Exportăm mult mai puţin decât importăm

Exportăm mult mai puţin decât importăm

Exportăm prea puţin şi importăm din greu – aceasta este mare hibă pe are o au majoritatea judeţelor României. În multe din ele, deşi balanţa comercială este pozitivă, procentul care face diferenţa este mic, situaţie regăsită şi în Sălaj. În alte 11 judeţe, starea lucrurilor este catastrofală, balanţa comercială fiind pe minus, semn că valoarea importurilor o depăşeşte pe cea a exporturilor.

Din cele 41 de judeţe, doar în 30 valoarea exporturilor o depăşeste pe cea a importurilor, alte 11 judeţe trăgând în jos o economie care oricum nu stă „pe roze”. Potrivit unei analize făcute de Econtext.ro privind puterea comercială a fiecărui judeţ din luna ianuarie 2011, anul nu a început bine, România înregistrând exporturi de 3,42 de miliarde de euro şi importuri de 3,61 miliarde de euro, deficitul comercial fiind de 190 de milioane de euro.

Judeţul cu cel mai performant sold comercial (diferenţa din exporturi şi importuri, n.r.) a fost Argeş: la exporturi de 359,2 milioane de euro şi importuri de 240,2 milioane de euro, soldul comercial este de 119 milioane de euro. Situaţia bună se datorează în principal fabricii Dacia Piteşti, exporturile mari de maşini ţinând pe plus balanţa comercială a judeţului. Pe locul doi se află judeţul Olt, cu o performanţă de 52,3 milioane de euro în luna ianuarie, urmat de Sibiu – 35,8 milioane de euro, Alba – 34,7 milioane de euro şi Călăraşi – 30,8 milioane de euro. Dacă în Olt, economia se bazează pe ALRO Slatina (producător de alumină, n.r.), în Alba se găsesc fabrici de bere şi PFL şi crescători de păsări, iar Călăraşiul înseamnă în principal fabrica Donasid – parte a Grupului Tenaris.

Cu sold comercial pozitiv apar şi judeţele Timiş, Braşov, Arad, Vâlcea şi Satu Mare, dar şi Sălajul, chiar dacă în cazul judeţului nostru diferenţa dintre exporturi şi importuri nu este atât de mare ca în cazurile precedente. Astfel, cu exporturi de 19,1 milioane de euro şi importuri de 14,5 milioane de euro, Sălajul înregistrează un sold comercial de 4,6 milioane de euro şi se situează pe locul 23 în topul judeţelor.

La capătul opus al clasamentului se regăsesc 11 judeţe unde soldul comercial este negativ. Cea mai mare diferenţă între exporturi şi importuri apare în cazul capitalei şi al Ilfovului (luate împreună, n.r.): 499,6 milioane de euro faţă de 992,6 milioane de euro, rezultând un sold comercial de 493 milioane de euro. Trebuie precizat, însă, că această diferenţă uriaşă poate fi explicată prin faptul că majoritatea importurilor din România sunt înregistrate în capitală, firmele mari din ţară având sedii şi baze logistice în Bucureşti şi Ilfov. Dacă ar fi luate în calcul doar exporturile, capitala ar sta cel mai bine la nivel naţional, niciunul din judeţe neavând exporturi mai mari decât cele din Bucureşti/Ilfov.

Tot la polul opus după soldul comercial negativ se plasează şi alte zece judeţe, din care amintim Mureş, cu -24,2 milioane de euro sold comercial, Dolj, cu -11,2 milioane de euro, Brăila, cu -10,1 ,milioane de euro şi Tulcea, cu -9,7 milioane de euro.

Leave a Comment