De la anul, creşte salariul minim

Veşti bune pentru angajaţii care sunt încadraţi în muncă cu salariul minim pentru economie. Începând de anul viitor, salariul minim brut pe economie va creşte cu 50 de lei, de la 800 de lei lunar la 850 de lei. Creşterea a fost cuprinsă într-un proiect de lege, care se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Începând cu 1 ianuarie 2014, salariul minim brut garanat în plată va fi de 850 de lei lunar, faţă de 800 cât este în prezent. Acesta este valabil pentru un program complet de lucru de 168 de ore, în medie lunar, ceea ce înseamnă că o oră de muncă a unui angajat încadrat cu salariul minim va fi plătită cu 5,59 de lei, faţă de 4,74 de lei cât este în prezent. Potrivit proiectului care stabileşte creşterea salariul minim brut pe economie, anul viitor, începând cu luna iulie, va mai avea loc o nouă creştere a salariului minim brut, de la 850 la 900 de lei. În prezent, salariul minim brut pe ţară, garantat în plată, este de 800 de lei, ceea ce înseamnă că un angajat încadrat în muncă cu acest salariu primeşte în mână, net, 601 lei lunar, diferenţa până la 800 de lei însumând contribuţiile sociale datorate la fondul de pensii, sănătate, şomaj şi impozit. Angajatorii care pentru un program normal de muncă îşi vor încadra angajaţii cu un salariu mai mic de 850 de lei vor fi sancţionaţi de către inspectorii Inpectoratului Teritorial de Muncă cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei.
După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspectorul şef al Inspectoartului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, în prezent, în evidenţele instituţiei, sunt înregistraţi un număr de 4.330 de angajatori cu un număr de contracte de muncă active de peste 46.600, care în mare parte au trecute la încadrare salariul minim brut pe economie – 800 de lei. Proiectul care prevede creşterea salariului minim se află în dezbatere publică pe site-ul MMFPSPV până în 22 noiembrie, unde pot fi trimise sugestii.

One Thought to “De la anul, creşte salariul minim”

  1. Creste pe draq

    Ca de cand Sindicatele se caca pe ele si nu sunt in stare sa forteze semnarea unui Contract Colectiv de Munca la Nivel National, asistam la o contraofensiva patronala si la o intoarcere la prevederile minimale ale Codului Muncii (ioc zile libere pentru evenimente familiale, ioc coeficienti de ierarhizare, ioc criterii la concediere colectiva, etc.)

Leave a Comment