Primăria Zalău, amendată pentru discriminarea persoanelor cu dizabilităţi

 

Municipiul Zalău a fost amendat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru neasigurarea condiţiilor de transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Printr-o decizie fără precedent, toate primăriile reşedinţă de judeţ, dar şi primarii, au fost amendaţi de CNCD, sume între 1.000 şi 5.000 de lei, mai puţin Sibiul şi Miercurea Ciuc, unde s-a constatat că toate mijloacele de transport în comun sunt dotate corespunzător.
Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, hotărârea CNCD a fost comunicată instituţiei la începutul acestei luni, însă aceasta a fost contestată la Curtea de Apel Cluj, cauza aflându-se, în prezent, în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată.
Amendându-i pe aproape toţi primarii oraşelor reşedinţă de judeţ, CNCD a vrut să tragă un puternic semnal de alarmă, susţinând faptul că, în majoritatea oraşelor din România, călătoria pe mijloacele de transport pentru persoanele cu handicap este o adevarată aventură.
Sancţiunile au fost aplicate după o analiză de doi ani, interval în care primăriile au transmis date cu privire la gradul de adaptabilitate a mijloacelor de transport în comun pentru a se facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, în urma răspunsurilor formulate de primării, care în unele cazuri au răspuns foarte greu solicitărilor sau în unele cazuri chiar deloc, s-a constatat că cele mai multe dintre primării nu au nici două treimi din mijloacele de transport în comun dotate cu rampe pentru accesul persoanelor cu handicap.
Printre primăriile care nu asigură facilităţi nici măcar pe două treimi din mijloacele de transport în comun sunt: Bucureşti, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Baia-Mare, Bacău, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta Turnu- Severin, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piatra-Neamţ, Ploieşti, Reşiţa, Satu-Mare, Slatina, Târgovişte, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş, Tulcea, Vaslui şi Zalău. Primarii acestor oraşe au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei.

Doar şapte autobuze sunt dotate corespunzător
În Zalău, din cele 41 de mijloace de transport în comun, aflate în ciculaţie, doar şapte dintre acestea sunt dotate cu rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi, potrivit informaţiilor primite de la Paul Maghiu, purtătorul de cuvânt al operatorului de transport local. Astfel, sunt asigurate facilităţi doar pe circa 17 la sută dintre autobuzele locale. Conform explicaţiilor municipalităţii, înlocuirea tuturor autobuzelor aflate în parcul Transurbis nu a fost posibilă din motive financiare. „Din motive financiare, nu au putut fi înlocuite toate autobuzele. Cele achiziţionate în ultima perioadă sunt dotate cu rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi, iar astfel de dotări sunt avute în vedere pentru achiziţiile viitoare de mijloace de transport”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Potrivit statisticilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj figurează aproximativ 3.300 de persoane cu dizabilităţi locomotorii. ” În evidenţe sunt 3.300 de persoane cu diferite dizabilităţi locomotorii, însă nu toţi se află într-un scaun cu rotile. Din totalul acestora, 27 sunt instituţionalizaţi”, a precizat Violeta Milaş, directorul instituţiei.

Explicaţiile primăriilor, nejustificate
Preşedintele CNCD, Astalos Csaba susţine că primăriile ar fi trebuit să intre în legalitate încă de acum patru ani, iar situaţia este extrem de gravă pentru că unele contracte de achiziţii ar trebui lovite de nulitate tocmai pentru că nu respectă legislaţia în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap. Potrivit acestuia, prin decizia de sancţionare a primarilor s-a arătat că neadaptarea mijloacelor de transport în comun pentru persoanele cu handicap încalcă dreptul la demnitate al acestora. „Persoanele cu dizabilităţi din mai multe localităţi sunt puse să aştepte până când vine un mijloc de transport dotat cu facilităţile necesare. Totodată, nu pot utiliza linii întregi pe care circulă doar mijloace neadaptate, ceea ce creează o atmosferă umilitoare privind persoanele cu dizabilităţi locomotorii”, se arată într-un document al CNCD.
Primăriile care au reuşit să asigure facilităţi pentru persoanele cu handicap pe cel puţin două treimi din pe mijloacele de transport în comun sunt: Constanţa, Piteşti, Râmnicu-Vâlcea, Slobozia, Suceava şi Timişoara. Pentru primarii acestor oraşe amenda a fost de 1.000 de lei. În aplicarea acestor sancţiuni s-a avut în vedere procentul de autobuze adaptate pentru persoanele cu handicap. Cea mai mare amendă, 5.000 de lei a fost primită de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care avea obligaţia de a constata şi sancţiona nerespectarea prevederilor legale în domeniu. CNCD a constatat că nici măcar după semnalarea problemei Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială nu a luat măsuri. „Inspecţia Socială nu îşi face treaba. Ministerul Muncii are atribuţii pe acest segment şi nu îşi face treaba. Achiziţiile care nu respectă ar fi trebuit să fie declarate nule şi nu ar fi trebuit să fie aprobate pentru că sunt ilegale. Când se vor trezi primăriile cu procese pentru daune o să înceapă să se mişte”, a declarat Astalos Csaba. Acesta a mai spus că explicaţiile primăriilor, potrivit cărora, dotarea mijloacelor de transport în comun cu rampe pentru persoanele cu handicap este costisitoare şi de durată sunt nejustificate.

Leave a Comment