V-ati săturat de caniculă, inundații? Există o soluție: acoperișurile verzi!

Încălzirea globală aduce cu ea schimbări dramatice în clima secolului XXI. Procesul de schimbare climatică provoacă o serie de anomalii  care ne poate schimba radical modul de viață. Vremea poate fi caracterizată prin căldură excesivă pe perioade îndelungate, provocând secetă în anotimpuri de regulă umede, urmată de ploi torențiale cu debite de apă excesive, fără ca solul să poată asimila cantitățile de precipitații multiple față de mediile obișnuite, poate cauza chaos, atât în mediul rural cât și în cel urban.

În aglomerațiile urbane disconfortul termic este și mai accentuat. Efectul maximelor neobișnuit de ridicate se adaugă la fenomenul de „urban heating” provocând chiar probleme de sănătate acute și cronice. În schimb furtunile cauzate de schimbările bruște de temparaturi, aduc cu ele precipitații de genul ploilor torențiale la care nu fac față sistemele de canalizare. Cu toții am asistat la străzile , pasajele inundate, mijloacele de transport blocate în tuneluri și pasaje, șoferi și călători cu nervii întinși la maxim.

Nici în România recentele modificări în clima nu pot fi trecute cu vederea în viața de zi cu zi. Seceta instaurată în multe zone ale țării impun măsuri și soluții pentru contracararea influenței extremelor în fenomenele meteo.

În acest context, trebuie să subliniem rolul acoperișurilor verzi in reducerea efectului de incălzire globală, mai ales in marile aglomerari urbane ne spune d-l Mathe Huba administratorul Odu Green Roof
Instalarea a cât mai multe acoperișuri cu vegetație este a soluție cu multiple avantaje în privința mediului înconjurător mai ales in orașele mari, fără prea multe spații verzi.

Efectul de seră este considerată cauza principală a încălzirii globale. Intensificarea acestuia se datorează emisiilor de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă de activitățile antropice.  Eliminarea acestor gaze prin procese naturale este mult mai înceată decât producerea lor. Plantele absorb CO2, dar din păcate numărul plantelor și a copacilor nu a crescut proporțional cu cantitatea emisiilor de CO2.

Fiind rezultatul încălzirii globale, ploile torențiale au devenit obișnuite.

Un avantaj important al acoperișului verde este evitarea suprasolicitării sistemului de scurgere și de canalizare. Structura acoperișului verde permite retenția unei cantități importante de apă care ulterior prin evaporare contribuie la reducerea temperaturii mediului ambiant. Un alt efect la fel de important este efectul de încetinire a drenajului apei, astfel sistemele pluviale sunt protejate de cantitățile mari de apă cu care s-ar confrunta, ele fiind înglobate în structura acoperișului verde și drenate în timp.

Acoperișurile verzi nu numai că rețin mari cantități de apă meteorică, dar o și purifică. Apa de ploaie curge mai întâi pe plante, apoi prin diferitele straturi componente, ajungând doar după aceea în scurgere, astfel fiind filtrată, 95% din cantitatea de plumb, cupru, cadmiu ce ajunge pe acoperiș cu apa pluvială, rămâne în substrat. Cantitatea de azotați, azotiți reținuti (provenite din ploile acide) este deasemenea importantă, dar mai greu de cuantificată.

Economiile care se realizează prin reducerea costurilor de încălzire și răcire a imobilelor devin mai consistente iar amortizarea investiției  într-un acoperiș verde sau perete cu vegetație se realizează într-o perioadă mai scurtă.

Fiecare metru pătrat de vegetație în mediul urban contează!

Echipa Odu Gren Roof

Leave a Comment