Hoţii nu au liber de Sărbători: fiţi cu ochii pe genţi şi buzunare!

Urmează o perioadă în care spaţiile comericale, mai ales cele mari şi aglomerate, târgurile, pieţele şi alte locuri publice devin spaţii în care hoţii îşi fac veacul în căutare de oportunităţi ce le pot aduce obiecte şi bani, fără să depună un efort prea mare. Chiar dacă atenţia şi vigilenţa ne sunt deseori “furate” de graba cumpărăturilor ori de vreo ofertă îmbietoare, polițiștii sălăjeni recomandă să evităm să purtăm asupra noastră sume mari de bani, în numerar.

Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este, după cum ştim, posibilă în majoritatea magazinelor, iar acest lucru reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului, într-o clipă de neatenţie de care fiecare dăm dovadă de multe ori, fără să vrem. Banii trebuie păstraţi în buzunarele interioare ale hainelor, în genţi sau borsete bine asigurate.

Banii puşi în buzunarele exterioare ale hainelor, în buzunarele din spate ale pantalonului ori în genţi pe care le purtăm pe umăr/spate fără să avem un control vizual ori tactil permanent asupra acestora reprezintă adevărate invitaţii pentru hoţii care nu scapă nicio ocazie de acest gen. Folosirea telefonului ori a tabletei în timp ce ne aflăm în spaţii aglomerate pot distrage atenţia noastră, însă pot atrage atenţia hoţilor, în doar o secundă. Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine, telefoane) în căruciorul pentru cumpărături! Dacă sunteţi împins „din greşeală” în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul în care tineţi banii, controlaţi geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima tertipului unui hoţ. De asemenea, pentru a preveni furturile din autoturisme, atunci când le parcaţi în locurile special amenajate din zona supermarketurilor, asiguraţi portierele şi nu acţionaţi telecomanda după ce v-aţi întors cu spatele la autoturism.

Hoţii pot deschide o portieră în mai puţin de o secundă iar semnalul sonor şi luminos care vă asigură că aţi încuiat maşina devine inutil. Nu lăsaţi în autoturism obiecte personale şi nici actele autoturismului, pentru că acestea pot fi sustrase şi folosite, ulterior, de infractori. Nu lăsaţi la vedere, în interiorul autoturismului, obiecte de valoare care atrag interesul hotilor, cum ar fi genţi de voiaj, poşete, borsete, genti diplomat, telefoane, tablete sau laptopuri. În cazul în care aţi constatat că sunteţi victima unei infracţiuni, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, ori sunaţi la numărul de urgenţă 112.

 

 

 

Leave a Comment