Dosarele pentru subventiile la incalzire, luate la puricat

Dosarele pentru subventiile la incalzire, luate la puricat

Aproximativ 1.400 de dosare pentru acordarea subventiilor la incalzire vor fi verificate, in urmatoarea perioada, la nivelul municipiului Zalau. In cazul in care se vor gasi neconcordante intre declaratiile beneficiarilor si cele constatate de catre personalul primariilor, beneficiarii de ajutoare vor fi nevoiti sa plateasca despagubiri.

De anul acesta, verificarea dosarelor de ajutoare pentru incalzire nu se va mai face prin sondaj. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, mai mult de jumatate dintre beneficiari vor trebui verificati de catre personalul de asistenta sociala din subordinea primariilor. Conform OUG 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, primarii au obligatia de a efectua lunar, pana la inceputul sezonului rece urmator, la solicitarea agentiilor teritoriale de prestatii sociale, anchete sociale pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia pentru cel putin 60 la suta dintre beneficiarii dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei. Aceleasi prevederi legislative arata ca, in situatia in care familia sau persoana singura beneficiara refuza sa furnizeze informatiile si documentele necesare pentru intocmirea anchetei sociale sau in urma anchetelor sociale efectuate prin sondaj se constata ca in completarea cererii si declaratiei pe proprie raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia nu a declarat corect numarul membrilor de familie, veniturile ori bunurile detinute, dreptul la acest ajutor inceteaza incepand cu luna urmatoare. Sumele platite necuvenit cu acest titlu se recupereaza in conditiile legii, prin dispozitie a primarului, care constituie titlu executoriu, a declarat purtatorul de cuvant.

Beneficiarii de ajutoare de incalzire se pot alege cu dosare de cercetare penala in cazul in care cele declarate nu corespund realitatii. Mai precis, declararea unui numar mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decat cele reale, in scopul vadit de a obtine foloase materiale necuvenite, constituie infractiune de fals, uz de fals sau inselaciune, dupa caz, si se pedepseste potrivit dispozitiilor Codului Penal. In cazul in care titularul, la completarea cererii, nu a mentionat corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute, acesta risca amenzi intre 200 si 1.000 de lei.

Pentru a beneficia de subventii pentru intreg sezonul rece, perioada de depunere a cererilor s-a incheiat vineri la nivelul municipiului. Au fost inregistrate aproape 2.400 de cereri pentru acordarea ajutorului la incalzire. Dintre acestea, 2.160 sunt dosare pentru subventii la incalzire in sistem centralizat, 138 sunt pentru ajutoare la incalzirea cu gaz, iar 95 sunt dosare subventii pentru lemne, carbuni sau combustibili petrolieri.

Cererile pentru subventii la incalzire se preiau in continuare, insa beneficiarii vor primi subventiile la incalzire din luna urmatoarea depunerii dosarelor. Familiile si persoanele singure care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru energie termica, gaze naturale si combustibili solizi sau petrolieri depun prin asociatiile de proprietari sau locatari cererile si declaratiile pe proprie raspundere la primaria comunei, orasului in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu.

Beneficiari de ajutoare de incalzire sunt familiile ale caror venituri pe membru de familie sunt de pana la 786 de lei si persoanele singure ale caror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei. Se exclud de la plata acestor ajutoare persoanele care au in proprietate cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, autoturisme care depasesc 1.600 centimetri cubi, autoutilitare, microbuze, autobuze, utilaje agricole, de prelucrare agricola, de prelucrat lemnul. De asemenea, nu beneficiaza de subventiile la incalzire persoanele care detin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, terenuri de imprejmuire a locuintei care depasesc 1.000 metri patrati in zona urbana si 2.000 de metri patrati in zona rurala, terenuri in zona colinara, de ses si in zona montana. In plus, ajutorul nu se acorda celor care au in gospodarie cel putin trei bovine sau cinci porci, peste 20 de oi sau capre sau peste 15 familii de albine.

Leave a Comment