Din cauza birocraţiei şi a nepăsării autorităţilor, Centrul deTransfuzie Sanguină riscă să fie închis

Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Zalău este pe punctul de a nu mai funcţiona. Şi asta din cauza birocraţiei care împiedică o investiţie de aproximativ 10.000 de euro care să asigure temperatura necesară desfăşurării activităţii de donare.

Doctorul Angela Badea, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din municipiu, unitate care asigură necesarul de sânge nu doar bolnavilor de la Spitalul Judeţean, ci şi altor unităţi spitaliceşti din aproape toate judeţele Transilvaniei, a precizat că investiţia privind montarea unei centrale termice în instituţia pe care o coordonează a fost blocată. Chiar dacă a obţinut fonduri, prin sponsorizare, pentru montarea unei centrale termice în centru, în plin sezon rece, banii nu pot fi folosiţi.

Uzina, bat-o vina

Odată cu închiderea Uzinei Electrice din Zalău, care furniza agentul termic în mai multe instituţii din municipiu, CTS a rămas fără căldură. Clădirea în care se desfăşoară activitatea este deocamdată… a nimănui. Primăria Municipiului Zalău nu a putut asigura fonduri pentru montarea unei centrale termice, deoarece CTS se află în subordinea Ministerului Sănătăţii (MS). De asemenea, ministerul precizat, ridică neputincios din umeri – „nu sunt bani de investiţii”. „În această situaţie, am fost nevoită să bat la uşile firmelor şi să solicit ajutorul unor persoane pentru a obţine banii necesari pentru instalarea unei centrale. În total, investiţia este de aproximativ 10.000 de euro, sumă care include achiziţia a două centrale termice în unitate, materialele, manopera şi proiectul”, a precizat directorul Badea.
După insistenţe la o multitudine de societăţi comerciale din Zalău, în cursul acestei săptămăni a apărut şi primul sponsor. „Am primit un telefon de la o societate comercială prin care am fost înştiinţată că trebuie să deschid un cont la trezorerie, cont în care va fi virată suma de 3.000 de euro. Sunt nişte bani cu care ne putem apuca de treabă, însă nu îi vom putea folosi până peste şase luni. MS, cel care administează contul, ne-a înştiinţat că banii obţinuţi din sposorizare vor fi reţinuţi timp de şase luni şi numai după acest termen îi vom putea utiliza. (…) O birocraţie de nedescris. Ce să fac? E inadmisibil! Autorităţile sunt total dezinteresate şi nu le pasă dacă se închide CTS”, a adăugat doctorul Badea.

Activitatea se desfăşoară la 17 grade

Scăderea temperaturii din ultima perioadă a dus implicit şi la scăderea numărului de donatori. Badea a precizat că activitatea din centru se desfăşoară la temperatura de 17 grade. „Donatorii care au venit în ultima perioadă la centru tremură de frig. Avem aparatură care la o temperatură de sub 18 grade denaturează analizele. Numărul donatorilor e pe zi ce trece mai mic. Vă daţi seama, într-o astfel de situaţie, în curând, odată cu scăderea temperaturilor nu vom mai putea funcţiona”, a conchis doctorul Angela Badea.

One Thought to “Din cauza birocraţiei şi a nepăsării autorităţilor, Centrul deTransfuzie Sanguină riscă să fie închis”

  1. motanul negru?

    Cum se va proceda în urgența spitalului dacă au un mort, dacă nu-l pot transfuza? Pentru că există deja precedent, aplaudat de directorul medical.

Leave a Comment