Sudura în puncte. 10 aspecte esențiale pentru eficiență și siguranță 

Sursă foto: Shutterstock

  Sudura este procesul prin care se îmbină două sau mai multe piese metalice. Aceasta se face prin topire sau presiune și poate fi folosită atât în industriile constructoare, cât și acasă, pentru mici reparații sau pentru crearea unor obiecte artizanale. 

Pentru realizarea unei suduri de bună calitate este nevoie de aparate de sudură eficiente, precum și de diverse alte scule electrice: generatoare de curent și sudură, compresoare aer, etc. De asemenea, este nevoie de cunostințe solide privind proprietățile materialelor sudate și principalele tehnici de sudură. 

Sudura în puncte, una dintre cele mai eficiente soluții pentru realizarea unei suduri rezistente

 

Sudura în puncte este des întâlnit datorită eficienței și simplității de realizare. Cu un aparat de sudură în puncte de la Masif, oricine poate să realizeze îmbinări perfecte pentru varietăți mari de materiale. 

Pentru începători, sudura în puncte poate prezenta o mulțime de necunoscute. Tocmai de aceea, am pregătit câteva aspecte esențiale de știut despre acest proces: 

  1. Modul în care funcționează sudura în puncte este prin aplicarea de presiune și de căldură pe zona de sudură, folosind electrozi din cupru. Prin electrozi se transmite curent electric către piesele de sudat, materialul se topește iar părțile ajung să fuzioneze. 
  2. Nu toate metalele sunt potrivite pentru această tehnică de sudură. Oțelul este materialul cel mai ușor de sudat în puncte. Oțelul zincat, aluminiul sau cuprul pot fi și ele sudate, însă procesul nu este unul tocmai facil. 
  3. Sudura în puncte poate să fie folosită în foarte multe industrii: industria auto, industria feroviară, realizarea de mobilier metalic, construcții, realizarea de electronice, etc; 
  4. Acest tip de sudură poate să fie automatizat. În foarte multe fabrici, sudura în puncte este realizată de roboți, ceea ce crește foarte mult gradul de productivitate; 
  5. Pentru a se obține o sudură de bună calitate este bine să se cunoască foarte bine anumiți parametri, cum ar fi curentul de sudare, timpul de ținere sub curent și sub presiune sau forța cu care trebuie să fie apăsați electrozii; 

 

Măsuri de siguranță pe care trebuie să le iei în momentul în care sudezi 

 

  1. Nu te uita direct în flacără, deoarece lumina și scânteile produse de sudură pot să îți afecteze vederea! 
  2. Poartă întotdeauna mănuși de protecție pentru sudare! 
  3. Asigură-te că spațiul în care sudezi este foarte bine aerisit. Procesul de sudare implică eliberarea unor vapori și a unor gaze ce pot fi periculoase; 
  4. Nu atinge elementele metalice legate la aparatul de sudură atunci când acesta este pornit. De asemenea, nu atinge obiectele sudate imediat după ce a fost realizată sudura! 
  5. Poartă întotdeauna haine cu mânecă lungă și pantaloni lungi, pentru a-ți proteja pielea de scânteile rezultate în urma sudurii!