Nimic nou la Zalău: Hala Agroalimentară rămâne închisă şi de Paşti

 

Inaugurarea Halei Agroalimentare din Piaţa Centrală a Zalăului nu va avea loc înainte de Paşte.  Deşi lucrările sunt aproape gata şi ceea ce a mai rămas de finisat nu ar împinge inaugurarea până după Sărbători, totuşi iată că noi probleme par să se ivească în controversată şi lunga poveste a acestei hale, poveste care se întinde peste ani. Pe de o parte, lucrările nu sunt complet finalizate, fiind incluse aici şi amenajarea spaţiilor din exterior, peisagistica, ultimele finisaje interioare etc. Pe de altă parte, există, se pare, disensiuni între administraţie şi cei care vor fi obligaţi să închirieze spaţii dacă vor să-şi mai vândă produsele. Mai precis, o parte au trimis deja solictările, iar o altă parte nu e pregătită să părăsească piaţa din mai multe motive. Până la urmă, nici noi nu mai credem că desfiinţarea pieţei va fi o idee bine primită de localnici, cu atât mai puţin de lucrătorii pământului, care vin să-şi vândă produsele. În orice municipiu, oraş sau comună mai mare există o piaţă tradiţională, în aer liber. Pieţele dau un farmec aparte fiecărui oraş, e un soi de tradiţie dusă mai departe, dar şi un lucru cu care fiecare oraş se mândreşte. În marile oraşe, infierent că vorbim de Bucureşti, Praga sau Marsilia, pieţele tradiţionale, frumos amenajate şi îngrijite, au rămas peste secole, tot acolo. Chiar dacă în preajma lor a mai apărut câte o hală sau un mall, un spaţiu acoperit care indiferent cum l-ai privi, arată a magazin şi nu mai are nimic în comun cu o piaţă tradiţională. Ar fi fost interesant să putem vedea rezultatul unui sondaj făcut în rândul cetăţenilor Zalăului, dar şi al cetăţenilor care locuiesc în alte localităţi din judeţ. Chiar vor zălăuanii, cu tot dinadinsul, să rămână fără piaţa centrală? Bineînţeles, nu la modul la care arată acum, piaţa din centru. Sunt oare convinşi că, în hală, îşi vor găsi loc exact cei de la care obişnuiau să cumpere produsele, de ani de zile? Rămâne de văzut. Asta nu înseamnă că hala nou-construită este un lucru de nedorit sau că nu va fi utilă.

Opiniile producătorilor şi comercianţilor din Piaţa Centrală sunt, în majoritate, destul de tăioase. Discutând cu câţiva producători, am concluzionat faptul că cei mai mulţi nu văd în mutarea hală o idee bună, menită să vină şi în sprijinul lor.

Maria, o femeie pe care clienţii o cunosc de ani de zile şi de la care foarte mulţi se aprovizionează fără să se mai uite la alte tarabe ne-a spus, supărată: „Nu cred că ne va fi bine acolo. Am văzut spaţiile, mi se par mici, întunecoase, e frig înăuntru. Sigur că şi afară a fost frig până acum, însă de acum tot cald va fi. Aşa e normal să fie o piaţă, afară. Fata mea care umblă peste tot în lume îmi spune ca aceste pieţe, în aer liber, sunt cele mai iubite de clienţi, mulţi bogătaşi de acolo îşi iau produsele şi evită magazinele cum sunt la noi cele mari. Nu ştiu ce vom face cu răsadurile, cum le vom vinde. Nu putem stropi cu apă înăuntru, se face noroi, tot ce avem verde are nevoie de Soare şi de aer, acolo se ofilesc toate şi după două ore nimeni nu le va mai cumpăra. La asta nu se gândeşte nimeni. Dacă vom stropi răsadurile sau verdeţurile cu apă se va face mizerie, vom avea probleme cu cei de la administraţie, care oricum au strigat la noi că dacă nu ne convine, să mergem la Crasna!”, a spus femeia.

Eu vreau să rămân aici”, ne spune un producător din Hereclean. „Vin de ani de zile, am clienţii mei, nu vreau să stau închis acolo, nu-mi place, clienţii se vor împuţina. Unii vor înăuntru, poate că le este mai bine acolo. Hala e frumoasă, însă cred că ne vom pierde clienţii acum în prag de Sărbători. De ce mereu mutările astea vin atunci când e cel mai nefavorabil pentru noi? Vine căldura, vrem să stăm la aer, aici avem spaţiu suficient. Piaţa e frumoasă, acolo nu vom avea locuri suficiente şi ne va fi greu cu anumite produse”, a spus un alt producător. „Şi-aşa ne chinuim pe nimica. Ai mei sunt toţi la pus de ceapă, eu sunt aici, ca-s cel mai bătrân. Dacă avem o problemă nimeni nu ne ascultă”, a spus omul, cu năduf.

Opinii pro şi contra, fiecare îşi susţine interesul. Poate fi mai bine, însă poate fi şi mai rău. Depinde cum şi din ce unghi privim lucrurile. Sigur, o piaţă în aer liber, dacă este întreţinută, curată şi arată ca la carte, e un lucru bun şi frumos în orice oraş, însă în Zalău lucrurile sunt departe de a fi aşa. Tocmai de aceea, hala Agroalimentară va oferi acestor oameni, comercianţi sau producători, spaţii civilizate, curate, decente pentru a-şi expune şi vinde produsele, însă cu preţul pierderii pieţei tradiţionale din oraş.

Înscrieri există la acestă oră, suficient de multe pentru ca hala să poată fi deschisă.

Astfel, la produse agricole-producători există în acest moment 97 de cereri de înscriere iar pentru comercianţi produse agricole, 21. Pentru produsele lactate există 19 cereri. Cele mai puţine cereri există la produsele din carne, respectiv 3 cereri şi la ouă (producători), 3 solictări. În aceste condiţii, probabil exact atunci când Soarele îşi va intra pe deplin în drepturi, ţăranii harnici, de care depinde hrana noastră sănătoasă şi pe care multe oraşe din lumea asta ar dori să-i poată avea, vor fi mânaţi vrând-nevrând către hală, acolo unde unele produsele lor, mai ales cele verzi, au şanse mici să rămână proaspete pe tot parcursul zilei. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, până una-alta, să ne bucurăm, că şi de aceste sărbători ne vom putea aproviziona din piaţa noastră „veche”, în aer liber, acolo unde ceapa verde „respiră” aer curat iar femeile de la sate îşi întâmpină zâmbitoare clienţii, cu cele mai gustoase şi proaspete produse.

6 Thoughts to “Nimic nou la Zalău: Hala Agroalimentară rămâne închisă şi de Paşti”

  1. […] Inaugurarea Halei Agroalimentare din Piaţa Centrală a Zalăului nu va avea loc înainte de Paşte. Deşi lucrările sunt aproape gata şi ceea ce a mai rămas de finisat nu ar împinge inaugurarea până după Sărbători, totuşi iată că noi probleme par să se ivească în controversată şi lunga poveste a acestei hale, poveste care se întinde peste ani. Pe de o parte, lucrările nu sunt complet finalizate, fiind incluse aici şi amenajarea spaţiilor din exterior, peisagistica, ultimele finisaje interioare etc. Pe de altă parte, există, se pare, disensiuni între administraţie şi cei care vor fi obligaţi să închirieze …read more […]

  2. Anonim

    Promisiuni electorale neonorate, proasta administrare a regiilor şi a societăţilor aflate în subordinea Primăriei. Un exemplu clar este E-star Distriterm. Pe noi, nu incompatibilitatea lui Radu Căpîlnaşiu ne interesează, ci incompetenta în actul administrativ

    1. Anonim

      P.S. declaratia colegului de partid Lucian Bode

  3. Candidel

    ai comentat din postura de viitor candidat? Uite dom’-le cetateanul dezinteresat de functii !

  4. Anonim

    No , ca intra labagiii de politicieni la comentarii

  5. Aurel

    Oferta lucru part_time!
    Schimba gandirea/ schimba viata. Numai tu îţi hotărăşti şansele de succes! Poate o să te miri, dar să ştii că oamenii care nu cred decât ceea ce văd se comportă ca cel care stă în mijlocul parcului şi aşteaptă să-i cadă mingea în mâini. Ştii ce spun unii: ”Asta pare prea ireal. Asta nu se poate realiza! Eu vreau mai întâi să văd concret!”. Ei bine, astfel de oameni îşi vor trăi viaţa, iar ocaziile bune vor trece mereu pe lângă ei, una după alta, la fel cum mingea va trece mereu pe lângă cel care doar stă în mijlocul parcului, fără să se mişte. Este o mare greşeală să te concentrezi numai asupra prezentului! Trebuie să te gândeşti şi la viitor şi, mai ales, să te gândeşti cum să construieşti acest viitor! Fără să visezi şi la viitor, nu vei reuşi să sesizezi şansele! Imaginează-ţi că ai în faţa ta o ghindă. Tu ştii încă de pe acum că acea ghindă se va transforma într-un stejar. Ghinda este aşa de mică… Dar ce stejar mare va creşte din ea! Ei bine, neîncrezătorii, cei care nu cred decât în ceea ce văd acum, se uită la ghindă şi spun: ”Hai lasă-mă! Eu nu cred că ghinda asta aşa de mică se poate transforma într-un copac aşa de mare! Eu nu cred!”. Ghinda este primul anunţ pe care îl postezi pe Internet. Ghinda este primul om care îţi cere detalii. Ghinda este primul om care devine cursant. Ghinda este primul om care se înscrie în reţea şi devine partenerul tău de afacere. Un anunţ, un cursant, un partener de afacere… Ce puţin! Ghinda este aşa de mică!… Dar ce mare stejar va creşte din ea! Gândeşte-te şi visează cu ochii deschişi la stejarul care creşte din ghindă! Pentru detalii, trimiteti textul INFO la adresa e-mail: maginstal54@gmail.com

Leave a Comment