Fermierii sălăjeni vor să producă bio

Stimulaţi de subvenţiile pe care le pot primi, dar şi de piaţa de desfacere a produselor, tot mai mulţi fermieri sălăjeni doresc să intre în sistemul de agricultură ecologică. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Sălaj, până în acest moment 586 de agricultori s-au înscris în evidenţele instituţiei cu intenţia de a începe conversia fermelor clasice pe care le deţin.
„Fermierul încheie un contract cu una dintre cele 14 firme de inspecţie şi certificare acreditate pentru 2013 de către Ministerul Agriculturii, pentru ca mai apoi, cu o copie a cererii pe suprafaţă aferentă anului în curs, să se prezinte la Direcţia Agricolă. Aici întocmeşte o fişă cu suprafaţa cu care doreşte să se înscrie în sistemul agriculturii ecologice. Fişa respectivă constituie piesă la dosarul prin care cere sprijin de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe durata perioadei de conversie”, a precizat Dorel Dumitraş, consilier Agricultură Ecologică în cadrul DAJ Sălaj. Potrivit spuselor sale, termenul limită înregistrarea operatorilor în agricultora ecologică este 31 august.
Reprezentantul DAJ Sălaj a menţionat că în judeţul Sălaj sunt certificaţi în agricultura ecologică aproximativ 120 de operatori. Printre cei care exploatează cele mai mari suprafeţe de teren se numără Farm Ecolact Zalău, Salvatore SRL Zalău şi Agrobob SRL Bobota.
„Dacă în 2010 erau în perioadă de conversie 35 de fermieri, în anul 2011 vorbeam despre 228 de fermieri, pentru ca anul trecut, numărul celor care s-au orientat spre agricultura ecologică să ajungă la 581”, a completat Viorica Chişiu, consilier în cadrul Centrului Judeţean APIA.
În ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat sălăjenilor care încep conversia fermelor clasice, acesta variază în funcţie de cultură şi de suprafaţa de teren pe care o deţin. Cea mai mare subvenţie, în valoare de 393 de euro pe hectar, se acordă celor care deţin livezi. Împreună cu sprijinul pe suprafaţă, proprietarului de livadă, certificat ca agricultor biu, îi poate intra în buzunar, într-un singur an, 500 de euro.
Pentru ca produsele să poarte eticheta „AE”, specifică agriculturii ecologice, este nevoie de o perioadă de conversie care se întinde pe perioada a doi sau trei ani, în funcţie de tipul culturii ori de specia de animale. În perioada respectivă, va fi eliminată orice tehnologie poluntă, va fi ameliorată şi menţinută fertilitatea naturală a solului, vor fi utilizate rase, soiuri, specii cu rezistenţă sporită la condiţiile de mediu.

Alte articole

Leave a Comment