Magazinele on-line, obligate sa posteze pe site datele de identificare ale firmei

Magazinele on-line, obligate sa posteze pe site datele de identificare ale firmei

Infiintarea unei firme pe internet constituie o buna afacere in orice domeniu, astfel incat tot mai multe societati comerciale au ales si aceasta cale pentru promovarea produselor si serviciilor oferite. La fel de bine, magazinele on-line reprezinta oportunitati si pentru infractori, respectiv pentru hackeri. Acestia din urma pot, cu usurinta, modifica sau copia integral structura unui magazin on-line, de pe urma carora sa obtina ilegal anumite beneficii.

In scopul prevenirii acestor tipuri de infractiuni, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus, in luna septembrie, o actiune tematica de verificare a respectarii drepturilor consumatorilor la comercializarea on-line a produselor si serviciilor destinate consumatorilor. La fiecare tematica de control s-a avut in vedere si segmentul de comert on-line al acelor tipuri de produse si servicii, astfel incat, indiferent de modalitatea prin care consumatorul opteaza sa-si achizitioneze produsele sau serviciile, drepturile de care beneficiaza sa-i fie respectate.

In cadrul controalelor, efectuate aleatoriu, au fost verificate aproximativ 200 de website-uri apartinand unor operatori economici care comercializeaza diverse produse si servicii on-line. La 75 la suta dintre operatorii verificati s-au constatat abateri. Cele mai multe nereguli au fost semnalate la afisarea pe website a datelor de contact ale comerciantului si informarea asupra identitatii acestuia. Mai precis, datele de contact erau incomplete, in multe cazuri fiind dificila contactarea comerciantului privind adresa sediului social, numerele de telefon, fax, e-mail. Nu erau mentionate datele complete de identificare si numarul de inregistrare al firmei. In plus, existau neconcordante intre adresa sediului social mentionat pe site si in contractele incheiate cu consumatorii, si sediul real.

Controalele efectuate au scos la iveala si abateri de la informarea asupra drepturilor consumatorilor la achizitionarea on-line a produselor si serviciilor, precum si la afisarea corecta a pretului final, cu toate taxele incluse, si a informatiilor privind modalitatile de plata, livrare si solutionare a reclamatiilor.

Societatile comerciale care desfasoara activitati on-line sunt obligate, de asemenea, sa afiseze link-ului catre adresa oficiala de web a ANPC: www.anpc.gov.ro.

Pentru a evita o amenda, este bine de stiut ca site-ul societatilor comerciale trebuie sa contina cel putin urmatoarele aspecte: numele si adresa firmei, numerele de telefon si fax, adresa de e-mail, orarul, numarul de inregistrate la Registrul Comertului, Codul Unic de Inregistrare, Banca si Iban – mentionand contul in lei sau in valuta. De asemenea, site-urile trebuie sa contina mentiunea ca pot aparea costuri neprevazute fata de clienti, mentiuni legate de costul transportului, tarifele pentru servicii sau produse oferite, mentiunea daca firma este platitoare sau nu de TVA, link-ul www.anpc.gov.ro si mentiuni legate de garantii asupra produselor sau serviciilor efectuate.

Leave a Comment