Producătorii de ţuică sălăjeni, ameninţaţi cu amenzi drastice

Amenzi uriaşe de maxim 80.000 de lei. Atât riscă să primească producătorii de ţuică, din judeţul Sălaj, care deversează borhotul în cursurile de apă. Avertismentul vine din partea reprezentanţilor Sistemului de Gospodările a Apelor (SGA) Sălaj.

Având în vedere faptul că anul în curs a fost unul destul de roditor în ceea ce priveşte producţia de fructe, din care în curând se vor produce diferite băuturi alcoolice, reprezentanţii SGA Sălaj, atrag atenţia producătorilor, în special producătorilor de ţuică, că poluarea prin deversarea borhoturilor în cursurile de apă duce la amenzi drastice. După cum a explicat Dorina Olar, purtător de cuvânt la SGA Sălaj, cuantumul amenzilor, pentru poluarea cursurilor de apă, care se aplică producătorilor de băuturi alcoolice „certaţi” cu legea, este cuprins între 75.000 de lei şi 80.000 de lei pentru persoanele juridice respectiv între 25.000 de lei şi 30.000 de lei pentru persoanele fizice. Potrivit sursei citate, în cursul acestui an, administratorul unei distilerii din localitatea Mesteacăn a primit din partea reprezentanţilor SGA Sălaj o sancţiune în valoare de 10.000 de lei, nu pentru poluarea prin deversarea borhotului în cursurile de apă, ci pentru neîndeplinirea unor măsuri care ar fi putut duce la poluare. Mai exact, acesta nu a etanşat un recipient în care se afla o cantitate de borhot. Într-o primă fază, producătorul a fost înştiinţat printr-un avertisment de reprezentanţii SGA Sălaj să remedize situaţia, iar la un alt control, pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse, producătorul din localitatea Mesteacăn a fost snacţionat contravenţional cu o amendă de 10.000 de lei.

115 pălincari – membri ai Asociaţiei producătorilor de ţuică din Sălaj

În această perioadă, primarii din localităţile sălăjene au primit din partea reprezentanţilor SGA Sălaj înştiinţări cu privire la obligaţiile care trebuie respectate de producătorii de ţuică. Astfel, primarii din mediul rural vor realiza cu producătorii diferite întâlniri de informare cu privire la obligaţiile pe care „pălincarii” trebuie să le îndeplinească pentru evitarea poluării.
În prezent la nivel de judeţ, numărul producătorilor de ţuică este unul destul de mare. După cum a precizat Grigore Ardelean, preşedintele Asociaţiei producătorilor de ţuică din judeţ, pălinca este produsă de sălăjeni în propria gospodărie pentru consum propriu, dar şi în pălincării special amenajate, autorizate. În total, la nivel de Sălaj sunt 115 producători de ţuică care fac parte din Asociaţia producătorilor de ţuică. Aceştia produc legal alcool şi plătesc accize la stat.

2 Thoughts to “Producătorii de ţuică sălăjeni, ameninţaţi cu amenzi drastice”

  1. tescovina

    Taxa se va aplica diferentiat pe fiecare judet un parte,unde USL-ul a avut procent mare taxa va si maxima,asa va trebuie ,USL ati votat taxe aveti

  2. Anonim

    D-le tescovina cred ca esti beat rau la cap.

Leave a Comment