Centrul de Transfuzie, ignorat de autoritati

Centrul de Transfuzie, ignorat de autoritati

Desi au trecut aproape doua luni de cand subsolul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj a fost inundat cu apa cu fecale provenite dintr-un canal termic, autoritatile salajene nu s-au interesat de situatia imobilului in care functioneaza unitatea medicala. Nimeni nu a vrut sa stie daca starea lucrurilor a fost remediata si nici macar daca, in urma ploilor din ultimele zile, subsolul nu s-a umplut iar. Asta – desi cladirea in care functioneaza Centrul apartine Primariei Zalau.

Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj pare ca apartine tuturor, dar ca, in acelasi timp, este al nimanui. Daca atunci cand este nevoie de sange, toate privirile sunt atintite spre el, in rest, autoritatilor putin le pasa de singura unitate din judet care asigura unitati de sange si plasma.

La inceputul lunii iunie, subsolul Centrului de Transfuzie a fost inundat. Nu a fost prima data cand s-a intamplat acest lucru, numai ca acum nu era vorba de apa provenita in urma unor ploi, ci de apa cu fecale scurse dintr-un canal termic. O duhoare groaznica a invaluit cladirea si desi cei din Centru au cautat timp de doua zile ajutor, abia in a treia zi s-a reusit vidanjarea subsolului de catre utilaje ale Companiei de Apa Somes.

Directorul Companiei de Apa Somes, Marcel Zaharia, ne-a declarat la vremea respectiva ca apa cu fecale provenea din reteaua de canalizare, care in zona blocului D32 din cartierul Dumbrava s-a infundat. Ca urmare, apa din reteaua de canalizare se scurgea intr-un canal termic, de unde ajungea in subsolul Centrului de Transfuzie, a spus Marcel Zaharia, explicand ca la blocul D32 nu se refacuse reteaua de canalizare, prin proiectul desfasurat la nivel de municipiu si care prevede schimbarea si modernizarea canalizarii orasului.

Problema era cu atat mai grava cu cat nici mirosul infernal instalat in cladire nu putea fi eliminat usor. De cand s-a dat o spargere la Centrul de Transfuzie, conducerea unitatii a instalat un sistem de alarma cu senzori care nu permite lasarea ferestrelor rabatate peste noapte, astfel incat mirosul din incaperi sa fie eliminat.

Toate aceste greutati au fost duse in spate de conducerea Centrului de Transfuzie, desi imobilul in care functioneaza unitatea medicala apartine Primariei Zalau si desi Centrul este singurul de acest gen din intreg judetul. Directorul Centrului, dr. Angela Badea, ne-a declarat ca nici municipalitatea si nici reprezentantii Consiliului Judetean nu au dat macar un telefon pentru a se interesa de soarta lucrurilor. „Este cladirea Primariei, ar trebui sa ne sprijine sa rezolvam problema pe termen lung. Peretii din subsolul sunt tot uzi, subsolul ar trebui igienizat, zugravit, iar sistemul de incalzire al cladirii ar trebui schimbat. Noi nu primim bani pentru asa ceva, pentru ca nu este spatiul nostru, ci al administratiei locale. Dar nimanui nu ii pasa de noi decat atunci cand are nevoie de sange. Atunci toti se simt indreptatiti sa primeasca, in rest nu le pasa”, a declarat dr. Angela Badea.

Potrivit sursei citate, avand in vedere ca detine imobilul cu pricina, administratia locala ar trebui sa o intretina si sa ofere conditii bune Centrului de Transfuzie. „Asa ar fi normal, am primit imobilul in folosinta in baza unui contract de comodat. Totusi, administratia locala nu s-a implicat deloc in ceea ce tine de intretinerea ei, nici macar cu o floare. Daca le cerem sprijinul, ne raspund ca nu au bani. Probabil nu le pasa de noi pentru ca suntem mai mici si pentru ca avem bun simt si nu cerem cu insistenta, ca altii”, a spus directorul Centrului de Transfuzie.

Nici Consiliul Judetean nu e saritor

Dr. Badea a spus ca nici Consiliul Judetean Salaj nu este mai saritor cand vine vorba de a sprijini Centrul, desi acesta deserveste populatia unui intreg judet. „Stiu ca nu este a lor cladirea, dar noi suntem aici pentru un judet intreg, nu doar pentru locuitorii din Zalau. Acest lucru nu conteaza? Majoritatea celor din Consiliul Judetean si din Primaria Zalau nu stiu nici macar cum arata Centrul de Transfuzie, nu au dat niciodata pe la noi”, a declarat dr. Angela Badea.

Potrivit sursei citate, Centrul primeste fonduri pentru utilitati si cheltuieli de personal de la Institutul National de Hematologie Bucuresti, dar niciun ban nu este destinat investitiilor care trebuie facute la cladire pentru ca nu e cladirea lor. „Au fost Centre de Transfuzie din alte judete care au semnat contracte cu Ministerul Sanatatii, in 2002, si au trecut imobilele autoritatilor centrale. La noi nu s-a intamplat asa, iar fostul director, dr. Borza, nu a semnat un asemenea act. Ca urmare, trebuie sa ne descurcam cum putem, si, cum autoritatile locale nu ne-au ajutat, am pus noi bani mana de la mana si am cumparat flori, am mai facut rafturi, am mai schimbat geamuri. Dar anul acesta nu mai putem, chiar nu ne mai descurcam”, a mai explicat directorul Centrului de Transfuzie.

Ce spune Primaria

De cealalta parte, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca tocmai pentru ca se afla in folosinta Centrului de Transfuzie, imobilul trebuie intretinut de acesta.

„Cladirea este proprietate publica a Municipiului Zalau si se afla in administrarea Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj, care apartine de Ministerul Sanatatii. Obligatia pentru asigurarea bunei functionari a spatiului apartine utilizatorului acestuia. In vederea eliminarii problemelor, au fost efectuate urmatoarele lucrari: asfaltare Aleea Dumbravita, inlocuire canalizare menajera, montare supapa de sens impotriva refularii, la presiuni mai mari, in reteaua externa. Am avut in vedere si am incercat sa prindem, la votarea bugetului/2011, sume pentru a efectua lucrari de reparatii capitale dar nu au fost identificate resurse pentru realizarea acestor lucrari”, a declarat Manuela Ghiurutan.

A cazut tavanul in 2009

Imobilul in care functioneaza singurul centru unde se poate dona sange in Salaj a cauzat dificultati in repetate randuri personalului medical. La fiecare aversa de ploaie, apa se infiltreaza in peretii subsolului, astfel ca medicii privesc cu ingrijorare si teama in suflet fiecare palc de nori care ar putea aduce precipitatii zalauanilor.

Tot din cauza infiltratiilor cu apa si a starii degradate a cladirii care nu a fost reabilitata in ultimii 27 de ani, plafonul laboratorului Centrului s-a prabusit in septembrie 2009. Bucati mari de tencuiala si moloz au acoperit podeaua, dar, din fericire, incidentul nu a fost soldat cu victime

Pentru reabilitarea cladirii, ar fi necesara suma de aproximativ 30.000 de lei. Daca ar fi fonduri, conducerea Centrului ar investi inclusiv in amenajarea mansardei ca spatiu functional, mai ales ca, potrivit normelor europene, imobilul nu este suficient de spatios pentru activitatea desfasurata.

Leave a Comment