Virusul varicelei sta la panda

Varicela (varsatul de vant) este o boala infectioasa acuta, contagioasa, cunoscuta in popr sub denumirea de varsat de vant, produsa de virusul varicelo-zosterian. Se manifesta prin eruptie polimforma, pruriginoasa, aparuta in valuri.

Sursa de infectie o constituie bolnavii de varicela sau de herpes zoster, care sunt infectiosi prin leziunile tegumentare si mai ales prin cele ale mucoaselor. Poarta de intrare a infectiei este mucoasa nazofaringiana si cea conjuctivala. Transmiterea este respiratorie, prin picaturile de secretie nazofaringiana raspandite aerogen sau, foarte rar, prin obiecte proaspat murdarite cu secretii ale mucoaselor sau leziuni tegumentare. Boala este mai frecventa la copiii intre 2 si 14 ani, in sezonul rece si perioada de primavara. Contagiozitatea este foarte mare, in special, in stadiul initial, durata perioadei de contagiune fiind de 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si dureaza aproximativ 6 zile dupa ultimul val eruptiv.

Este suficienta o scadere a imunitatii organismului pentru ca virusul sa iasa din ascunzatoare si sa se manifeste sub forma de zona zoster.

Varicela cere carantina de 3 saptamani

Incubatia variaza intre 10-21 de zile, in medie fiind 14-15 zile, iar carantina dureaza 3 saptamani. La copii, simptomele care preced eruptia pot fi minore, de exemplu febra moderata, cefaleea si persista 7-10 zile, iar la interval de 1-2 zile apar elemente eruptive noi. Perioada preeruptiva (2-3 zile) se manifesta cu dureri de cap si musculare, iar in cea eruptiva, eruptia apare mai inati pe corp, unde domina, apoi pe fata si membre, fiind insotita de febra si mancarime cu aspect de vezicule, comparate cu picaturile de roua. La sfarsit vezicula se usuca, formand o crusta, fara sa lase cicatrice, cu exceptia unei usoare pigmentatii trecatoare. Stadiul de cruste poate dura 10-20 de zile. Cat despre evolutia bolii este de obicei usoara spre vindecare, urmata de o imunitate durabila.

Cazurile severe necesita spitalizare

Afectiunea trebuie declarata obligatoriu numeric, izolarea facandu-se la domiciliu, timp de cel putin 6 zile de la aparitia eruptiei. Tratamentul la domiciliu presupune si repaus la pat, igiena pielii si a mucoaselor. Tegumentul cu eruptie se pudreza cu alcool sau talc mentolat. Baia generala este permisa numai dupa caderea crustelor. Cazurile severe sau complicate necesita spitalizare. In schimb, la formele usoare si medii sunt suficiente masurile de prevenire a suprainfectiei bacteriene si calmarea pruritului.

Prevenirea se face prin imunizarea activa, cu vaccin viu atenuat, in cazul copiilor si imunizare pasiva cu imunoglobuline specifice antivaricela, care se administreaza in primele 3-4 zile de la contactul infectant, celor cu imunosupresie.

Dana Pop, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) ne-a informat ca in primul trimestru al acestui an (ianuarie, februarie, martie) au fost inregistrate aproximativ 600 cazuri de varicela. Cazurile de varicela au fost sporadice, fiind un fenomen normal in aceasta perioada. In fiecare saptamana, medicii de familie raporteaza cazurile de varicela, iar la inceputul fiecarei luni acestia se prezinta la ASP cu raportul in scris. Pe baza celor doua rapoarte se intocmesc rezultatele, acestea putand fi cunoscute in fiecare luna in data de 15, a conchis directorul.

Leave a Comment