Vârșolț, comunitatea unde românii și maghiarii sărbătoresc Paștele împreună

Vârșolț este cel mai bun exemplu de comună unde sărbătorile pascale catolice și ortodoxe sunt marcate împreună, de români și maghiari.

„Noi marcăm împreună sărbătorile pascale catolice și ortodoxe. Suntem vecini, suntem prieteni, trăim bine împreună, avem multe familii mixte, de români și maghiari. Cum să nu ne înțelegem? Ne înțelegem bine dintotdeauna”, ne-a declarat primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos. „Noi suntem obișnuiți de la bunicii noștri să sărbătorim de două ori. Noi, cei care sărbătorim Paștele catolic, îi invităm pe ceilalți și ne bucurăm împreună, le oferim ouă roșii, prăjituri, ne simțim foarte bine împreună. Mulți vin și la biserica noastră. La sărbătorile pascale ortodoxe, noi, maghiarii, suntem invitați de prietenii noștri ortodocși să sărbătorim împreună, mergem împreună la biserică, stăm la masă împreună. Este frăție între noi și înțelegere. Așa este și normal să fie. Cel puțin la noi dintotdeauna a fost așa și așa vrem să și rămână”, a mai spus Breda Lajos.

Bucurie comună și respect reciproc

Melinda este o maghiară căsătorită cu un român și spune că este normal ca românii și maghiarii să sărbătorească împreună. „Ne înțelegem foarte, maghiarii sărbătoresc și Paștele ortodox, iar ortodocșii marchează și sărbătoarea noastră. Așa a fost și așa va fi.  Este vorba de respect aici, iar acest respect există în comunitatea noastră. Mie mi se pare firesc să fie așa, eu așa am fost crescută, așa sunt obișnuită. Trăim împreună și trebuie să ne înțelegem, să ne respectăm. Noi eram chemați de vecinii noștri ortodocși să mâncăm împreună la Paștele ortodox, ei erau invitați la noi și așa este și acum”, spune Melinda.

A. Lungu

3 Thoughts to “Vârșolț, comunitatea unde românii și maghiarii sărbătoresc Paștele împreună”

  1. […] Vârșolț este cel mai bun exemplu de comună unde sărbătorile pascale catolice și ortodoxe sunt marcate împreună, de români și maghiari. „Noi marcăm împreună sărbătorile pascale catolice și ortodoxe. Suntem vecini, suntem prieteni, trăim bine împreună, avem multe familii mixte, de români și maghiari. Cum să nu ne înțelegem? Ne înțelegem bine dintotdeauna”, ne-a declarat primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos. „Noi suntem obișnuiți de la bunicii noștri să sărbătorim de două ori. Noi, cei care sărbătorim Paștele catolic, îi invităm pe ceilalți și ne bucurăm împreună, le oferim ouă roșii,… Citeste mai mult […]

  2. […] Vârșolț este cel mai bun exemplu de comună unde sărbătorile pascale catolice și ortodoxe sunt marcate împreună, de români și maghiari. „Noi marcăm împreună sărbătorile pascale catolice și ortodoxe. Suntem vecini, suntem prieteni, trăim bine împreună, avem multe familii mixte, de români și maghiari. Cum să nu ne înțelegem? Ne înțelegem bine dintotdeauna”, ne-a declarat primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos. „Noi suntem obișnuiți de la bunicii noștri să sărbătorim de două ori. Noi, cei care sărbătorim Paștele catolic, îi invităm pe ceilalți și ne bucurăm împreună,  » Mai multe detalii […]

  3. fan primar

    Realitatea este alta.De pastele catolicilor romanii fac treburi minore,curatenie in general.De pastele ortodox ,incepand din Pericei,si pana la pepiniera Varsolt vezi o gramada de catolici la muncile agricole.Deci vorbele primarului sunt doar ,,declaratii”.

Leave a Comment