Mai putini “capsunari” salajeni in Spania

Mai putini “capsunari” salajeni in Spania

Romanii nu vor mai putea sa munceasca in Spania. Din cauza somajului aflat in crestere, oficialii spanioli intentioneaza sa restrictioneze piata muncii pentru romani, oferind, in schimb, job-urile locuitorilor din Peninsula.

Masura pe care doresc sa o implementeze oficialii spanioli ca sa contracareze rata mare a somajului – 20 la suta – i-a nelinistit pe salajenii care aveau de gand sa plece in Peninsula pentru a se angaja. Asta cu atat mai mult cu cat Spania este una din tarile unde romanii se acomodau usor, iar comunitatile mari de romani existente deja inseamna un sprijin important pentru cei care pun prima data piciorul in tara lui Gaudi. Desi nu este nimic batut in cuie, deocamdata, se pare ca este numai o chestiune de saptamani pana cand vor fi impuse restrictiile. Cu alte cuvinte, romanii vor putea oricand sa se plimbe prin Spania, sa o viziteze, sa mearga la studii acolo, dar pentru a lucra vor avea nevoie de autorizatie de munca, adica numai pe anumite meserii si cu contracte in prealabil.

Cu toate acestea, Ministerul roman al Muncii sustine ca nu s-a luat niciun fel de decizie in acest sens pana acum. „Precizam, din capul locului, ca este vorba de o intentie a oficialilor spanioli. Reprezentantii spanioli nu au facut nicio notificare oficiala la Comisia Europeana. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restrictiile pe piata muncii trebuie sa fie bine fundamentata in urma schimbarii radicale pe piata muncii. Asadar, e bine sa fim prudenti, intrucat nu s-a vorbit nicio secunda de interzicerea accesului romanilor pe piata muncii, ci mai degraba de o garantie ca romanii care ajung la munca in Spania au contracte ferme de munca”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioana Santa.

In Salaj, in prezent, nu stie nimeni cate persoane sunt plecate la munca in strainatate, o numaratoare oficiala urmand sa se faca abia la recensamantul din 2012. Cert este insa ca si estimativ, numarul salajenilor plecati la lucru in Spania ajunge la cateva mii de persoane.

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj spun ca, deocamdata, este vorba doar de o initiativa legislativa si ca nimic nu a fost aprobat, dar ca daca se va aplica, salajenii vor fi afectati serios. „Daca aceasta masura se va aplica, va fi rau pentru salajenii care intentionau sa plece la munca in Spania, care era o poarta foarte buna in privinta locurilor de munca, era un refugiu. Pentru salajeni era usor sa se acomodeze acolo intrucat sunt comunitati mari de romani, sunt magazine deschise de romani, iar limba este una care se invata usor. Acum, probabil ca aceia care aveau de gand sa plece se vor grabi sa o faca inainte sa fie votat proiectul de lege”, a declarat Mircea Pop, consilier superior in cadrul AJOFM Salaj.

Potrivit sursei citate, Spania a ajuns in aceasta situatie dramatica pentru ca ibericii nu accepta orice fel de job. „Sigur ca Spania vrea sa ia aceasta masura din cauza ratei foarte mari a somajului, de 20 la suta. Se vrea fortarea lucrurilor prin oferirea acelor locuri de munca ocupate de romani catre populatia spaniola, numai ca spaniolii nu accepta orice job, asa cum fac romanii. De aici s-a ajuns si la aceasta rata a somajului in Spania”, a explicat Mircea Pop.

Acesta a spus ca un bun segment din salajenii care au incheiat perioada de somaj au ales sa isi incerce norocul in Peninsula, dar cum, insa, masura pe care vor sa o puna in aplicare oficialii spanioli nu ii va viza pe romanii care se afla deja acolo si au locuri de munca, griji ar trebui sa isi faca doar cei care vroiau sa ia drumul Spaniei de acum incolo.

Cum obtii un loc de munca in Spania?

Pentru a putea munci „cu acte in regula” in Spania trebuie parcursi cativa pasi. Astfel, angajatorul elaboreaza oferta de locuri de munca si o trimite in Romania, pentru a fi analizata de cetatenii roman. Acestia se prezinta la consulatul spaniol pentru eliberarea vizei de resedinta si de munca, document care se acorda gratuit. In termen de o luna de la intrarea in Spania, lucratorul roman are obligatia de a solicita personal cartea de identitate pentru straini (valabila pentru un an sau pana la sfarsitul perioadei tranzitorii, n.r.).

Cea mai mare rata a somajului in UE

Spania inregistreaza cea mai dramatica situatie in randul tarilor UE in ceea ce priveste rata somajului, fiind inregistrate peste 4,5 milioane de persoane fara loc de munca, in conditiile in care criza economica prelungita continua sa afecteze populatia. Rata somajului inregistrata in ultimul trimestru al anului trecut – 20,33 la suta, adica aproape 4,7 milioane de someri – reprezinta deja cel mai ridicat nivel al somajului atins in ultimii 13 ani.

Toate sectoarele economice majore – industrie, constructii, servicii si agricultura – au redus numarul de locuri de munca in primele patru luni ale anului 2011, iar numarul caminelor spaniole in care niciun adult nu are vreo slujba a crescut cu 58.000, ajungand la un total de 1,38 de milioane.

Restrictii pentru romani

Spania nu este singura tara unde romanii nu vor mai avea acces usor la locurile de munca. In prezent, Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda, au piata muncii restrictionata pentru romani, accesul la un job fiind mai dificil si doar pentru anumite meserii, in functie de cerintele de pe piata si numai in baza unui permis de munca. Tarile care nu impun restrictii de munca pentru romani sunt Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Ungaria.

Leave a Comment