Preţuri pentru toate buzunarele la brazii de Crăciun

Sălăjenii care intenţionează să-şi cumpere brad pentru Crăciun trebuie să scoate din buzunare între 12 şi 250 de lei. Apăruţi în tot oraşul, mai ales în zona centrală, ca ciupercile după ploaie, comercianţii de brazi încearcă să-şi atragă clienţii, lăudându-se cu preţuri mici şi marfă de calitate.

În punctele de vânzare a brazilor din oraş din zona Sălii Sporturilor, în cartierul Brădet – magazinul Codiflor, parcarea din spatele Primăriei Zalău, zona amenajată din apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă, Piaţa din centrul oraşului şi în Piaţa Dumbrava comercianţii de brazi îşi aşteaptă în această perioadă, premergător Sărbătorilor de iarnă, cumpărătorii. Marfă este din plin, pentru toţi şi pentru toate buzunarele, însă cei care intenţionează să-şi achiziţioneze brazi trebuie să ştie că nu au ce căuta la astfel de “cumpărături” fără minimum 20 de lei. În piaţa agroalimentară din centrul oraşului, se pot achiziţiona brazi la cele mei bune preţuri. Brazi argintii, româneşti din Maramureş. Dacă vreţi unul mai mic, până într-un metru, vă costă 40 de lei. Avem brazi şi la 50, 80 şi 150 de lei. Cel mai scump e 200 de lei, dar putem negocia”, spune o doamnă simpatică care încearcă să-şi vândă marfa. La câteva zeci de metri distanţă un alt vânzător de brazi, tot o doamnă, are la vânzare, nu doar brazi româneşti, ci şi din import – Austria. “Avem brazi româneşti, de la Beliş, dar şi din import din Austria. La mine, cel mai ieftin brad e 20 de lei şi cel mai scump, cu o înălţime de peste doi metri, e până în 250 de lei. Care-l doriţi? Haideţi că ne înţelegem şi vă las din preţ. Vă recomand unul românesc.”, spune o altă vânzătoare zgribulită.

Brazii româneşti vs. brazii de import

La câţiva paşi mai încolo, tot în zona centrală, preţurile la brazi diferă de cele prezentate anterior. Pentru un molid din Apuseni, cu o înălţime de maximum doi metri, preţul cel mai mic este de 40 de lei, iar pentru un “argintiu” din Austria, de până în trei metri, preţul ajunge la 180 de lei. Cu sume cuprinse între 40 şi 75 de lei, sălăjenii pot să-şi achiziţioneze din mai toate punctele de vânzare precizate brazi pentru Crăciun. În funcţie coroană, culoare, înălţime, dar şi la “insistenţe” preţurile pot fi negociate, chiar dacă unii vânzători nu recunosc acest lucru.

 Direcţia Silvică face concurenţă comercianţilor stradali

În acest an brazii pentru Crăciun pot fi achiziţionaţi şi de Direcţia Silvică Sălaj. Aceştia sunt comercializaţi la toate ocoalele silvice din judeţ, inclusiv de la punctul de colectare a fructelor de pădure din municipiul Zalău din zona industrială, la preţuri cuprinse între 12 şi 25 de lei. Anul acesta, instituţia precizată a scos la vânzare un număr de aproximativ 500 de brazi, care  provin din pepinierele proprii şi preţul diferă în funcţie de categoriile de înălţime. Astfel, pentru un brad cu înălţimea cuprinsă între 0,70 şi 1,30 metri, cei interesaţi vor scoate din portmoneu 12,50 de lei cu TVA; pentru un brad cu înălţimea cuprinsă între 1,30 şi 2 metri preţul este de 18,05 de lei, iar pentru un brad cu înălţimea de peste doi metri cei interesaţi vor plăti circa 25 de lei. Anul trecut, Direcţia Silvică Sălaj a scos la vânzare aproximativ 4.700 de brazi din speciile molid şi duglas.

One Thought to “Preţuri pentru toate buzunarele la brazii de Crăciun”

  1. Anonim

    Un numar de telefon

Leave a Comment