Sălăjenii sunt, din nou, ţinta escrocheriilor prin telefon

 

O altă sălăjeancă a fost la un pas să fie înşelată, zilele trecute, cu 3.000 de euro, prin telefon, după ce în urmă cu aproximativ cu patru luni un tânăr din comuna Chieşd, localitatea Sighetu Silvaniei, a fost păgubit cu aceeaşi sumă de o femeie necunoscută.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean(ISJ) Sălaj, femeia a relatat poliţiştilor incidentul, însă nu a dorit să depună nicio plângere în acest sens. Scenariul a fost acelaşi: un bărbat, care s-a recomandat a fi avocat, s-a oferit să îi ajute fiul implicat într-un accident de circulaţie, în schimbul unei sume de bani necesare pentru plata cheltuielilor de judecată. Femeia, însă, şi-a dat seama că este o înşelăciune şi a luat legătura cu fiul său, plecat în străinătate.
Până în prezent, în Sălaj, planul escrocilor a dat roade doar în două cazuri. Astfel, în luna iunie, un tânăr din Sighetu Silvaniei a fost sunat în repetate rânduri de o persoană necunoscută, care i-a solicitat suma de 3.000 de euro, motivând că tatăl său a fost implicat într-un accident de circulaţie şi banii sunt necesari pentru plata cheltuielilor de judecată.
Potrivit reprezentanţilor ISJ Sălaj, tânărul s-a dus la o agenţie bancară din Sărmăşag şi a trimis banii, prin Western Union, unei femei pe nume Ana Maria Manole, fără a-şi suna tatăl, care era plecat la muncă în judeţul Timiş. Tânărul şi-a contactat tatăl abia după ce a efectuat tranzacţia, aflând astfel că a fost înşelat. Imediat după ce a descoperit că a fost înşelat, sălăjeanul a depus o sesizare la postul de poliţie din Chieşd.
În luna mai, o femeie din localitatea sălăjeană Var a fost sunată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi poliţist. Potrivit repezentanţilor IPJ Sălaj, falsul omul al legii a înştiinţat-o pe femeie că soţul său a accidentat mortal o persoană şi este reţinut în biroul unui procuror, iar pentru eliberarea lui trebuie să plătească 3.000 de lei. Apelantul i-a cerut sălăjencei numărul de telefon mobil, sunând-o imediat după încheierea conversaţiei de pe telefonul fix şi ţinând-o de vorbă aproximativ două ore, împiedicând-o astfel să ia legătura cu soţul ei. În timpul celor două ore, “poliţistul” a îndrumat-o spre o bancă din Jibou, unde printr-un serviciul de transfer bancar, a trimis 3.000 de lei unui bărbat pe nume Ionuţ Costin Stanciu.

În alte două cazuri, planul escrocilor a eşuat
Primul caz de înşelăciune prin metoda „accidentului” a intrat în atenţia poliţiştilor sălăjeni în prima jumătate a lunii mai, când o pensionară din Zalău a fost sunată pe postul de telefonie fix de un bărbat, care s-a recomandat a fi avocat în cadrul Baroului Bucureşti, susţinând că a fost contactat de un reprezentant al Ambasadei Spaniei, care i-a relatat că fiul acesteia a fost implicat într-un accident rutier, în urma căruia a fost arestat. Falsul avocat i-a spus zălăuancei că are nevoie de o sumă de bani pentru a-i scoate fiul din arest. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Sălaj, apelantul nu a lăsat un număr de contact şi nici nu ar fi specificat suma de bani de care are nevoie, spunându-i femeii că va reveni el cu un telefon. După primirea telefonului, pensionara, care are şi probleme cardiace, a suferit un şoc, fiul său fiind plecat de mai mulţi ani în Spania. Totuşi, femeia a fost inspirată să îşi sune fiul pentru a verifica cele spuse de “avocatul” bucureştean. După ce s-a liniştit, aflând că fiul său este bine, femeia s-a prezentat luni, 13 mai, la Poliţia Municipiului Zalău, unde a depus o sesizare, prin care solicită atât aflarea numărului de telefon cât şi numele persoanei, care a încercat să o escrocheze.
O situaţie similară a fost şi cea a unei zălăuance care a fost contactată la serviciu pe telefonul fix. Bărbatul de la celălalt capăt al firului i-a spus că fiul său a accidentat grav doi copii pe trecerea de pietoni şi a fost arestat de poliţie, individul prezentându-se ca fiind avocatul părinţilor copiilor respectivi. Femeia speriată a vrut să îşi sune fiul, însă “falsul avocat” i-a spus că nu poate deoarece telefonul băiatului a fost confiscat de poliţie, sugerându-i femeii să depună într-un cont menţionat de el suma de 7.000 de euro şi astfel părinţii copiilor accidentaţi de fiul său îşi vor retrage acuzaţiile. Individul, în disperarea de a-şi convinge “victima” şi pentru a o împiedica să-şi contacteze fiul a încercat să o reţină cât mai mult la telefon, propunându-i o altă ofertă, respectiv o sumă de bani mult mai mică faţă de cea iniţială. După încheierea discuţiei telefonice, femeia şi-a sunat fiul, răsuflând uşurată după ce a aflat că este bine.

Oamenii legii nu reţin telefoanele mobile
Pentru a evita o astfel de înşelăciune, poliţiştii recomandă, verificarea faptul dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţine telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cetăţenii sunt îndemnaţi să ceară date despre unitatea medicală, despre secţia de poliţie sau parchetul unde s-ar afla ruda şi să sune acolo pentru confirmare.
“Pentru a împiedica <documentarea> hoţilor despre familia dumneavoastră, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini”, precizează reprezentanţii IPJ Sălaj.

Leave a Comment