Pateul vegetal de pe rafturile magazinelor, bombă cu E-uri

Produsele de tip pate vegetal care se găsesc la vânzare pe rafturile magazinelor abundă în aditivi alimentari. Cel puţin asta arată cel mai recent studiu realizat, în perioada 17-24 martie 2016, de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Concret, numărul de E-uri variază între 4 şi 15, însă nicio conservă nu este lipsită de aditivi alimentari. Şi asta în ciuda faptului că tot mai mulţi români îşi îndreaptă privirile spre produsele de tip pate vegetal în dauna celui făcut din ficat de porc sau de pasăre. În cadrul studiului a fost analizată informaţia de pe etichetele a 20 de produse provenind de la zece producători, furnizori sau distribuitori locali: Caroli Foods Group S.R.L., Angst RO S.R.L., S.C. Auchan Romania S.A., Cristim 2 Prodcon S.R.L., Glina S.A, Hame Romania S.R.L., Orkla Foods Romania S.A., S.A Carrefour Romania S.A, S.C. Scandia Food S.R.L. şi S.C. Vascar S.A. Produsele care au făcut obiectul studiului se găsesc ca formă de prezentare în conservă sau membrană artificială, iar gramajul acestora variază între 30 şi 200 de grame. Potrvit cercetării, informaţiile nutriţionale sunt inscripţionate pe etichetele a 90 la sută din produsele studiate, acestea prezentând o variaţie a valorii energetice cuprinsă între 167.3 kcal/100 grame de produs până la 286kcal/100 grame şi un conţinut de grăsimi cuprins între 13.8 g/100 grame de produs şi 28.1 g/100 grame de produs. Pe etichetele a 75 la sută dintre produse este menţionat conţinutul de zaharuri, acesta fiind variabil între 0.1 g/100 grame de produs până la 1.98 g/100 grame de produs. De asemenea, conţinutul de sare este menţionat pe etichetele a 80 la sută din produsele care fac prezentul studiu şi variază între 0.51 g /100 grame de produs până la 1.89 g /100 grame de produs.
Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţa romanească, produsele fiind achiziţioate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentanţii organizaţiei, iar lista produselor de tip pate vegetal analizate au fost: pastă vegetală cu ceapă şi verdeaţă, „Angst”, membrană artificială, 7 E-uri; pastă vegetală, „Ardealul”, conservă, 6 E-uri; pate vegetal, „Baroni”, conservă, 14 E-uri; pastă tartinabilă, „Bucegi”, conservă, 14 E-uri; „Campofrio” pastă vegetală cu ciuperci, membrană artificială, 4 E-uri; „Carrefour” pastă vegetală cu ciuperci, membrană artificială, 11 E-uri; „Cris Tim” produs vegetal tartinabil, membrană artificială, 14 E-uri; produs vegetal tartibabil cu măsline, „Cris Tim”, membrană artificială, 15 E-uri; pastă vegetală cu ciuperci, „Hame vegetal”, conservă, 12 E-uri; pastă vegetală, „Hame” conservă, 9 E-uri; pastă vegetală tartinabilă cu măsline verzi, „Mandy”, conservă, 8 E-uri; pastă vegetală cu ardei gras, „Mandy”, 11 E-uri; pastă vegetală tartinabilă original, „Mandy”, 9 E-uri; pastă vegetală tartinabilă cu ciuperci, conservă, 7 E-uri; pastă vegetală cu ardei, „Moldova în bucate”, conservă, 14 E-uri; pasta vegetală cu ciuperci, „Auchan”, 6 E-uri; pastă vegetală tartinabilă, „Auchan”, 14 E-uri; pastă vegetală, „Auchan”, conservă, 7 E-uri; „Sadu vegetal”, conservă, 13 E-uri şi „Vascar” vegetal, 14 E-uri.

Leave a Comment