Festivalul Roman 2013 a topit 400.000 de lei

Festivalul Roman a rezistat doar doi ani de sine stătător, pentru 2014, municipalitatea luând în calcul comasarea acestei manifestări cu cele prilejuite de Zilele Romane, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu.

Deşi nici ediţia 2013 a Festivalului Roman Zalău-Porolissum nu s-a bucurat de o participare numeroasă, organizatorii s-au arătat mulţumiţi de impactul pe care acţiunea l-a avut în cele trei zile. Cel puţin la nivel declarativ. „Trăgând linie, această a noua ediţie a fost un succes. Nu este un eveniment la care să participe zeci de mii de persoane, pentru că se adresează mai degrabă unui public-ţintă. Cu toate acestea, cred că am reuşit ce ne-am propus, mai ales că au venit invitaţi şi din alte judeţe”, a declarat Radu Căpîlnaşiu.
În ciuda „succesului” despre care vorbeşte, primarul a admis că pentru anul viitor organizatorii vor să regândească manifestarea, în sensul comasării „Zilelor Cetăţii” şi a Festivalului Roman Zalău-Porolissum. Ideea regrupării celor două acţiuni vine din dorinţa de a diminua cheltuielile, dar şi pentru că vremea din luna septembrie nu este propice unui astfel de eveniment, a mai spus edilul. Acesta a lăsat de înţeles că decizia nu este influenţată impactul redus al Festivalului Roman, în condiţiile în care evenimentul nu poate reuni zeci de mii de participanţi, fiind adresat unui public-ţintă.
O altă soluţie, dar cu şanse minime de a fi pusă în practică, o constituie asocierea celor două festivaluri cu specific roman organizate la nivel de judeţ: Festivalul Roman, organizat de Primăria Zalău, şi Porolissum Fest, organizat de Consiliul Judeţean Sălaj şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. „Putem discuta cu Consiliul Judeţean Sălaj vizavi de o comasare a celor două evenimente. Am început acest festival solicitând sprijin de la autorităţile judeţene. Poate vom reuşi să gândim împreună un festival de anvergură. Cu toţii am avea de câştigat dacă evenimentul ar fi mai puternic şi mai de amploare”, consideră Căpîlnaşiu.
Referitor la cheltuielile pe care le-a implicat organizarea celei de-a noua ediţii a Festivalului Roman, Mariana Cuibuş, director economic la Primăria Zalău, a precizat că suma totală s-a ridicat la aproape 400.000 de lei. „Prin proiectul „Promovarea Festivalului Roman Zalău-Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”, proiect finanţat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională”, au fost alocaţi 278.266 de lei. Acestei sume i se adaugă 120.000 de lei de la bugetul local, din care 35.000 de lei din sponsorizări”, a spus Cuibuş. Potrivit acesteia, din cei 120.000 de lei de la bugetul municipiului au fost achitate onorariile trupei de reconstituire istorică Savaria Legio XV Apollinaris din Ungaria şi ale formaţiilor Ad-Hoc şi Haggard, dar şi cheltuielile implicate cu cazarea acestora.

One Thought to “Festivalul Roman 2013 a topit 400.000 de lei”

  1. Anonim

    Rahat pe batz! Si pentru asta au fost aruncati 400.000 lei? Da’ sunteti cam bogati voi in Zalau! Va permiteti, nu-i asa?

Leave a Comment