Descentralizare administrativa doar pe hartie

Descentralizare administrativa doar pe hartieDescentralizarea administrativa este inca subiectul unei dezbateri teoretice, in detrimentul unei dorinte de dinamizare a descentralizarii prin acte normative – a fost de parere presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, care este in acelasi timp si presedintele Consilului de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Dupa parerea lui Marc, lipsa unei descentralizari efective se face simtita in mai multe sectoare locale. Un exemplu in acest sens ar fi celebrul proiect Samtid, care ar fi putut fi finalizat inca anul trecut, dar care se prelungeste si odata cu acest lucru se amana si rezultatele scontate, respectiv imbunatatirea serviciilor de distributie a apei. Acest lucru se intampla – a fost de parere Marc, din cauza unui contract incheiat la nivelul fostului Minister al Integrarii Europene, contract in care beneficiarii – cele patru orase salajene, nu au nici o posibilitate de interventie intre contractant si contractor, situatie in urma careia doar consultantii au de castigat si cei care monitorizeaza proiectul.

Un alt aspect al descentralizarii pe hartie se face simtit in domeniul firmelor de consultanta pentru asistenta tehnica pe proiect – a mai fost de parere Marc. Un exemplu local in acest sens ar putea fi proiectul Managementul integrat al deseurilor, proiect care sta de luni bune din cauza unui consultant pe care eu nu-l stiu nici pana in ziua de azi, a declarat Marc. Selectionarea unei consultante este un proces care se prelungeste mult mai mult decat limitele normale, din motive pe care beneficiarii locali ai unor proiecte nu le cunosc.

Tot exemplu al consultantei care face ca un proiect sa bata pasul pe loc sau chiar sa duca la pierderea finantarii este si proiectul de reabilitare a drumului Ciucea – Varsolt, proiect in care CJS s-a facut cu un consultant care, dupa parerea lui Marc, este unul fara experienta si care, prin toate datele pe care le solicita – deseori in mai multe randuri (ceea ce da dovada ca nici macar nu le citeste) duce la gandul ca este unul complet pe dinafara in problema respectiva. Pe consultantul proiectului Ciucea – Varsolt, l-am vazut o singura data, iar modul in care colaboram ma face sa fiu sceptic in legatura cu promovarea proiectului pentru sesiunea de la sfarsitul lunii iunie, a declarat Marc.

Toate acestea, a mai explicat Marc, ne dezvaluie un model de alocare a consultantei intr-un sistem profund centralizat, in care beneficiarul nu are nici o legatura cu consultantul care, la randul sau, este intr-o legatura stransa cu ministerul. Pledand pentru descentralizarea deciziei in ceea ce priveste proiectele autoritatilor locale, Marc a declarat ca aceasta problema va fi ridicata la nivelul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, a caror consultari vor avea loc in curand.

Ministerele decid in favoarea adminstratiilor judetene

Tiberiu Marc a mai facut unele comentarii si cu privire la Legea 315 privind dezvoltarea regionala, explicand situatia uneori chiar conflictuala la care s-a ajuns intre agentiile de dezvoltare regionale si fostul Minister al Integrarii Europene. Eu nu vad cum am putea dezvolta proiecte regionale in conditiile in care Consiliile de Dezvoltare Regionala nu vor redobandi o pozitie cel putin egala cu celelalte structuri consultative in luarea deciziilor. La fel, nu vad cum am putea discuta despre un grad ridicat de absorbtie al fondurilor structurale pe proiecte regionale, in conditia in care decizia nu va fi transferata – in ceea ce priveste selectia proiectantului si partea de achizitie a contractului – la nivelul regional, a explicat Marc. La ora actuala, insa, Consiliul de Dezvoltare Regionala si Agentia de Dezvoltare Regionala sunt doar niste structuri care au responsabilitati in implementarea proiectelor, ca rezultat al unor actiuni precedate de relatiile de la nivelul ministerelor.

Marc a declarat ca va face, la intalnirea UNCJ, propuneri concrete in vederea incercarii eliminarii disfunctionalitatilor constatate. Problema cea mare, a mai fost de parere Marc, este cea ca la nivelul ministerelor se elaboreaza acte normative care privesc administratia judeteana, neexistand nici un fel de consultanta intre ministere si forurile regionale.

Leave a Comment