Parcul industrial din Jibou, concesionat 90%

Doar 1.5 hectare de teren au mai ramas libere in Parcul Industrial din Jibou, dar si pentru acestea autoritatile locale intentioneaza sa organizeze licitatie publica. Purtatorul de cuvant al Primariei Jibou, Oana Gheorghe, ne-a declarat ca din cele 18.19 hectare cat masoara suprafata totala din Parc destinata concesionarii, au fost date in folosinta pana la ora actuala 16.59 hectare, adica 90% din parcelele existente. Ultimul contract de concesiune a fost incheiat in 24 martie cu SC International VDC SRL Jibou, firma producatoare de energie electrica si termica. Potrivit sursei citate, cele 1.5 hectare care au mai ramas libere si care ar putea fi concesionate nu sunt foarte atractive pentru potentialii investitori din cauza faptului ca sunt impartite in trei parcele mici, care nu dau posibilitatea ridicarii unor cladiri/anexe asa cum ar avea nevoie agentii economici. Se va organiza, totusi, licitatie si speram sa fie si ele concesionate, ne-a spus Oana Gheorghe, fara sa precizeze, insa, o data la care se va desfasura actiunea.

Celelalte societati comerciale care se regasesc in Parcul Industrial sunt SC Comatex SA Zalau, 2.7 hectare (prelucrarea lemnului), SC Grovinvest SRL Bucuresti, 5 hectare (producator mobilier pentru spitale), SC Arc Impex SRL Jibou, un hectar (prelucrarea metalelor), SC Verbelco SRL Jibou, 3.6 hectare (industria textila) si SC Soft Somes SRL Zalau, 1.5 hectare (prelucrarea lemnului).

Numai ca, si daca sunt mai vechi decat noul venit in Parc, nici dintre acesti agenti economici nu functioneaza decat unul. Este vorba despre SC Grovinvest SRL Bucuresti, restul fiind inca in faza de constructie a halelor de productie (SC Verbelco SRL si SC Comatex SA), respectiv de proiectare a constructiilor (SC Arc Impex SRL si SC Soft Somes SRL).

De altfel, lucrurile au mers de la inceput greu in ceea ce priveste Parcul Industrial din Jibou, autoritatile administratiei locale incercand aproape 2 ani sa atraga investitori in zona. Ritmul concesionarilor a fost lent si, in ciuda facilitatilor oferite, parcelele au stat libere luni in sir.

Reamintim ca firmele care investesc in Parc sunt obligate sa aiba ca obiect de activitate industrii nepoluante, facilitatile oferite de Primaria Jibou investitorilor fiind regasite in scutiri de la plata impozitului pe teren si pe cladiri. Parcul Industrial din Jibou a fost deschis in iulie 2005, investitia totala pentru amenajarea lui fiind de 1,67 milioane de euro. Din aceasta suma, 1.6 milioane de euro au fost fonduri PHARE si fonduri de la bugetul de stat, restul de 79.000 de euro reprezentand contributia Consiliului Local.

Leave a Comment