Mintea românului de pe urmă

Alexandru Tamba

Poate că este firesc ca în momentul în care se elaborează și se publică o lege, o ordonanță sau HG, să existe anumite lucruri care să-ți scape, poate că nu poți cuprinde în legislație toate cazurile care apar în practică, totuși, ce se întâmplă în ultima perioadă parcă este prea mult. De abia se publică un act normativ, că trebuie să fie ajustat, corectat! Ce ne spune acest lucru? Ne spune că respectivul document nu a fost gândit suficient, ne spune că punerea în dezbaterea publică este doar o formalitate, iar cei care ar putea să aibă o opinie pertinentă și competentă asupra acestuia nu sunt consultați. Cel mai recent caz este cel care privește plafonarea prețului la energie electrică pentru mai multe locuri de consum, pentru același titular de contract. Se pare că se va reveni la prevederea care plafonează prețul doar la un loc de consum, conform celor spuse de ministrul energiei, dar acest lucru se întâmplă doar după ce mii de oameni au luat cu asalt furnizorii de energie pentru a depune acele declarații care se solicitau conform actului normativ dat de guvern! Dacă consultarea publică și a specialiștilor în domeniu era reală, nu am fi ajuns în această situație. Dar este bine că măcar s-a corectat sau urmează să fie corectat, vorba ceea, mintea românului de pe urmă!
Și mai avem un talent inconfundabil: să elaborăm acte normative în al 12-lea ceas, cu intrarea în vigoare de a doua zi! Și dacă acestea se dau în preajma sărbătorilor de iarnă, cînd oamenii se pregătesc de Crăciun și de Anul Nou, parcă este și mai palpitant! Ultimul exemplu este Legea 370 publicată în Monitorul Oficial 1228 din 20.12.2022, care aprobă, cu modificări, faimoasa Ordonanță de Guvern 16/15.07.2022.
Trebuie ca pe viitor aceste lucruri să nu se mai întâmple, emiterea unui act normativ, indiferent de ce natură, are impact asupra vieții oamenilor, mai mulți sau mai puțini, într-o măsură mai mare sau mai mică, iar elaborarea acestora pe repede înainte nu poate aduce nimic bun.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

5 Thoughts to “Mintea românului de pe urmă”

  1. […] Alexandru Tamba Poate că este firesc ca în momentul în care se elaborează și se publică o lege, o ordonanță sau HG, să existe anumite lucruri care să-ți scape, poate că nu poți cuprinde în legislație toate cazurile care apar în practică, totuși, ce se întâmplă în ultima perioadă parcă este prea mult. De abia se publică un act normativ, că trebuie să fie ajustat, corectat! Ce ne spune acest lucru? Ne spune că respectivul document nu a fost gândit suficient, ne spune că punerea în dezbaterea publică este doar… Citeste mai mult […]

  2. […] Alexandru Tamba Poate că este firesc ca în momentul în care se elaborează și se publică o lege, o ordonanță sau HG, să existe anumite lucruri care să-ți scape, poate că nu poți cuprinde în legislație toate cazurile care apar în practică, totuși, ce se întâmplă în ultima perioadă parcă este prea mult. De abia se publică un act normativ, că trebuie să fie ajustat, corectat! Ce ne spune acest lucru? Ne spune că respectivul document nu a fost gândit suficient, ne spune că punerea în dezbaterea publică este doar…  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Sunteti, daca nu naiv, delicat cel putin, stimate domnule Tamba, cand faceti vorbire, pe buna dreptate, despre „talentul inconfundabil” pe care „il avem” de a emite acte normative in ultimul ceas!… „Talentul” acesta, pe care nu NOI, ci TOATE guvernele care s-au perindat la conducerea tarii in anii de dupa 89 este unul DOBANDIT, in anii de revoltatoare amintire: ( vezi arhivele afisate recent pe site-ul SRI, din care am apucat sa citesc o parte …) Am reusit sa deslusesc acest lucru fiind afectat direct de un astfel de act juridic. Dumnezeule mare! Sfant sa fii si tot te apuca revolta!…Acum mi se deslusesc o multime de lucruri care mi s-au intamplat de-a lungul vietii si pe care, in navitatea si buna mea credinta, de om crescut cu frica de Dumnezeu, le credeam…intamplatoare…Nu! NIMIC nu este si nu a fost intamplator! Trist, foarte trist: la vremuri noi, tot ei! Dar asa ne trebuie!
    Poate da Cel de Sus sa ne vina si noua mintea romanului de pe urma…
    Sarbatori Binecuvantate!

  4. Nu face azi ce poți face mâine/S-ar putea să nu mai trebuiască !

    Ideea de a acorda compensații numai la un singur loc pt cei cu mai multe case e f bună numai că, cel cu această inițiativa a scăpat din vedere că, după lovitura de stat din dec 89, românica a devenit o țară anarhică !

Leave a Comment