Sălăjenii – dezinteresaţi de împăduririle din bani europeni

Împădurirea terenurilor agricole cu bani europeni nu a fost o măsură care să-i atragă pe proprietarii de terenuri din Sălaj. Cel puţin asta susţin reprezentanţii Oficiului Judeţean de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Sălaj, care confirmă faptul că „Măsura 221- împădurirea terenurilor agricole” a fost un eşec. Timp de aproximativ şase ani, în perioada 2007 – 2013, măsura de sprijin a fost accesată doar de un singur sălăjean care, în cele din urmă, nu a reuşit să obţină fonduri pentru împădurire din cauza faptului că nu a îndeplinit condiţiile.

Chiar dacă Uniunea Europeană a dat bani pentru plantarea copacilor, aproximativ 300 de milioane de euro pentru folosirea şi gospodărirea durabilă a terenului, prin programul „Prima împădurire a terenurilor agricole – Măsura 221”, sălăjenii nu s-au arătat interesaţi de această oportunitate. Potrivit reprezentanţilor OJPDRP Sălaj, instituţia unde trebuiau depuse proiecte de accesare a fondurilor nerambursabile pentru măsura precizată, condiţiile pentru a primi bani de împădurire au fost destul de aspre. Mulţi cetăţeni, în special cei din mediul rural, ştiau de această oportunitate, însă nu puteau să se accesze fondurile din cauza faptului că nu îndeplineau anumite condiţii.

Condiţiile pentru accesarea fondurilor de împădurire

Prima condiţie pe care trebuit să o îndeplinească orice solicitant a fost dovedirea cu acte a faptului că este proprietarul terenului eligibil pentru împădurire, teren care trebuia declarat la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) cu cel puţin doi ani înainte de accesarea fondurilor. De asemenea, terenurile agricole propuse pentru împădurire trebuiau să fie în proprietatea solicitantului, să fie arendate sau concesionate persoanei care solicită fondul de împădurire, iar solicitantul trebuia să facă dovada acordului cu proprietarul terenului pentru împădurire. O altă condiţie pentru accesarea fondurilor europene pentru împăduriri a fost şi suprafaţa terenului, care trebuia să fie de minim 0,5 hectare.
Toate aceste condiţii au „dat peste cap” pe mulţi proprietari de terenuri din Sălaj, care au renunţat să depună proiecte pentru accesarea de fonduri pe „Măsura 221”. Reprezentanţii instituţiei sălăjene au confirmat faptul că, în perioada 2007 – 2013, o singură persoană din localitatea Hereclean a depus un proiect pentru obţinerea de fonduri pentru împădurire, însă din păcate sălăjeanul a trebuit să-şi ia „adio” de la fondurile europene, pentru că terenul pe care urma să-l împădurească nu a fost declarat la APIA.
„Măsura 221” a fost destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacitatii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masa lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii.

One Thought to “Sălăjenii – dezinteresaţi de împăduririle din bani europeni”

  1. Anonim

    cititi conditiile si apoi sa va puneti intrebarea daca mai vreti bani|!!!!!!!!!!!!!

Leave a Comment