Tenaris Silcotub investeşte sute de mii de dolari la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”

 

Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău va avea, până la finele acestui an, un modern laborator de electronică şi automatizări. Dotarea laboratorului cu echipamente în valoare de 240.000 de dolari va fi realizată de Tenaris Silcotub, iar amenajarea spaţiului necesar va fi asigurată de Primăria Municipiului Zalău. În acest sens, consilierii locali au aprobat luni, 28 octombrie, suplimentarea bugetului alocat instituţiei de învăţământ cu suma de 39.000 de lei.
Conform proiectului de hotărâre aprobat, reprezentanţii multinaţionalei au precizat că dotarea laboratului cu echipamentele necesare se poate efectua numai cu condiţia realizării unor reparaţii capitale ale spaţiile existente în cadrul liceului zălăuan. Astfel, în acest sens, aleşii locali au aprobat încheierea unui protocol între Municipiul Zalău, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” şi SC Tenaris Silcotub SA în vederea realizării şi dotării în comun a laboratorului menţionat.
După cum a explicat directorul Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Ioan Lung, laboratorul va fi amenajat prin transformarea a două săli de clasă. „Peretele despărţitor va fi demolat, va fi amenajată o sală mai mare şi una mai mică, unde vor fi două pupitre de comandă. De asemenea va fi refăcută instalaţia eletrică. Sperăm ca aceste lucrări să fie încheiate până la sfârşitul lunii noiembrie, urmând apoi ca până la sfârşitul anului, Tenaris să finalizeze dotarea laboratorului”, a precizat Ioan Lung.
Laboratorul tehnologic din cadrul Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” va fi al doilea de acest gen din judeţ, după ce în luna februarie a acestui an a fost inaugurat un laborator de pneumatică şi hidraulică la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău, în urma unei investiţii de aproape 300.000 de dolari, realizată tot de producătorul de ţevi fără sudură Tenaris în parteneriat cu autorităţile locale.
Primăria Municipiului Zalău a investit în noul laborator circa 17.000 de dolari, pentru renovarea şi amenajarea spaţiului, iar multinaţionala a contribuit cu 272.000 de dolari, acoperind valoarea echipamentelor pentru dotarea acestuia şi programele de formare a formatorilor, cadre didactice din şcolile tehnice din judeţ. Laboratorul, care poate fi utilizat de toate liceele cu profil industrial din judeţ, a fost dotat cu şapte calculatoare, care servesc la simularea virtuală, realizarea circuitelor şi verificarea funcţionalităţii lor prin programe dedicate. Pentru pregătirea practică, elevii au la dispoziţie patru standuri independente, unde pot efectua practic circuitele simulate pe calculator.
Tenaris Silcotub, divizia de producţie a Tenaris în România, este cel mai important producător român de ţevi fără sudură de diametre mici utilizate în industriile de petrol şi gaze, energetică, mecanică şi auto. Unităţile sale de producţie se află la Zalău şi Călăraşi. Începând cu anul 2012, Tenaris Silcotub şi-a extins paleta de servicii oferite clienţilor săi din industria de petrol şi gaze din România şi din regiune, prin producerea de prăjini de pompare în Câmpina. Compania, având o cifră de afaceri de circa 500 de milioane de dolari şi o echipă de 1.500 de angajaţi în România, implementează, în parteneriat cu autorităţi locale, instituţii şi asociaţii neguvernamentale, o serie de proiecte care vin în sprijinul dezvoltării durabile a comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, în domenii precum educaţie, sănătate şi cultură.

Alte articole

Leave a Comment