a reprezentat suma nerambursabila.

Centre sociale modernizate cu peste 10 milioane

de lei

Proiectul pentru realizarea unui Centru multifunctional pentru persoane varstnice, lansat de Primaria Zalau, a fost contractat la 21 martie 2011. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Agentiei Regionale de Nord – Vest, acesta este in curs de implementare si are valoarea totala de 1,347 milioane de lei, iar valoarea nerambursabila de 1,048 milioane de lei.

Mansardarea si actualizarea exigentelor de performanta ale cladirii centrului rezidential pentru varstnici, centrului de zi pentru persoane cu dizabilitati Cehu Silvaniei, la cerintele actuale conforme cu normele UE in vigoare este un proiect contractat in 20 ianuarie 2010 de Fundatia Rainbow. Aceasta a demarat procedurile de implementare, avand la dispozitie si fondurile europene in valoare totala de 3,057 milioane de lei, din care 2,366 milioane de lei reprezinta suma nerambursabila.

La nivelul Consiliului Judetean Salaj a fost depus proiectul pentru Modernizarea complexelor de servicii sociale pentru copii din Jibou, Simleu Silvaniei si Zalau, care a si fost contractat in 14 octombrie 2009. Lucrarile, a caror valoare totala se ridica la suma de 3,497 milioane de lei, sunt in curs de realizare.

In schimb, un alt proiect, depus tot de CJ Salaj, pentru Modernizarea si extinderea Complexului de Servicii Comunitare Cehu Silvaniei prin infiintarea de ateliere vocationale pentru tinerii iesiti din sistemul rezidential a fost finalizat. Contractul s-a semnat in 25 septembrie 2009, iar suma totala necesara s-a cifrat la 3,499 milioane de lei.

Aproape 100 de milioane de lei pentru spitale si SMURD

La randul sau, Primaria Simleu Silvaniei a lansat un proiect pentru Modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orasenesc Simleu Silvaniei, a carui valoare este de 3,961 milioane de lei. Contractul a fost parafat in urma cu un an iar lucrarile sunt in curs de executie.

Primaria orasului Jibou a semnat, in 8 decembrie 2010, contractul de finantare pentru Reabilitarea, modernizarea si dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Orasenesc din Jibou. Investitia este in curs de executie, valoarea totala a acesteia se ridica la 1,497 milioane de lei.

Consiliul Judetean Salaj a mai lansat un proiect in cadrul POR, pentru Reabilitarea corpurilor A si B ale Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, al carui contract a fost semnat in 28 decembrie 2010. Lucrarile sunt in derulare, iar valoarea totala necesara este de 42,752 milioane de lei.

Un proiect cu impact regional, derulat de judetele din Nord-Vest este destinat Imbunatatirii dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta din Transilvania de Nord. Beneficiar al fondurilor europene este Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Transilvania de Nord, respectiv, judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj, Satu-Mare. Contractul de finantare a fost semnat in 3 iunie 2010. Achizitiile, a caror valoare se vor ridica la 49,868 de milioane de lei, sunt in curs de derulare.

Drumurile si cladirile de patrimoniu inghit peste 165 de milioane de lei

Unul dintre proiectele de mare anvergura pentru salajeni, si nu numai, Reabilitarea drumului Ciucea – Crasna – Virsolt, a fost depus de Unitatea Administrativ Teritoriala a Judetului Salaj, in parteneriat cu UAT a Judetului Cluj. Semnarea contractului a avut loc in 8 august 2008, iar lucrarile, care sunt in curs de executie, au fost estimate la valoarea totala de 85,628 milioane de lei.

Proiectul pentru Reabilitarea DJ 108A: DN 1F-Romanasi-Creaca-Jibou-Benesat a fost depus de Consiliul Judetean Salaj, si in 30 iunie 2010 s-a semnat contactul de finantare, la valoarea totala de 102,697 milioane de lei, iar valoarea nerambursabila este de 84,727 milioane de lei.

In curs de implementare este un proiect de mare anvergura, lansat de CJ Salaj, respectiv, pentru Restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetean Salaj – Cladirile Centrului Militar Judetean, Muzeul Judetean de Istorie Zalau si Galeriile de Arta. Contractul a fost semnat in 16 decembrie 2009, iar valoarea totala aprobata este de 25,424 milioane de lei.

Alte articole

Leave a Comment