Invierea Domnului, fundamentul vietii crestine

Invitatii de vinerea trecuta, de la editia speciala a emisiunii Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau au fost protopopul ortodox al Zalaului, pr. Stefan Lucaciu si protopopul greco-catolic al Zalaului, pr. Valer Parau. O editie speciala dedicata marii sarbatori a Invierii Domnului. In aceasta pagina redau o parte din dialogul purtat cu cei doi preoti, un dialog ce tine, in opinia mea, de actualitate.

Adevarul Invierii nu poate fi contestat

Rep.: Ascultam intr-o slujba ca s-a ajuns chiar la prostie prin unele lucruri care se fac in ultima vreme, in sensul de a se pune sub semnul intrebarii Invierea. Care sunt comentariile dvs. legate de acest subiect, care in ultima vreme tulbura, sa spunem, lumea crestina?

Pr. Stefan Lucaciu: Sigur ca intotdeauna s-au facut speculatii si oamenii de rea credinta au cautat, zgomotos, sa atraga atentia pe o cale gresita. Invierea Domnului este, asa cum am pomenit, fundamentul vietii crestine si, cum spunea si apostolul Pavel, daca Hristos nu a Inviat, zadarnica este propavaduirea noastra, zadarnica credinta voastra. S-a incercat, si nu s-a reusit, si nici nu cred ca se va reusi, pentru ca Invierea se fundamenteaza pe un adevar istoric, care oricat s-ar specula si am vedea prin mass-media rauvoitori, nu se va putea niciodata contrazice, pentru ca mormantul este gol. Hristos a Inviat si Invierea lui a fost pecetluita cu propovaduirea apostolilor si cu 2.000 de ani de viata crestina, cu sute si mii de martiri care au murit pentru Hristos. Si credem ca nimeni nu si-ar sacrifica viata pentru o minciuna. Cei dintai au fost apostolii, care au fost asa de tari in credinta, incat au preferat sa moara decat sa se lepede de Hristos si de marturisirea Invierii Domnului. Ne amintim cand a fost apostolul Petru in judecata, asa de frumos spune: socotiti voi si judecati daca este drept sa ascultam mai mult de voi, de oameni, decat de Dumnezeu. Si sa nu marturisim noi cele ce am auzit si cele ce am vazut? Deci, semnatura acestui adevar al Invierii a fost facuta cu sangele apostolilor, a martirilor, de 2.000 de ani.

Pr. Valer Parau: Atat cat priveste adevarul despre Inviere, trebuie sa vedem in mod concludent niste lucruri practice. Invierea este un timp istoric. Deci, el nu poate fi trimis undeva intr-un stil, intr-un timp vechi. El este ceva care implineste Scriptura. Minunile infaptuite de Isus sunt semne ale Invierii Lui. Dar Invierea lui Isus a fost un semn profetit din Vechiul Testament. Ma gandesc aici la Isaia, Ezechiel. Si toate aceste lucruri nu sunt hazarde. Ele sunt bazate pe intelepciunea lui Dumnezeu. L-as cita pe Sfantul Pavel, din prima lui Epistola catre Corinteni: Intelepciunea lui Dumnezeu s-a aratat in mantuirea noastra prin crucea lui Isus. Si apoi, ce-i o nebunie pentru lume, pentru Dumnezeu este mantuire. Ma refer la cruce. Dar, as vrea sa fac o trimitere importanta la Marcu, cap. 8, vers. 31: Si a inceput sa-i invete ca Fiul Omului trebuie sa patimeasca multe si sa fie defaimat de batrani, de arhierei si de carturari si sa fie omorat, iar dupa trei zile sa invieze. De ce? Vedeti ca sunt niste lucruri care preced momentul Invierii. Nu este ceva strain. Isus si-a anuntat patima si moartea de mai multe ori. Tocmai de aceea, adevarul Invierii nu poate fi contestat. Il citez din nou pe Sfantul Pavel, din Faptele Apostolilor, atunci cand priveste predica lui Petru, Fapte, cap. 2, vers. 22 – 24: Barbati israeliti, ascultati cuvintele acestea: pe Isus Nazarineanul, barbat adeverit intre voi de Dumnezeu, prin puteri, prin minuni si prin semne pe care le-a facut prin El Dumnezeu in mijlocul vostru, precum si voi stiti, Pe Acesta, fiind dat, dupa sfatul cel randuit si dupa stiinta cea dinainte a lui Dumnezeu, voi L-ati luat si, pironindu-L, prin mainile celor fara de lege, L-ati omorat, Pe Care Dumnezeu L-a inviat, dezlegand durerile mortii, intrucat nu era cu putinta ca El sa fie tinut de ea. (

Leave a Comment