Peste 140 de tătici au decis să stea acasă să-şi crească copiii

Peste 140 de persoane din cei 1.765 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului din judeţul Sălaj se află în prezent în concediu de paternitate.

Naşterea unui copil reprezintă un moment de bucurie în orice familie, dar presupune şi o decizie din partea părinţilor. Aceştia trebuie să aleagă care dintre ei să renunţe la serviciu, ca să stea acasă să schimbe scutece şi să pregătească hrana pentru noul născut. În general, responsabilitatea le revine mamelor, dar există şi cazuri, în judeţul Sălaj, în care tatăl este cel care are un salariu mai mare, aşa că, pentru bunăstarea familiei, optează să intre în concediu de creştere a copilului. În prezent 142 de bărbaţi stau acasă cu copilul, în timp ce mamele continuă să meargă la muncă. În baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj sunt 1.765 de persoane care beneficiază de indemnizaţie de creştere a copilului. Dintre acestea 53 au optat pentru perioada de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an – opţiunea I, iar 1.712 de beneficiari au optat pentru concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani – opţiunea II.
Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului pentru opţiunea I este cuprins între 600 şi 3.400 de lei lunar, iar pentru opţiunea II cuantumul este cuprins între 600 şi 1.200 de lei. Conform AJPIS Sălaj, referitor la numărul beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cuantum de 600 de lei acesta este de 884 de persoane, numărul beneficiarilor indemnizaţiei în cuantum de 3.400 de lei lunar este de 9 persoane, iar un număr de 872 de persoane primesc indemnizaţii lunare cuprinse între 600 şi 1.200 de lei. Tot în baza de date a instituţiei precizate se află un număr de 311 persoane care primesc un stimulent de inserţie în valoare de 500 de lei lunar datorită faptului că au renunţat înainte de termen la concediul pentru îngrijirea copilului. Stimulentul se acordă în perioada dintre momentul solicitării acestuia până la împlinirea vârstei de un an, respectiv de doi ani a copilului.

Leave a Comment