Este oficial: Prefectura Sălaj a blocat referendumul

Este oficial: Prefectura Sălaj a blocat referendumul

Prefectul Sălajului, Alexandru Vegh a semnat luni decizia de a ataca în instanţă hotărârea consilierilor judeţeni privind organizarea referendumului. Aleşii Sălajului au aprobat, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Sălaj, acţiunea de consultare a locuitorilor judeţului cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială propusă de preşedintele României, Traian Băsescu.

Instituţia Prefectului a atacat hotărârea în contencios-administrativ la Tribunalul Sălaj şi solicită anularea hotărârii. Din cele aflate de la Sebastian Olaru, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sălaj, s-a invocat faptul că reorganizarea teritorială nu se râsfrânge doar pe plan local, ci este un demers care va avea loc la nivel naţional. Din acest motiv, preşedintele ţării este cel care decide organizarea unei astfel de acţiuni de consultare în masă, aşa cum reiese din art. 90 din Constituţia României şi din art. 11 din Legea 3/2000.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate nu a fost respectat principiul transparenţei decizionale, în baza art.6 din Legea 52/2003. Conţinutul hotărârii de CJ trebuia să fie făcut public deoarece decizia are un caracter normativ. Conform legislaţiei, în procedura de elaborare a actelor normative se menţionează că autorităţile publice au obligaţia de a anunţa conţinutul hotărârii pe site-ul instituţiei şi în publicaţiile de presă cu 30 de zile înainte ca aceasta să fie supusă spre analiză şi spre adoptare. Tribunalul Sălaj urmează să se pronunţe cine a avut dreptate, a spus Sebastian Olaru.

Secretarul CJ, Cosmin Vlaicu a admis că rămâne ca justiţia să se pronunţe şi a reiterat faptul că el este cel care a avizat proiectul şi ulterior a contrasemnat hotărârea de CJ. Controlul de tutelă adminsitrativă este un atribut al Prefecturii, cea care este singura autoritate ce poate ataca deciziile noastre. În ţară, pe această temă, s-au dat deja soluţii contradictorii. La Vrancea, acţiunea prefectului a fost respinsă de instanţă, iar la Vâlcea ea a fost admisă. Soluţiile nu sunt definitive şi sunt în recurs, urmând ca reprezentanţii Curţilor de Apel să se pronunţe, a menţionat Cosmin Vlaicu.

Leave a Comment