Te consideri o persoană norocoasă? Iată în ce categorie de noroc proverbial te încadrezi

Norocul, sau ghinionul, după caz, sunt două concepte antagonice care, în principiu, se anulează unul pe altul și depind foarte mult de comportamentul și viziunea despre viață. În cultură română, norocul e sinonim mai degrabă cu câștigul din întâmplare, nemeritat, care duce invariabil la o situație avantajoasă din punct de vedere material. Astfel, pentru români, norocul are mai mult o valență materialistă și mai puțin una mentală, legată de fericire și stare de spirit, cum e valorizat în alte culturi occidentale.

Despre noroc și felurile în care acesta se exprimă pentru noi, oamenii, s-au scris multe cărți și făcut multe, însă una care a atras atenția este cea a unui doctor și scriitor american – James Austin, care a publicat acum 45 de ani o carte de referință: „Persistența, șansa și creativitatea: arta norocoasă a inovației”, în care domnia sa vorbește despre 4 mari categorii de noroc, din care trei depind, în mare parte, de comportamentul uman.

Iată cele 4 tipuri de noroc pe care un om le poate avea:

  1. Norocul chior/orb

Acesta este cel mai cunoscut tip de noroc pe care îl poate avea un om. Apare absolut întâmplător, accidental și este complet înafara oricărui control, de oricare fel. Știi cum se spune: ori îl ai, ori nu! Acest noroc este strâns legat de background-ul personal și familial, de modul în care îți trăiești viața și felul în care privești intervenția destinului.

Cel mai cunoscut exemplu de noroc chior este cel pe care îl poți experimenta este acela când joci jocuri tip slots sau păcănele, care se bazează mai mult pe hazard și mai puțin pe calcule și probabilități. Aici ai posibilitatea de a obține un jackpot însemnat, absolut întâmplător. E drept, că poți să verifici ce valoare poate avea un astfel de premiu, consultând un site specializat, cum e Jucătorul.ro, însă obținerea lui e clar o chestiune întâmplătoare.

  1. Norocul „ajutat”

Al doilea cel mai cunoscut tip de noroc este cel rezultat de acțiunile și inițiativele tale, respectiv de ce faci tu efectiv pentru a ajunge la obținerea acelui câștig norocos. Este și o vorbă românească care sintetizează excelent acest lucru: „norocul ți-l mai faci și singur”. Așadar contează ce faci pentru a fi „norocos”.

Un exemplu în acest sens pot fi, din nou, jocurile de noroc care se joacă la masă, cu cărți/zaruri. Deși contează oarecum și norocul proverbial, autentic, în cazul jocului de poker, de ruletă sau de blackjack (21), o importanță aparte o au skill-urile din domeniul matematicii și statisticii, respectiv cunoștințele de psihologie pe care le posezi. Dacă știi să-ți calculezi cărțile și să-ți estimezi șansele, poți să „creezi” un eveniment norocos.

  1. Norocul intuitiv

Oportunitățile și potențiale succese care apar în viața unui om se perindă de multe ori prin fața ochilor, însă foarte puțini dintre noi le vedem cu adevărat și înțelegem pe deplin semnificația. Acest tip de noroc implică o receptivitate specială și o înțelegere intuitivă, uneori extrasenzorială, a semnificației unice a oportunității ivite. De asemenea, acest noroc este rezultatul direct al cunoașterii tale într-un domeniu specific, astfel încât să poți „detecta” norocul de la primele semne.

Un exemplu în acest sens pot fi noile sisteme de recunoaștere a vorbirii și transpunerea, cu ajutorul inteligenței artificiale, în formate scrise, capabile să fie recunoscute de calculator. Cine a intuit una dintre modalitățile în care AI poate funcționa în convertirea sunetelor în cuvinte, se poate considera un om norocos, pentru că a intuit potențialul și a dezvoltat acel soft de pe care a câștigat o avere impresionantă. Iar exemplele, numai din domeniul roboticii, machine learning-urilor și AI sunt foarte numeroase, iar plaja de idei norocoase este foarte largă.

  1. Norocul unic

Este un tip de noroc care le combină oarecum pe toate de mai sus. Acesta vine tot așa intempestiv, accidental, însă este bazat pe modul tău de a fi, pe backgroundul propriu. Acest noroc se pretează celor cu pasiuni, stiluri de viață și comportamente diferite (deosebite) față de majoritatea.

Exemplu: o perioadă lungă ai investit în monede virtuale, tip cripto, într-un moment în care puțini auziseră de concept în sine, d-apoi să investească sume mari de bani. Dacă ai avut această viziune și pasiune până la urmă, te-ai îmbogățit rapid iar expertiza dobândită poate fi folosită de alți antreprenori începători din domeniu, pentru a-i ajuta să-ți diversifice portofoliul de proiecte. În acest sens, fiind deja norocos intuitiv, ai devenit și unic datorită cunoștințelor tale în acest domeniu și care ți-au adus, extra, o altă avere impresionată.

Sursa foto: Unsplash.com

One Thought to “Te consideri o persoană norocoasă? Iată în ce categorie de noroc proverbial te încadrezi”

  1. […] Norocul, sau ghinionul, după caz, sunt două concepte antagonice care, în principiu, se anulează unul pe altul și depind foarte mult de comportamentul și viziunea despre viață. În cultură română, norocul e sinonim mai degrabă cu câștigul din întâmplare, nemeritat, care duce invariabil la o situație avantajoasă din punct de vedere material. Astfel, pentru români, norocul are mai mult o valență materialistă și mai puțin una mentală, legată de fericire și stare de spirit, cum e valorizat în alte culturi occidentale. Despre noroc și felurile în care acesta se exprimă… Citeste mai mult […]

Comments are closed.