Ministerul Finanțelor face lumină în cazul impozitelor aplicate la Zalău

Deputatul UDMR, Seres Denes, a primit un răspuns favorabil din partea Ministerului Finanțelor la interpelarea prin care ”a pârât” Primăria Zalău că ”aplică legea privind Codul Fiscal, atunci când stabilește impozitul pe clădiri, considerând că apartamentul situat într-un bloc de locuințe drept adresă de domiciliu, iar beciul și garajul pentru autoturisme aferente blocului ca fiind a doua, respectiv a treia clădire în afara celei de domiciliu”. Secretarul de stat Attila Gyorgy susține că Ministerul Finanțelor va avea în vedere observațiile formulate de parlamentarul sălăjean în ceea ce privește stabilirea impozitului pe clădiri, ”cu ocazia rescrierii Codului Fiscal”. ”E o discriminare fantastică. Numai la Zalău se interpretează legea în acest fel. Voi insista să se emită o circulară de la nivelul Ministerului de Finanțe prin care să se clarifice acest aspect. Acele anexe nu au calitate de al doilea sau al treilea imobil”, a declarat Seres Denes.
Parlamentarul susține că s-a ajuns în situația în care organele fiscale locale stabilesc în sarcina contribuabililor pentru un beci sau pentru un garaj, impozite majorate cu 65 la sută, respectiv 150 la sută, adeseori acestea fiind mai mari chiar decât pentru locuințele propriu-zise. ”De vreo doi ani încoace, beciurile sau garajele nou construite au fost înscrise în Cartea Funciară cu un număr distinct pentru ca vânzările ulterioare să fie efectuate mai ușor. Primăria Zalău le consideră ca fiind a doua sau a treia clădire. Asta în timp ce garajele sau beciurile vechi sunt considerate dependințe și nu se plătește impozit majorat. Municipalitatea taxează în mod eronat contribuabilii și sunt vecini din același bloc care plătesc diferit impozitul pe clădiri”, afirma Seres Denes, la momentul depunerii intepelării.
Problema Codului Fiscal și a interpretării legii este una veche, dezbătută și la întâlnirea secretarilor de municipii și a directorilor economici, ce a avut loc săptămâna trecută la Zalău. Municipalitatea spune în schimb că a aplicat corect legea atunci când a stabilit impozitul pe clădiri. ”Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, impozitul pe clădiri, datorat de persoanele fizice, care au în proprietate mai multe clădiri, în afara celei situate la adresa de domiciliu, se majorează. În cazul în care, într-un bloc, garajele sau beciurile sunt apartamentate, se aplică prevederile punctului 46, alin. (4) din acelaşi act normativ, conform căruia în cazul în care în același bloc, o persoană fizică deține în proprietate mai multe apartamente, pentru calculul impozitului pe clădiri, majorat potrivit prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul fiscal, fiecare apartament este asimilat unei clădiri”, afirmă reprezentanții Primăriei Zalău.

One Thought to “Ministerul Finanțelor face lumină în cazul impozitelor aplicate la Zalău”

  1. Anonim

    Am si eu cateva intrebari pentru Tov. Seres.
    Cine face legile in tara asta?
    Cand s-a votat Codul fiscal el unde a fost?
    Pentru ce a ridicat labuta?
    Ministerul finantelor face lumina in impozite dupa ce parlamentul a facut intuneric.?????

Leave a Comment