Preşedintele AGVPS cere intervenţii directe ale autorităţilor şi reluarea vânătorii controlate la urs

Numărul atacurilor de urs asupra gospodăriilor şi oamenilor din România a crescut alarmant în ultimii ani, iar autorităţile trebuie să acţioneze direct pentru a proteja comunităţile – este mesajul ferm transmis de Ovidiu Ionescu, preşedintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS), în cadrul unei reuniuni recente desfăşurate la Tulcea. Potrivit acestuia, în contextul unui deficit bugetar sever, plata despăgubirilor către victimele urşilor nu mai este sustenabilă şi nici eficientă în lipsa unor măsuri concrete de prevenţie. „Sunt zone în care intervenţia este obligatorie. Autorităţile locale trebuie să capete curajul să intervină direct, pentru că din 2016 atacurile asupra omului şi pagubele în gospodării au crescut exponenţial”, a declarat Ovidiu Ionescu.

• Reluarea vânătorii, o soluţie susţinută

Preşedintele AGVPS pledează pentru reluarea vânătorii controlate de urşi, ca măsură de reglare a unei populaţii considerate supradimensionate. „Pădurile din România pot susţine aproximativ 4.000 de urşi. În realitate, avem cel puţin dublu, iar o mare parte dintre aceştia îşi procură hrana din gospodăriile oamenilor”, susţine Ionescu. El atrage atenţia că metodele actuale de reglare naturală sau extragerea limitată a exemplarelor periculoase nu mai sunt suficiente pentru a gestiona fenomenul.

• Prevenţie, educaţie şi intervenţie

Pe lângă controlul populaţiei de urs, Ionescu subliniază nevoia unor măsuri integrate:

Educaţie comunitară în zonele de risc; Intervenţii prompte ale autorităţilor locale în caz de atacuri; Revizuirea politicilor de conservare, care – în opinia sa – au devenit „ridicole” în lipsa unui echilibru cu siguranţa populaţiei.

Declaraţiile preşedintelui AGVPS au fost făcute în cadrul unei reuniuni organizate la Tulcea, pe faleza Ivan Patzaichin, unde a avut loc şi un târg dedicat produselor vânătoreşti şi pescăreşti, promovând tradiţiile asociate acestor activităţi. În timp ce autorităţile şi organizaţiile de mediu continuă să dezbată între protecţia speciilor şi siguranţa umană, problema urşilor din România devine tot mai vizibilă şi urgentă. Vocea AGVPS adaugă presiune asupra decidenţilor pentru a reevalua politicile de faună mare într-o cheie mai pragmatică.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment