Muzeografi din întreaga țară se întâlnesc la Muzeul de Istorie și Artă din Zalău

Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, găzduiește astăzi – 20 octombrie, conferința „Digitalizare și tehnologii moderne în comunicarea și valorizarea patrimoniului cultural – experiența muzeului din Zalău”. Este vorba despre o conferință dedicată managerilor și specialiștilor de la instituții muzeale din țară.

Evenimentul are ca scop prezentarea experienței muzeului din Zalău în domeniul digitalizării și a folosirii tehnologiilor moderne în comunicarea și valorizarea patrimoniului cultural, pentru popularizarea acestui demers în instituțiile muzeale din țară, precum și propunerea de parteneriate inter-instituționale care să continue demersul instituției de cultură sălăjene. „Colaborarea cu Institutul Național al Patrimoniului pe diferite programe de digitizare este unul dintre parteneriatele solide care poate fi oferit ca exemplu de bune practici. În acest sens, propunem managerilor și specialiștilor invitați la conferință prezentarea programelor de digitalizare derulate atât de Institutul Național al Patrimoniului, cât și de către muzeul nostru. Totodată, introducerea tehnologiilor moderne în oferta noastră expozițională ne oferă ocazia de a ne provoca invitații să testeze și să experimenteze modul în care aceste noi tehnologii îmbogățesc experiența de vizitare”, a precizat dr. Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalău.

 

Din programul conferinței amintim: „Digitizarea patrimoniului: recomandări europene și preocupări naționale”Bogdan Șandric, Institutul Național al Patrimoniului; Prezentarea proiectului și vizitarea expoziției „Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” – proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național; Vizitarea sălii de expoziții temporare virtuale Clio High Tech; Atelier de realizare expoziții VR – concept și selectare modele 3D din colecțiile MJIA Zalău; Digitalizarea patrimoniului cultural și introducerea tehnologiilor moderne – experiența și proiectele MJIA Zalău; Vizitarea expoziției de bază a muzeului; Discuții și propuneri de parteneriate inter-instituționale; Atelier de expoziții VR – vizitarea expozițiilor realizate după conceptul propriu și Vizitarea Complexului Arheologic „Porolissum” (inclusiv cu echipamente de realitate virtuală pentru câteva din edificiile cercetate și reconstituite 3D).

One Thought to “Muzeografi din întreaga țară se întâlnesc la Muzeul de Istorie și Artă din Zalău”

  1. […] Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, găzduiește astăzi… Citeste mai mult […]

Leave a Comment