Judecătorii şi-au dezvăluit activitatea în faţa jurnaliştilor

Anul 2015 a reprezentat pentru Tribunalul Sălaj şi pentru cele trei judecătorii arondate un an marcat de o avalanşă a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a interpretărilor diferite avute de instanţe şi completuri de judecată în ceea ce priveşte unele dispoziţii legale.
Dacă pentru Tribunal şi pentru judecătoria reşedinţă de judeţ, anul ce s-a încheiat a adus o scădere a volumului de activitate, pentru celelalte două instanţe – din Şimleu Silvaniei şi Jibou, a presupus mai mult de muncă. Astfel, în 2015, magistraţii Tribunalului Sălaj au avut de soluţionat 5.774 de dosare, cu 24,64 la sută mai puţine decât în anul anterior şi cu 46,27 la sută mai puţine decât în 2013, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Costin Moldoveanu, purtătorul de cuvânt al instanţei sălăjene. Acesta a adăugat că volumul de activitate al Judecătoriei Zalău a fost de 8.086 de dosare, în scădere cu 10,21 procente faţă de 2014.

Încărcătura pe judecător a scăzut
Diminuarea numărului de dosare a atras o reducere a încărcăturii cauzelor pe judecător. “Ca urmare, la Tribunalul Sălaj s-a înregistrat o încărcătură medie efectivă pe judecător de 651 de cauze şi o încărcătură a cauzelor pe schemă de 488 de dosare, faţă de anul precedent când s-a înregistrat o medie a cauzelor ce a revenit fiecărui judecător de 684 de dosare şi o încărcătură pe schemă de 598 de dosare”, a precizat Moldoveanu.
În ceea ce-i priveşte pe judecătorii şimleuani, aceştia s-au confruntat cu 2.930 de dosare, cu 227 mai multe decât în 2014, în timp ce la Jibou, numărul dosarelor de soluţionat a fost de 2.023, cu 268 mai multe faţă de anul anterior.
În urma analizării indicatorilor de eficienţă s-a constatat că Judecătoria Zalău este foarte eficientă, iar Tribunalul Sălaj şi celalalte două judecătorii sunt eficiente.
Cu privire la calitatea actului de justiţie, în 2015, Tribunalul Sălaj a pronunţat 4.439 de hotărâri, din care au fost atacate 2.493 de hotărâri, rezultând o pondere a atacabilităţii de 56,16 la sută, mai mare decât cea a anului 2014, când a fost de 44,06 la sută. Vorbind despre durata de soluţionare a cazurilor, purtătorul de cuvânt a anunţat că peste 61 la sută dintre dosare au fost soluţionate în cel mult şase luni, 35,46 la sută au fost soluţionate între şase luni şi un an, 1,10 la sută, între 1 şi 2 ani, 1,94 la sută, între 2 şi 3 ani, pentru 0,18 la sută dintre dosare fiind nevoie de mai mult de trei ani pentru a fi soluţionate.

Şefia instanţei şimleune, vacantă din 2013
Lipsa de judecători rămâne o problemă pentru instanţa sălăjeană, în condiţiile în care posturile vacante nu au fost ocupate de vreme îndelungată. În prezent, există trei posturi neocupate, două dintre ele fiind scoase la concurs. “La Judecătoria Zalău, funcţia de preşedinte este vacantă, fiind delegat fostul preşedinte al instanţei, transferat la Tribunalul Sălaj la începutul acestui an. La Judecătoria Şimleu Silvaniei este vacantă, încă din 2013, funcţia de preşedinte, datorită faptului că niciunul din cei patru judecători nu îndeplineşte condiţiile de vechime. Astfel, atribuţiile preşedintelui de instanţă sunt îndeplinite de un judecător, în baza Ordinului de serviciu, fără nicio remuneraţie pentru această funcţie”, a explicat oficialul Tribunalului. Potrivit spuselor sale, conducerea instanţei sălăjene a solicitat dispensă pentru delegarea în funcţie a unui judecător care nu îndeplineşte condiţiile de vechime, propunere respinsă, însă, de către Consiliul Suprem al Magistraturii.

Anul în care Judecătoria Jibou a scăpat de desfiinţare
Anul 2015 a fost marcat şi de încetarea convulsiilor generate de iniţiativa legislativă de desfiinţare a unor instanţe, vizată fiind şi Judecătoria Jibou. Printr-o hotărâre de Guvern, unele localităţi din raza de competenţă a Judecătoriei Zalău (Cehu Silvaniei, Românaşi, Mirşid, Sălăţig, Almaşu, Sînmihaiu Almaşului, Fildu de Jos, Zimbor şi Cuzăplac) au fost arondate instanţei jibouane. “În acest fel sperăm la o echilibrare a volumului de activitate prin degrevarea Judecătoriei Zalău, corelativ cu majorarea încărcăturii la Judecătoria Jibou, efectul acestor măsuri urmând a se vedea doar în acest an”, a afirmat Costin Moldoveanu

Leave a Comment