Proprietarii de locuinţe ar putea fi obligaţi să renoveze faţadele imobilelor

Proprietarii de locuinţe ar putea fi obligaţi să renoveze faţadele imobilelorÎn fiecare iarnă, bucăţi mari de tencuială se desprind de pe faţadele scorojite ale blocurilor şi cad pe trotuare. De nenumărate ori, astfel de cazuri sunt soldate cu victime, tencuiala şi cimentul prăvălindu-se direct în creştetul persoanelor care au ghinionul să treacă pe trotuar în acel moment nefericit. Ca să evite aceste situaţii pe viitor, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a iniţiat un proiect legislativ prin care îi obligă pe proprietarii de locuinţe să întreţină şi să refacă faţadele imobilelor.

Astfel de situaţii, când bucăţi din peretele blocurile s-au desprins şi au căzut de la câţiva metri înălţime, nu sunt întâlnite doar „la televizor”, ci şi în Sălaj. Puţin a lipsit să avem şi victime, aşa cum s-a întâmplat în această iarnă în capitală şi în alte judeţe.

De trei ori au fost solicitate echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, în acestă iarnă, să intervină pentru îndepărtarea unor bucăţi de tencuială a unor blocuri din Zalău şi Şimleu Silvaniei. În municipiu, blocurile cu pricina s-au aflat în zona centrală, iar situaţia s-a înregistrat cu aproximativ două săptămâni în urmă. În unul din cazuri, un locatar din blocul IGO a anunţat autorităţile că tencuiala stătea să cadă. Purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj, lt. Lucian Jacodi, a declarat că peretele reprezenta, astfel, un pericol pentru trecători. Pompierii au intervenit de pe balconul locatarului care i-a anunţat, situat la etajul opt al clădirii, în timp ce în al doilea, unde s-a desprins tencuială de la etajul şapte al blocului.

Şi la finele lunii trecute, pompierii zălăuani au intervenit pentru dizlocarea unei bucăţi de tencuială parţial desprinsă de pe peretele exterior al blocului Lira Cristal, de pe bulevardul Mihai Viteazul. Din fericire, în niciunul din cazurile menţionate nu s-au înregistrat evenimente neplăcute.

În Şimleu Silvaniei, probleme asemănătoare au fost sesizate echipajelor ISU de un cetăţean care locuieşte în blocul L11 situat pe strada Gheorghe Lazăr. Şi de această dată, pompierii au trebuit să îndepărteze de urgenţă bucata de tencuială care stătea să se desprindă, punând în pericol viaţa cetăţenilor. Potrivit lui Lucian Jacodi, şi iarna trecută au existat trei situaţii de acest gen, când bucăţile de tencuială scorojite de pe zidurile blocurile au periclitat viaţa şi siguranţa trecătorilor.

Udrea vrea să oblige cetăţenii să refacă faţadele

Cum situaţia din Sălaj nu este unică, ci se repetă ca după un şablon şi în alte judeţe, şi în capitală, ministrul Turismului, Elena Udrea, a propus un proiect prin care obligă toţi proprietarii de locuinţe să îşi renoveze faţadele degradate, dacă nu fac aceasta din proprie iniţiativă. „Din cauza vechimii fondului construit existent se constată o creştere îngrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea / prăbuşirea unor elemente de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor/teraselor clădirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei, ameninţând dreptul la viaţă şi dreptul la integritate fizică a tuturor persoanelor aparţinând comunităţii locale sau a celor care tranzitează localitatea, se arată în proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării.

Ca urmare, autorităţile consideră că problemele ar putea fi rezolvate dacă îi obligă prin lege pe proprietarii de locuinţe să ia măsuri referitor la reabilitarea şi întreţinerea corespunzătoare a faţadelor imobilelor. „Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, în temeiul şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea în construcţii şi a prezentei legi, sunt obligaţi ca, din proprie initiaţivă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor, se arată în acelaşi proiect legislativ. Renovările vor fi stabilite de autorităţile locale pe baza unor programe multianuale care vor inventaria clădirile la care trebuie intervenit şi vor notifica proprietarii care refuză să şi le renoveze. Lucrările se vor face pe cheltuiala proprietarilor, iar dacă aceştia refuză, lucrările vor fi efectuate de stat, care se va îndrepta apoi asupra proprietarului pentru a-şi recupera banii. Excepţie fac doar proprietarii care au venituri pe membru de familie sub câştigul mediu net pe economie. De asemenea, asociaţiile de proprietari şi deţinătorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobândă subvenţionată.

„Un prim pas în conştientizarea populaţiei”

Primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, apreciază că, dacă va fi aprobat, acest proiect de lege va atrage atenţia cetăţenilor în privinţa responsabilităţii pe care trebuie să o aibă faţă de starea imobilelor pe care le deţin, dar admite că lucrurile ar fi mai uşoare pentru aceştia dacă ar putea fi ajutaţi financiar la suportarea costurilor lucrărilor de către stat. „Cred că este un prim pas în conştientizarea asociaţiilor de proprietari în ceea ce priveşte atenţia pe care trebuie să o acorde acestor imobile periculoase. M-aş bucura dacă hotărârea ar da o mai mare libertate de acţiune Consiliilor Locale în sensul de a putea subvenţiona cota parte pentru familiile aflate în situaţii financiare dificile”, a declarat Septimiu Ţurcaş.

Edilul a mai spus că, de câţiva ani, a propus autorităţilor centrale iniţierea unui parteneriat public – privat între Consiliile Locale şi asociaţiile de proprietari în vederea reabilitării faţadelor imobilelor, acest mod echilibrând efortul financiar pentru populaţie. Altfel, este destul de greu pentru aceştia să investească în aceste lucrări, chiar dacă ele sunt necesare. „S-a văzut cât de dificile din punct de vedere financiar sunt astfel de investiţii chiar şi în programul de reabilitare termică, atât pentru stat, cât şi pentru asociaţiile de propri-etari, deşi în general, cam 80 la sută din blocurile din oraşe trebuie reabilitate termic”, a spus Septimiu Ţurcaş.

Proiectul legislativ sus amintit prevede amenzi pentru primari şi pentru proprietarii clădirilor care trebuie renovate. În cazul în care primarul nu face identificarea imobilelor şi a proprietarilor lor, amenda este cuprinsă între 10.000 – 15.000 de lei. Dacă deţinătorii clădirilor care au fost notificaţi să-şi renoveze faţadele locuinţelor nu contractează lucrările de proiectare şi construcţie, amenda este cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei.

Leave a Comment