În Sălaj există proiecte smart village

În șapte județe ale țării, majoritatea din Transilvania, există cel puțin câte un sat smart village. Avantajele sunt numeroase: plățile se realizează online sau la automate electronice de plată, fiecare cetățean deține un card cu care poate accesa toate informațiile sale financiare, iar locuitorii se mai deplasează la primărie doar pentru a obține documente prin care să înregistreze și raporteze nașterea, căsătoria sau decesul. În aceste sate, vezi progrese tehnologice concrete și cu aplicabilitate diversă. Într-un smart village, cetățenii au acces la rețele wifi publice cu acces gratuit, magazine online cu alimente locale, centrale care folosesc resurse regenerabile, clinici medicale și cinematografe mobile. Acesta este un tipar deja existent, de ani buni, în satele inteligente europene. Potrivit informațiilor oferite de Asociația Română pentru Smart City (ARSC), în România, există în prezent peste 140 de comune care au în curs de implementare peste 200 de inițiative smart village, printre care școli cu sisteme de învățământ la distanță, primării digitalizate, transport public verde și colectare inteligentă a deșeurilor. Din 2016 și până în prezent, au apărut peste 1.000 de proiecte și inițiative Smart City și Smart Village. Astfel de proiecte s-au implementat deja în nouă localități, dintre care trei se găsesc în județul Mureș și câte unul în Alba, Sălaj, Galați, Timiș, Sibiu și Ilfov. În Sălaj, la Boghiș, avem cinci proiecte smart village. Cu toate acestea, se observă un interes real pentru a dezvolta acest concept în tot mai multe localități. Mai multe primării pun la dispoziție localnicilor consultanță gratuită și programe de mentoring, prin care învață și îndrumă comunitățile să implementeze soluții smart. În mai multe școli din zona rurală elevilor li se predă cu instrumente digitale, școlarii având acces și la biblioteci digitale care sunt de mare ajutor pentru accesul la informații diverse și calitative, esențiale pentru progresul educațional. Totodată, se lucrează și la dezvoltarea și implementarea de aplicații digitale, prin care cetățenii să se deplaseze tot mai rar la primărie. În același timp, se are în vedere și o eficientizare a activității curente precum și reducerea consumului de hârtie cu peste 80%. Beneficiile din zona smart economy pot fi notabile și în privința sistemelor de iluminat public inteligent, eficientizarea energetică a imobilelor, dar și în zona smart mobility pentru reîncărcarea autoturismelor electrice și achiziția de microbuze electrice pentru transportul public și școlar.

Sălajul are potențialul de a folosi digitalizarea în beneficiul agenților economici și locuitorilor, și există o șansă ca tot mai multe orașe să devină inteligente până în 2030, potrivit estimărilor ARSC. Totuși, trebuie să se înțeleagă că rata de digitalizare depinde de mai mulți factori, cel mai important fiind direct legat de gradul de implicare a autorităților locale, în paralel cu accesul la informație și tehnologie în zonele rurale, inclusiv dezvoltarea competențelor digitale necesare.

Pentru a ajunge la acest nivel, atragerea de bani europeni pentru sate inteligente reprezintă o țintă care trebuie atent monitorizată și aplicată. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României nu are în prezent o linie bugetară dedicată conceptului de „Smart Village”, însă țara noastră are la dispoziție fonduri de coeziune, în actualul exercițiu financiar, unde sunt alocate aproape 30 de miliarde de euro. ARSC a lansat și serviciul de finanțare Smart Finance, prin care autoritățile locale pot obține fonduri europene și guvernamentale pentru digitalizarea și modernizarea localităților. Prin acest serviciu, autoritățile locale au acces la o gamă completă de servicii valoroase, de la identificarea surselor de finanțare până la asistență tehnică post – implementare în comunitățile lor. Dacă așteptăm să ne dezvoltăm de la sine pe această linie, atunci cu siguranță nu se va întâmpla nimic, însă dacă conștientizăm că putem avea și noi un județ smart, atunci cred că autoritățile locale merită să depună eforturi concrete în acest sens. Așadar, la cât mai multe proiecte smart village în Sălaj!

 

2 Thoughts to “În Sălaj există proiecte smart village”

  1. […] În șapte județe ale țării, majoritatea din Transilvania, există cel puțin câte un sat smart village. Avantajele sunt numeroase: plățile se realizează online sau la automate electronice de plată, fiecare cetățean deține un card cu care poate accesa toate informațiile sale financiare, iar locuitorii se mai deplasează la primărie doar pentru a obține documente prin care să înregistreze și raporteze nașterea, căsătoria sau decesul. În aceste sate, vezi progrese tehnologice concrete și cu aplicabilitate diversă. Într-un smart village, cetățenii au acces la rețele wifi publice cu acces gratuit, magazine online… Citeste mai mult […]

Leave a Comment