Despre Patimile Mantuitorului Iisus Hristos

Despre Patimile Mantuitorului Iisus Hristos

Vinerea Mare este ultima vineri dinaintea Sarbatorii de Pasti din Saptamana Mare si se mai numeste si Vinerea Patimilor (ziua patimilor si rastignirii lui Iisus) sau Vinerea Seaca, pentru ca, pentru cei mai multi crestini este zi de post negru, adica nu se mananca si nu se bea nimic toata ziua.

Dupa o noapte de stat in inchisoare, indurand umilinta si biciuirile nemiloase, in ziua de vineri, Mantuitorul Iisus Hristos este dus inauntrul curtii si imbracat intr-o mantie rosie. Pilat il arata poporului zicand: Iata Omul!. Multimea agitata de farisei si carturari a inceput sa strige ca iesita din minti: Rastigneste-L, rastigneste-L! Ia-L, ia-L si-L rastigneste!.

Ostasii il scot afara legat de maini pe Iisus. Apostolii, ucenicii, toti acestia L-au lasat si au fugit. Nu mai are pe nimeni langa El. Era lovit peste maini, peste spate; pe cap i s-a pus o coroana de spini, o trestie in mana si, ingenunchind, ii strigau: Bucura-Te, imparatul iudeilor!. Tras de funii printre loviri, cu Crucea-n spate, se indreapta spre Golgota. La o raspantie, i se infatiseaza o fecioara numita Veronica, care-I sterge cu o mahrama sudorile amestecate cu sange de pe fata Sa, imprimandu-i-se fata Domnului Iisus Hristos pe acea mahrama. Crucea fiind foarte grea, a cazut sub greutatea ei. Atunci ostasii au silit pe un om, Simion Cirineanul, sa-I duca Crucea pana in varful Golgotei. Piroanele reci, groase si ruginite, I-au strapuns mainile si picioarele. La ridicarea Crucii trupul se lasa greu, iar ranile de la maini si picioare se largesc.

In Vinerea Mare nu se mai slujeste Sfanta Liturghie, pentru ca Insusi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum, dar se tine post negru. Aceleasi lucruri sunt valabile si pentru Sambata Mare. Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapa a tanguirii Mantuitorului Iisus Hristos, Care se afla acum in mormant.

La sfarsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfantul Aer, pe sub care trec apoi toti credinciosii. Numit si Epitaf, Sfantul Aer este o panza de in, de catifea sau de matase pe care se afla imprimata, brodata ori zugravita icoana inmormantarii Domnului. Epitaful simbolizeaza trupul mort al lui Hristos. In ziua de sambata, se pomeneste moartea, inmormantarea si petrecerea in mormant a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Iosif din Arimateea, ucenic al lui Iisus Hristos, s-a dus la Pilat si la rugat sa-i dea trupul Lui Iisus Hristos pentru al ingropa in mormantul sau.

Mantuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a trait printre oameni doar 33 de ani. Moartea Sa a fost extrem de violenta. A fost torturat si crucificat, dar a treia zi a Inviat. Moartea lui semnifica o jertfa pe care El a adus-o pentru mantuirea oamenilor. Astfel, misiunea lui Iisus Hristos in lume nu se incheie cu moartea Sa, ci cu Invierea.

Existenta lui Iisus printre oameni, moartea Sa, si mai ales Invierea Sa, au o semnificatie invaluita in Taina. Un lucru insa este clar: Mantuitorul Iisus Hristos ne-a promis o Viata vesnica, iar Invierea Sa este chezasia vorbelor Sale. Invierea a deschis vietii omenesti o privire spre zarea vesniciei, a luat mortii rolul si caracterul de sfarsit tragic si dureros.

Leave a Comment