Cimitir, extremă urgenţă: zălăuanii au cuvântul

Primăria Municipiului Zalău invită cetățenii municipiului la dezbaterea publică privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) „Extinderea cimitirului municipal Zalău”, care va avea loc joi, 10 noiembrie de la  ora 14, în sala de ședințe a instituției. Prin realizarea acestui PUZ se urmărește extinderea cimitirului municipal pe terenuri proprietăţi private, în suprafaţă de 1,87 hectare și o zonă de protecție de 5,26 hectare (proprietăţi private şi publice), situate în intravilanul Municipiului Zalău, în imediata vecinătate a cimitirului municipal existent, în partea sudică a acestuia, înspre Strada Ştefan cel Mare. Scopul dezbaterii publice este de a fundamenta propunerile din cadrul documentației de urbanism. În cadrul acestei etape, cetățenii pot interveni cu propuneri/sugestii/observații care vor fi analizate și, în funcție de oportunitate, se va ține cont la completarea documentației de urbanism.

Situaţia cimitirului zălăuan a devenit critică încă de anul trecut, atunci când autorităţile s-au trezit că nu mai pot oferi niciun loc de veci pentru simplul motiv că acestea… s-au terminat. O situaţie pe cât de delicată, de grea pentru persoanele aflate în necaz dar şi o chestiune de sănătate publică până la urmă care ar fi putut aduce în pragul disperării multe familii. Vina însă aparţine tot fostelor autorităţi care s-au gândit să treacă la economii atunci când nu mai aveau ce să economisească, mai precis, când locurile de veci disponibile s-au terminat, hop şi HCL care nu mai dădea în avans, loc cu verdeaţă. În anul 2015 au fost atribuite 202 locuri de veci, au fost înhumaţi 181 decedaţi din care, la data înhumării, 115 deţineau locul de veci, rezultând că un număr de 136 au fost atribuite pentru viitor.

Autorităţile au concluzionat în urmă cu un an, că se impune de urgenţă eliminarea acestei posibilităţi de atribuire, pentru a putea fi asigurat, cel puţin pentru o perioadă de timp, strictul necesar pentru locurile de veci, fiind votată modificarea regulamentului astfel încât atribuirea locurilor de înhumare să se facă exclusiv în situaţii de necesitate, adică, mai pe scurt, trebuie să mori pentru a primi un loc de odihnă veşnică.  „Locurile de înhumare din cimitirele aflate în proprietatea municipiului Zalău administrate de DGADP Zalău se vor atribui numai pentru decedaţi, câte un loc, sau două locuri alăturate pentru decedat şi soţul supravieţuitor, în baza certificatului de deces, dacă solicitarea se face simultan”, se arată în Hotărârea de CL adoptată în urmă cu un an.

 

 

 

One Thought to “Cimitir, extremă urgenţă: zălăuanii au cuvântul”

  1. casa

    Voi stiti cine detine terenul ala in proprietate privata? Si ca nu se poate valorifica decat asa? Este extraordinar ce se poate petrece in gunoiu asta de oras !!! S-a vandut parcele cu parcele pentru case. Faci un PUZ pentru cartier rezidential apoi faci langa el cimitir.

Leave a Comment