Culmea crizei economice! A scăzut numărul familiilor sărace

Sărăcia continuă să apese greu pe umerii multor familii de sălăjeni. Mii de persoane au solicitat sprijin financiar din partea statului pentru a putea supravieţui de la o lună la alta. Cu toate acestea, faţă de anul trecut, numărul celor care primesc ajutoare pentru susţinerea familiei este, la această dată, cu aproape un sfert mai mic decât în urmă cu un an.

Peste 3.800 de persoane beneficiază la această dată de alocaţii pentru susţinerea familiei, numărul acestora fiind în scădere faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj.
Cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei se stabileşte în funcţie de venituri şi numărul de copii cu vârste de până la 18 ani. Sunt consideraţi ca făcând parte din familie şi copiii adoptaţi, încredinţaţi în vederea adopţiei sau aflaţi în plasament familial, inclusiv la asistentul maternal profesionist ori pentru care s-a instituit tutela. „În luna februarie a acestui an avem înregistraţi 3.837 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, mai puţin cu aproximativ 1.000 mai puţini faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, când erau figurau în evidenţe 4.920 de beneficiari. Implicit, s-a redus cuantumul de plată aferent alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, la 239.330 de lei în prezent, faţă de 292.800 de lei cât era în februarie, anul trecut”, a declarat consilierul juridic al agenţiei, Marinela Cipleu.

Sute de părinţi singuri luptă cu sărăcia

Dintre beneficiari, 2.761 sunt familii al căror venit per membru nu depăşeste suma de 200 de lei. Sunt familii susţinute de ambii părinţi sau monoparentale care se încadrează acestui nivel. Cele mai multe, în număr de 938 au în componenţă doi copii. Sunt 611 familii care au un singur copil, 434 de familii care au trei copii în grijă, în timp ce 264 primesc alocaţii pentru susţinerea familiilor având patru sau mai mulţi copii.
În privinţa familiilor monoparentale, în judeţ sunt sute de persoane care sunt nevoite să ducă singure greul familiei. Astfel, primesc ajutoare de la stat 690 de familii monoparentale, 514 având venituri per membru de familie de sub 200 de lei. Sunt 295 de persoane care au de crescut un copil, 146 de beneficiari care au câte doi copii, 46 de persoane care cresc singure câte trei copii, în timp ce 27 de persoane sunt nevoite să se descurce singure cu câte patru sau mai mulţi copii.
Alţi 1.074 de sălăjeni având venituri per membru de familie între 201 şi 370 de lei primesc ajutoare financiare de la stat. Dintre aceştia, 176 sunt persoane singure care sunt nevoite să se descurce cu venituri foarte mici pentru creşterea copiilor.

Alocaţii pornind de la 30 de lei

Valoarea ajutorului social se calculeză în funcţie de veniturile familiei şi de numărul de copii aflaţi în grijă. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul familiei cu doi părinţi, al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 de lei, cuantumul lunar al alocaţiei este stabilit după cum urmează: 30 de lei pentru familia cu un copil; 60 de lei pentru doi copii; 90 de lei pentru familia cu trei copii; şi 120 de lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi. Pentru familiile cu venituri cuprinse între 201 şi 370 de lei, contravaloarea alocaţiei este de 25 de lei pentru familia cu un copil, 50 de lei pentru cei care au în grijă doi copii, 75 de lei primeşte familia cu trei copii în grijă şi 100 de lei pentru familii cu şase membri sau mai mult.
Familiile susţinute de un singur părinte primesc alocaţii mai mari, cuprinse între 50 şi 200 de lei, în cazul în care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 lei. Pentru familiile monoparentale care se încadrează unui venit pe membru cuprins între 201 şi 370 de lei, ajutorul porneşte de la 45 de lei şi ajunge până la 180 de lei pentru familia cu patru copii sau mai mulţi.

Fără şcoală, fără alocaţie

Beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei trebuie să ştie că acest sprijin vine cu anumite condiţii – obligativitatea minorilor de a frecventa cursurile şcolare fără întrerupere. În cazul în se constată că minorul are mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, alocaţia se va reduce ori chiar suspenda pentru o perioadă de trei luni.
Acordarea acestul ajutor încetează şi pe perioada încredinţării copilului unei instituţii de asistenţă socială, dacă se constată neconcordanţe între declaraţiile beneficiarilor şi datele reale – privind componenţa familiei ori veniturile realizate, precum şi pentru o perioadă de trei luni consecutive în care se înregistrează mandate poştale returate pentru titularul alocaţiei familiale pentru copii.
Pentru a rămâne în plată, titularului alocaţei are obligaţia de a da, la interval de şase luni, o declaraţie pe propria răspundere privind componenţă familiei. La fiecare trei luni, beneficiarii trebuie să depună şi dovada frecventării cursurilor de către copii.

Beneficiarii, trecuţi prin acte sociale

Pentru a beneficia de alocaţia pentru susţinerea familiei, solicitantul trebuie să depună o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere la primăria de pe raza căreia familia îşi are domiciliul, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia şi, după caz, privind frecventarea cursurilor şcolare. În termen de 15 zile de la depunerea acestei cereri, primarul va dispune efectuarea unei anchete sociale pentru a verifica eligibilitatea cererilor. Tot primarul va dispune acordarea acestei alocaţii în cel mult cinci zile de la data la care i se comunică situaţia celor care se încadrează pentru a beneficia de ajutorul social. Dreptul la alocaţie se acordă începând cu luna următoare înregistrării cererii.

One Thought to “Culmea crizei economice! A scăzut numărul familiilor sărace”

  1. Anonim

    D-na ziarista citeste Legea 277/2010, azi din pacate ai scris numai aberatii

Leave a Comment