Cristian Taloş- AVE Eco Serv: „Cerem sprijin şi implicare din partea cetăţenilor municipiului Zalău”

Societatea AVE Eco Serv S.R.L. din Zalău continuă campania prin care selectarea materialelor reciclabile ar trebui să devină o responsabilitate şi totodată un mod de viaţă al cetăţenilor din întreg judeţul Sălaj. La Zalău, compania AVE, deşi a înregistrat rezultate foarte bune pe acest segment situându-se pe un loc fruntaş pe ţară la selectarea deşeurilor reciclabile, totuşi, aceasta se confruntă, încă, cu multe neajunsuri. Două dintre ele sunt conştiinţa şi bunul simţ pe care mulţi locuitori le lasă deoparte atunci când vine vorba de separarea şi depozitarea corespunzătoare a deşeurilor reciclabile. „Deşi ne bucurăm de un sprijin constant din partea cetăţenilor iar rezultatul în ansamblu este unul bun, continuăm să ne confruntăm cu destule cazuri care umbresc atât activitatea noastră, cât şi ceea ce e mai important, rezultatul acţiunilor cetăţenilor care respectă aceste reguli şi doresc să trăiască în spaţii curate dar şi să colecteze corect aceste materiale”, a spus Cristian Taloş. Problema căutătorilor în gunoaie care, fireşte, le şi aruncă pe jos sau le împrăştie pe zeci de metri, este încă o problemă doar parţial soluţionată. Sunt zone, cartiere unde aceşti scormonitori revin constant în ciuda tuturor avertismentelor şi chiar a sancţiunilor care, ce-i drept, se aplică mai puţin în cazul lor pentru că oricum rămân simple hârtii sau vorbe în vânt.

Taloş a făcut un apel la cetăţenii Zalăului, cărora le-a mulţumit pentru acest loc de frunte pe ţară în cursa pentru selectarea materialelor reciclabile şi i-a îndemnat să participe mai activ la acţiunile de curăţare a spaţiilor din jurul blocurilor, în special a zonelor cu iarbă aflate sub balcoane şi care, din păcate, de multe ori devin pentru unii locatari loc de aruncat deşeurile, resturile menajere, al cutiilor sau sticlelor de plastic. Unii cetăţeni sunt chiar revoltaţi dacă li se sugerează să pună mâna, la propriu, să facă puţină curăţenie sau, dacă sunt surprinşi că aruncă sacul de plastic oriunde altundeva decât în container. Aceştia răspund iritaţi „…păi, să facă AVE, că de-aia iau bani”.

Cu astfel de mentalităţi, oraşul Zalău (şi nu numai) încă se mai confruntă. La fel şi cu aruncatul resturilor menajere din casă, în coşurile de gunoi amplasate pe stradă. Directorul AVE a mai menţionat faptul că au fost modernizate în ultimele luni peste 40 de puncte gospodăreşti de colectare a deşeurilor şi că această acţiune va continua.

Chiar dacă edilii se vor supăra din nou pe noi, reamintim că supravegherea prin camere video şi luarea altor măsuri decât amenzile contravenţionale, date din an în Paşti şi care uneori sunt aplicate exact în cazurile în care nu e necesară această măsură, ar putea avea un succes mai mare în contracararea acestor comportamente, un adevărat coşmar pentru ceilalţi cetăţeni care încearcă din răsputeri să trăiască civilizat. Pentru că, dacă o amendă, să zicem, o ştergi dacă scoţi banul din buzunar, ruşinea şi penibilul cu care te-ai putea trezi peste tine, dacă eşti pozat sau filmat când arunci gunoiul ca maimuţa, din copac, nu prea le mai poate şterge nimic, prea curând. Putem avea un oraş curat şi frumos, însă o parte din locuitori trebuie să ştie că acest lucru nu ţine doar de Ave sau Citadin, ci în mare măsură, de noi înşine.

 

Leave a Comment