Ministrul Sanatatii vrea call-center in fiecare judet

Ministrul Sanatatii vrea call-center in fiecare judet

Pentru a eficientiza activitatea din Sanatate si modul in care este acordata asistenta medicala populatiei, ministrul Cseke Attilla are in vedere reformarea sistemului de medicina primara, prin infiintarea unui call-center in fiecare judet asemanator cu cel de urgenta 112, la care cetateanul poate apela atunci cand are nevoie de o consultatie la medicul de familie, la ambulatoriul de specialitate sau la spital.

Pacientul va fi indrumat pentru consult de personalul de la call-center catre un cabinet de medicina de familie, in functie de distanta la care se afla si de disponibilitatea cadrului medical. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat, el urmand sa intre in posesia unei cartele pe care sa o introduca in acest sistem in momentul prezentarii la cabinet.

Astfel se va putea organiza serviciul de tura, la fel ca in spitale. In acest mod reprezentantii MS sustin ca in perioada sarbatorilor, de exemplu, va scadea presiunea pe camerele de garda ale spitalelor. De asemenea, medicul de familie ar avea acces la sistemul de telemedicina, in cazurile in care are nevoie de opinia unui specialist.

Toate aceste posibile schimbari sunt incluse intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta, aflat in dezbatere publica pana pe 29 ianuarie.

In aceeasi lista a prioritatilor pe care Cseke Attilla o are pentru anul in curs sta si comasarea spitalelor din Romania, in scopul utilizarii eficiente a resurselor materiale si umane. Desi proiectul de act normativ vizeaza doar orasele in care functioneaza doua sau mai multe spitale, in viitor nu ar fi exclus ca masura sa fie extinsa si pentru spitalele orasenesti mici, care oricum se afla in dificultati financiare mari si care, in numeroase cazuri, trimit bolnavii la alte unitati.

In Salaj, asemenea cazuri se intalnesc in Jibou, Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei, care, din cauza lipsei de personal, a lipsei dotarilor si a problemelor financiare, nu functioneaza la capacitatea optima, fiind nevoite sa trimita adesea pacientii la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau.

Desi, deocamdata, proiectul de lege nu tinteste si spitalele salajene, el este privit cu ochi buni de catre managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ioan Muresan, care ne-a declarat ca astfel s-ar gestiona mult mai bine fondurile din Sanatate, putandu-se economisi resursele. Mai mult, activitatea ar putea fi coordonata mai bine, ceea ce ar fi in folosul pacientilor, ne-a spus Ioan Muresan.

Leave a Comment