Oțelul laminat la cald și oțelul laminat la rece – diferențe, aplicabilitate și avantaje!

Oțelul laminat este unul dintre produsele care sunt utilizate pe scară în producția diverselor componente pentru mașinile unelte din diverse industrii. Procesul de obținere de oțel laminat cu proprietăți ridicate de rezistență, așa cum este cazul celui produs de către https://metinvestholding.com/ro se bazează pe tehnologii avansate de prelucrare la cald sau la rece.

Diferențele dintre produsele rezultate sunt la nivel de proces de lucru, primul fiind obținut prin prelucrare la temperaturi extreme (peste 1700 °Fahrenheit), în timp ce oțelul laminat la rece presupune operațiuni efectuate la temperaturi obișnuite. Rezultatele obținute în urma acestor procese își găsesc aplicabilitatea în numeroase domenii de activitate, ajutând la progresul societății contemporane.

Oțelul laminat cu proprietăți ridicate de rezistență – între tehnologiile de producție și avantajele obținute!

De remarcat faptul că oțelul este un tip de produs care dispune de până la 3500 de grade, cu specificații, finisaje și forme unice. Este un material care permite optimizarea produselor în căror compoziție este inserat sub diferite forme. Mașinile-unelte în care sunt integrate piese și elemente din oțel laminat prezintă un nivelul mult mai ridicat de rezistență și dispun de o fiabilitate crescută în timp,  ceea ce presupune o amortizarea mai bună a investiției.

La nivel global, în anul 2014 s-a înregistrat cel mai ridicat volum de producție în materie de oțel laminat la cald (peste 382, 71 de tone metrice). Producția a scăzut în perioada 2016-2017, de la valori de 237,79 tone metrice până la un nivel de 211,58 tone metrice în 2017. În 2015, valoarea producției de oțel laminat era cifrată în jurul a 359,71 de tone metrice.

Prelucrarea oțelului la cald sau rece presupune utilizarea unor tehnologii specifice, care oferă anumite avantaje produsului finit. De exemplu, scade numărul materiilor prime implicate în procesul de producție, ceea ce ajută la reducerea cheltuielilor financiare, dar și la scurtarea timpului de lucru.

Tehnologiile de producție a oțelului laminat la cald implică procese de recristalizare a materialelor sub acțiunea directă a unor temperaturi foarte ridicate. Modelajul în formele dorite se realizează mult mai ușor, printre avantajele obținute numărându-se:

  • Productivitate crescută;
  • Prețul de vânzare este mult mai scăzut în comparație cu cel al oțelului laminat la rece;
  • Modelaj în forme diverse, de la foi, panouri și plăci până la bare și tuburi.

Există și câteva dezavantaje, printre acestea fiind de notat costurile ridicate ale echipamentelor de producție, nivelul de acuratețe scăzut la nivel de finisaje și dimensionare sau faptul că este un produs care este mai adecvat producției în secțiuni de dimensiuni mari.

Executarea procedurilor de prelucrare a oțelului laminat la rece implică o temperatură mult mai scăzută, la nivelul camerei, care este sub temperatura de recristalizare. Discutăm despre tehnologii care implică mai multă precizie, chiar dacă materialul nu este la fel de maleabil precum în cazul prelucrării la cald. Printre avantajele oferite de acest tip de prelucrare se numără:

  • Productivitate bună;
  • Modele de finisaj mult mai precise și cu o dimensionare mai bună;
  • Posibilitatea de prelucrare sub formă de foi și plăci.

Desigur că la orice tip de prelucrare există și câteva neajunsuri, printre acestea numărându-se deformația care este limitată la reducții mici, costurile ridicate ale utilajelor de producție și limitarea la doar câteva forme de design (pătrată, plată sau rotundă).

Știai că prețul de comercializare este mai avantajos la oțelul laminat la cald (timpi de procesare mai reduși)? Dimensionarea în cazul oțelului laminat la cald se face între limite de variație de 2% și 5%, iar grosimea oțelului laminat la rece este între 0,5 și 5 mm. Trebuie reținut și faptul că puterea de randament este de 235 MPa în cazul celui laminat la cald și de 365 MPa în cazul oțelului laminat la rece.

În ce domenii de activitate este utilizat oțelul laminat?

Durabilitatea, rezistența crescută în timp în fața factorilor externi, preluarea din gradul de încărcare a structurilor și sarcinile utile extrem de ridicate care sunt obținute constituie doar câteva dintre avantajele prezentate de oțelul laminat. Drept urmare, prezența acestui tip de material este remarcată în diverse industrii unde este nevoie de produse care să fie fiabile în timp.

Printre aceste domenii de activitate se numără industria de extracție minereurilor și a cea de extracție din subteran, cea a producției de mașini-unelte de mari dimensiuni, în industria de fabricare a diverselor mașinării de extracție din carierele de suprafață, precum și în domeniul construcțiilor și reparațiilor.

Cu siguranță că mașinăriile care sunt confecționate din oțel laminat și prelucrat pentru a rezista pe termen îndelungat sunt mult mai rentabile decât alte tipuri de mașini-unelte. De exemplu, în industria de extracție, dispozitivele de tipul lamelor, cupelor de excavație sau al celor de tip armătură trebuie să prezinte un nivel mult mai ridicat de rezistență, având în vedere presiunile exercitate în timpul proceselor de lucru.

Oțelul laminat este un tip de material care conferă utilajelor, echipamentelor, dispozitivelor și structurilor în care este prezent un plus de valoare grație caracteristicilor sale. De aceea, este o soluție recomandată pe scară largă într-o gamă extinsă de domenii, ceea ce îl poziționează drept unul dintre materialele viitorului.

 

Leave a Comment