Risipa hipermarketurilor ar putea fi stopată prin lege

 

Cunoaştem cu toţii politica nesăbuită a unor hipermarketuri din judeţ, şi nu numai, mulţi dintre noi fiind puşi nu de puţine ori, în faţa unor „oferte bombă”, prin care un anumit produs care expiră mâine, să zicem, primeşte o fabuloasă reducere de 25 sau 30 la sută. Situaţia în care aceste produse, vorbim de tone, ajung în tomberoanele acestor magazine, zilnic, este însă una puţin vizibilă sau cunoscută populaţiei.

Este vorba în special de produsele lactate, mezeluri, semipreparatele din carne tocată, carne ambalată în caserole sau diverse dulciuri, unele dintre ele prezentând uneori şi semne vizibile sau olfactive că nu mai sunt chiar în regulă, dacă e să le compari cu acelaşi produs aflat într-un termen de valabilitate mai generos. Cu toate acestea, atâta timp cât sunt încă în termen, ele sunt bune de consum. O lege menită să stopeze risipa şi să închidă definitiv drumul către gunoi al acestor produse, atunci când data de expirare a fost atinsă, dar şi să termine cu ofertele acestea jenante, este pe cale să prindă viaţă, pe model franţuzesc. Bineînţeles că produsele care fac parte, în momentul de faţă, se vând destul de greu, multe dintre ele nu mai corespund fie pentru că ambalajul a fost desfăcut, înţepat, produsul nu mai este vidat, sau pentru că deşi e în termen, iei ţeapă în mod cert mai ales când vorbim de alimente sensibile şi perisabile. Astfel, produsele din hipermarketuri care se apropie de data expirării, vor fi donate, conform unor contracte încheiate în baza noii legi, către cei nevoiaşi. Fie că e vorba de adăposturi, cămine de vârstnici, case de copii sau pur şi simplu familiilor care o duc greu şi care nu au, la propriu, o bucată de pâine sau un litru de lapte în casă. Contractele pot fi încheiate cu diverse organizaţii dar şi cu asociaţii de protecţie a animalelor.

Astfel, agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în spaţii comerciale cu suprafeţe ce depăşesc patru sute de metri pătraţi şi care comercializează produse alimentare, vor încheia, potrivit proiectului legislativ, un contract cu o organizaţie umanitară înregistrată legal, sau o asociaţie pentru protecţia animalelor, în vederea donării produselor aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate în siguranţă. Amenda prevăzută pentru nerespectarea prevederilor acestei legi, în cazul în care ea va fi adoptată, este de 15.000 de lei. Mai interesante decât legea în sine vor fi normele de aplicare ale acesteia, fiind încă neclar cine va plăti aceste alimente, hipermarketurile sau producătorul, cu câte zile înainte de expirare vor putea fi retrase de pe raft şi cum vor ajunge ele, concret, în locul de destinaţie. Totodată, iniţiatorul acestui proiect de lege mai propune şi o zi dedicată combaterii risipei de produse alimentare, obicei care la români este unul la ordinea zilei. Acestă zi ar putea fi conform noii legi, 16 octombrie, aleasă la această dată pentru a coincide cu Ziua Mondială a Alimentaţiei, sărbătorită, evident, de către cei care au ce pune pe masă şi nu de cei care mor, la propriu, de foame.

Studiile Uniunii Europene arată un fapt alarmant, şi anume că în România, oamenii risipesc anual cinci milioane de tone de alimente. Dacă cinci milioane de tone ajung în gunoaie în timp ce zeci de mii de familii se zbat în sărăcie, fără să-şi permită un minimum de produse de bază pe masă, înseamnă că acest proiect legislativ ar trebui să dea serios de gândit parlamentarilor noştri. Sigur, este nevoie nu doar de mobilizarea supermarketurilor sau hipermarketurilor, ci a noastră, a tuturor, cu mic cu mare. Dincolo de marii retaileri, adevărata risipă stă în rândul cetăţenilor, mii de tone de alimente încă bune de consum ajungând zilnic în tomberoane, spre bucuria scormonitorilor în gunoaie şi a câinilor, care întind sacii de gunoi de-a lungul şi de-a latul aleilor din cartiere. Este nevoie de educaţie în acest sens, de conştientizare, de programe de promovare în care să fie implicate administraţiile locale, unităţile medicale, unităţile de alimentaţie publică mai mici şi fiecare cetăţean care, înainte de a arunca la gunoi un produs încă bun, ar putea să ofere acel produs unui om sau unui copil care are nevoie de el, într-un cadru legal şi organizat. Cele două proiecte aparţin formaţiunii politice UNPR şi au fost depuse deja săptămâna trecută la Senat, unde se află spre consultare publică.

2 Thoughts to “Risipa hipermarketurilor ar putea fi stopată prin lege”

  1. Anonim

    Chestiile acestea sunt calculate demult,normal ar trebui incinerate nu aruncate la tomberon

    1. adi

      Daca pot fi donate, chiar si cu o zi înainte de expirare, de ce sa se astepte sa fie incinerate??? Calculele pierderilor interesează legea noua? Sau pe noi cei care vrem ca alimentele astea sa ajungă unde e nevoie? Gandesti ca un politician satul.

Leave a Comment