Colectarea inteligentă a deșeurilor din perspectiva unui cetățean responsabil

“În natură nimic nu se pierde, totul se transformă”- susținea Antoine Laurent Lavoisier (părintele chimiei moderne). Acest citat se poate aplica cu succes și în cazul bunelor practici privind protejarea mediului înconjurător.
Operatorul de salubritate SC INSTAL ROS SRL asigură colectarea deșeurilor în 43 de comune și un oraș din județul Sălaj, angajații noștri străbătând zilnic această arie pentru a se asigura că contractul de salubritate este respectat întocmai. Noi ne înțelegem misiunea și ne asigurăm zilnic că procesul de colectare a deșeurilor și de prelucrare a acestora este realizat eficient și conform normelor impuse, însă ca un parteneriat să aibă succes este nevoie de responsabilitate și de cealaltă parte.
În misiunea noastră de monitorizare a activității de gestionare a deșeurilor, am ajuns zilele trecute în comuna Băbeni împreună cu echipajele de salubritate. Ajunse în zona de colectare pentru cele două fracții ( fracția umedă – deșeuri menajere și fracția uscată – deșeuri reciclabile), echipajele de lucru încep activitatea de ridicare a deșeurilor cu autospecialele din dotare. Din europubele și eurocontainere se colectează deșeurile menajere, iar din sacii de polietilenă se adună deșeurile colectate selectiv.
Ca și în alte localități, ne confruntăm cu diferite situații:
– utilizatori casnici/non-casnici care sunt nemulțumiți de contravaloarea serviciului prestat, adică de valoarea facturilor emise pentru ridicarea deșeurilor;
– utilizatori cu atitudine “neutră”, respectiv generez – plătesc și îmi văd de treaba mea;
– utilizatori care ne cheamă la masa rotunda cu scopul dezbaterii eventualelor posibilități de a fi scutiți de la plata serviciilor, de altfel obligatorii;
Printre utilizatorii cu diferite viziuni ne-a atras atenția un cetățean care a lăsat o impresie de bun simț, de civilizație, de responsabilitate și, nu în ultimul rând, de respect față de comunitate și de mediul înconjurator.
Eugen Horvat, în vârstă de 68 ani, locuiește în Zalău dar are activitate economică în comuna Băbeni. În calitate de simplu cetățean dar și de administrator al unui mic lanț de magazine, el reprezintă un exemplu în ceea ce privesc bunele practici privind colectarea separată a deșeurilor.
Domnul Horvath și-a înființat propriul sistem de gestionare a deșeurilor într-un mic spațiu din curtea imobilului pe care îl deține, unde deșeurile sunt separate chiar la sursa de generare.
Eugen Horvat are mare grijă ca în pubelă să ajungă doar acele tipuri de deșeuri care nu pot fi reutilizate, acesta fiind un efort minim pentru a asigura un mediu curat și plăcut.
– Deșeurile vegetale sunt aruncate într-o “groapa mică”, unde după fermentare este obținut compostul, îngrășământ natural pentru plante. De asemenea, și cojile de ou sunt reintroduse in circuitul natural. Acestea sunt măcinate și folosite apoi pentru tratarea bio a legumelor din grădină. Astfel, sunt economisți bani pentru fertilizarea grădinii pe perioada verii, la care se adaugă beneficiul fertilizării organice.
– Din mecanismul de lucru nu poate lipsi nici “gestionarea” cenusei, care fiind bogat in fosfor este folosit pentru afanarea solului.


– Deșeurile reciclabile (doze de aluminiu, carton, lădițe de lemn) sunt gestionate într-un stil ordonat: dozele de aluminiu în sacoșă separată, iar cartoanele sunt pliate și legate cu sârmă, astfel încât să se micșoreze spațiul de depozitare.


Acest caz reprezintă o practică simplă care ar trebui adoptată de fiecare dintre noi, deoarece prima responsabilitate pentru menținerea curățeniei mediului înconjurător îi revine celui care generează deșeurile. Ne dorim să avem mai mulți parteneri ca și domnul Horvath în misiunea noastră de a menține un mediu curat în județul Sălaj. Vă așteptăm alături de noi în efortul pentru un mediu mai prietenos!

Leave a Comment