Masinile salajenilor, pradate de hoti

Masinile salajenilor, pradate de hoti

Chiar daca nu se aleg cu bunuri care sa-i imbogateasca peste noapte, hotii continua sa dea iama in autoturismele salajenilor. Fie ca se aleg cu CD-playere, telefoane mobile, genti ori chiar si articole de imbracaminte, infractorii au ajuns in cursul anului trecut sa sparga, in medie, cel putin doua masini saptamanal.

Zeci de autovehicule aflate pe raza judetului Salaj au fost sparte de infractori, in cursul anului trecut. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea, in anul 2010 au fost inregistrate aproximativ 120 de infractiuni de furt de/din autoturisme.

In cursul anului trecut, pe raza judetului Salaj, au fost inregistrate ca fiind furate un numar de 17 autovehicule, precum si 100 de sesizari de infractiuni de furt din autoturime. Insa, desi numarul nu este unul imbucurator, de mentionat este faptul ca furturile de/din autovehicule au scazut comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009, cu 15 astfel de infractiuni, a declarat purtatorul de cuvant.

Hotii de masini, prinsi de oamenii legii

Un alt aspect pozitiv este faptul ca politistii au reusit identificarea a 14 autori in cazul furturilor de autovehicule si recuperarea masinile furate. In celelalte trei situatii inca se fac cercetari pentru solutionarea cauzelor. Cercetarile politistilor salajeni au dat roade si in cazul furturilor din autovehicule. In urma investigatiilor efectuate, au fost rezolvate 75 la suta dintre cazurile de furturi din autoturisme. Politistii au identificat autorii si recuperat majoritatea prejudiciului cauzat, a mentionat agentul principal de politie, Cristea.

Potrivit sursei mentionate, o mare parte dintre furturile din autoturisme sunt incurajate de proprietarii acestora, care isi lasa la vedere bunuri de valoare in timp ce parasesc masina, chiar pentru o scurta perioada de timp, ori pe timp de noapte. De cele mai multe ori, hotii isi indreapta atentia, cu predilectie, catre obiectele de valoare aflate in interiorul masinii, respectiv radiocasetofoane, Cd-playere, GPS, telefoane mobile, genti, borsete sau obiecte de imbracaminte, dar si cele din exteriorul masinii, anume oglinzi retrovizoare, stergatoare de parbriz sau roti de rezerva.

Tineti actele originale ale masinii in loc sigur!

Pentru ca autovehiculele salajenilor sa nu constituie o tinta pentru hoti, politia recomanda cateva masuri de protectie. Proprietarii autoturismelor sunt sfatuiti sa nu lase cheile in contact chiar daca intentioneaza sa lipseasca pentru putin timp si sa verifice daca portierele sunt asigurate atunci cand parasesc autoturismul. De asemenea, cetatenii sunt atentionati sa nu lase la vedere, in interiorul masinii, obiecte de valoare sau tentante precum: telefoane mobile, genti, borsete, obiecte de imbracaminte, casetofoane auto, CD-playere etc). Important de retinut este sa nu pastrati in autoturism bani, acte de identitate, permis de conducere, talon de inmatriculare, actele si stampila firmei, sau orice alte acte. Tineti acasa actele originale si o fotografie a autovehiculului. In cazul cand veti fi victima unui furt de autovehicul, aceste documente sunt extrem de utile politiei pentru cautarea si identificarea rapida a acestuia – inclusiv prin intermediul internetului, a precizat purtatorul de cuvant.

Un sistem de alarma performant ori de blocare a volanului este un mijloc de descurajare a hotilor de auto-mobile. Oamenii legii sfatuiesc insa proprietarii masinilor sa nu cumpere astfel de sisteme ori componente de autoturism de la persoane necunoscute, chiar daca acestea sunt oferite la preturi derizorii, deoarece ar putea proveni din furturi.

Leave a Comment