Judecătorii Tribunalului obligă asociaţiile de proprietari la plata anticipată a taxei de reabilitare termică

Magistraţii Tribunalului Sălaj au respins cererea prin care cele 15 de asociaţii de locatari din municipiul Zalău, beneficiare ale programului de reabilitare termică a blocurilor prin fonduri europene, solicită suspendarea Hotărârii de Consiliu Local numărul 174, din 14 august, privind plata anticipată a taxei de reabilitare termică, inclusiv plata primelor trei rate lunare în cuantum de 600 de lei. Soluţia instanţei sălăjene, conform căreia cererea de suspendare a actului administrativ precizat a fost considerată neîntemeiată de către magistraţi, a fost pronunţată în cadrul şedinţei de vineri, 26 septembrie. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare.

Tincuţa Dumuţa, preşedintele uneia din cele 15 asociaţii de locatari, a declarat că după ce se va primi motivarea instanţei se va hotărî dacă se va formula sau nu recurs împotriva soluţiei pronunţate vineri. „Ştim că cererea a fost respinsă, însă nu cunoaştem motivele invocate de instanţă. Aşteptăm să ne fie comunicate, abia după aceea vom decide dacă vom ataca sau nu cu recurs. De asemenea, va trebui să mai luăm în calcul încă un aspect, respectiv cel financiar. Mai exact, dacă cei implicaţi mai au şi mai sunt dispuşi să cheltuiască bani pentru a continua acţiunea în instanţă”, a concluzionat aceasta.
Acţiunea în instanţă a fost deschisă de către reprezentanţii asociaţiilor după ce aceştia au solicitat municipalităţii să anuleze hotărârea menţionată până la finalizarea lucrărilor.
Reamintim că proprietarii apartamentelor, prin intermediul unui avocat, susţineau că taxa de reabilitare pe care trebuie să o achite, reprezentând 20 la sută din costul lucrării, respectiv avansul în cuantum de 1.500 de lei ar trebui să se facă după ce Primăria va plăti integral costul lucrărilor. În acest sens, asociaţiile de locatari au depus mai întâi o contestaţie la Primărie, ce a fost analizată de către consilierii locali în cadrul şedinţei ordinare din 22 septembrie. Primăria a răspuns solicitării celor 15 asociaţii de locatari, precizând că “nicăieri în cuprinsul contractului nu se arată că recuperarea sumelor se va iniţia la finalizarea lucrărilor, ci din contră, în contractul de mandat se prevede că taxa de reabilitare se stabileşte după contractarea lucrărilor, aspect respectat întru totul de instituţia noastră”.
Prin urmare, proprietarii apartamentelor izolate termic prin intermediul fondurilor europene, vor fi nevoiţi să plătească avansul lucrării în trei rate lunare, a câte 600 de lei, iar diferenţa până la costul total al lucrării trebuie să o achite în rate egale pe o perioadă de doi ani.
Zălăuanii care au ales să-şi reabiliteze termic locuinţa prin fondurile europene – proiect cofinanţat de Ministerul Dezvoltării prin primării, trebuie să suporte 20 la sută din costul lucrării, cost care la nivel de municipiu, pentru un apartament, este cuprins între 3.000 şi 7.000 de lei. Diferenţa, de 80 la sută este acoperită de la bugetul local – 20 la sută, respectiv din bugetul de stat şi fonduri europene – 60 la sută.

 

7 Thoughts to “Judecătorii Tribunalului obligă asociaţiile de proprietari la plata anticipată a taxei de reabilitare termică”

  1. Anonim

    s-a mers pe o pista gresita.nu trebuie renuntat.varianta la indemana este atacarea hcl 147 de catre prefect cum in mod normal va trebui sa se intample si bineanteles ca in cel mai scurt timp prefectul va fi solicitat sa o faca.cu siguranta sunt probleme, fie la nivel de instanta, complet fie cu formularea actiunii, fiindca in baza contractului de mandat si a oug 18/2009 art 14 pct 4 si pct 6, taxa de reabilitare se poate percepe doar dupa receptia la terminarea lucrarilor, chestiune evidenta.astept comentariile celor implicati direct…

  2. Anonim

    in fond cine va obliga sa platiti pentru ceva care nu este legal.pai nu platiti mai oameni buni si nu va mai lasati calcati in picioare, sau mai bine reziliati unilateral contractul de mandat pana la eliminarea hotararii….

  3. Anonim

    asta-i clar o manarie cu multe complicitati. aceeasi partitura.pronuntarea unei instante pentru inchiderea gurii prostimii.acum situatia insa este alta pentru ca se manaresc bani europeni.

  4. Anonim

    PE CEI CARE SI-AU IZOLAT BLOCURILE FARA SPRIJINUL MARINIMOS AL PRIMARIEI II COSTA MAI PUTIN. CONCLUZIA E SIMPLA, 80% DIN VALOAREA LUCRARII S-A FURAT. ALO D.N.A. CE FACETI? N-ATI TERMINAT CAFEAUA?

    1. Anonim

      ca sa sesizezi dna, trebuie sa ai „ceva” concret. nu mere cu povesti. deci , avocatii si-au batut joc de voi si v-au luat banii.
      sa fie acel \ilea care se plangea ca nu are bani de reabilitare?

  5. Anonim

    @ 7:59
    dna sunt prea mici.meciul se joaca cu dlaf, olaf samd.

    1. Anonim

      vad ca sti unde se pune punctul 🙂
      pacat ca romanii sunt prosti si nu au curajul sa faca o sesizare la dlaf, asti asunt tot romani , si de aici se descurca baietii
      tot acolo ar fi interesant sa se sesizeze si lagat e investitia de 4,2 milioane de euro in acele radare fixe din oras care de 2 ani stau in ploaie

Leave a Comment