Cand viata bate filmul: Salajencele, sub legea pumnului

Cand viata bate filmul: Salajencele, sub legea pumnuluiUn caz socant de agresiune in familie s-a petrecut, in urma cu cateva saptamani, intr-un cuplu de salajeni. In miez de noapte, sotul s-a napustit asupra nevestei si a injunghiat-o de mai multe ori in piept si brate. Scaldata intr-o balta de sange, femeia abia a avut putere sa se salveze. Scapata din bratele calaului, a dat fuga la vecini sa cheme ajutor. Este doar unul din multele exemple pe care realitatea cotidiana le ofera in privinta violentei domestice, care a ajuns un flagel in familiile salajene in ultimii ani.

Violenta in familie este un fenomen care, in mare masura, inca nu este constientizat de catre societate ca fiind ceva deosebit de grav. Din acest considerent, sunt multi cei care prefera sa nu intervina in cazul in care asista la o asemenea scena sau stiu ca asa ceva se petrece in imediata lor apropiere, in familiile cunoscutilor sau chiar ale rudelor. In unele cupluri este la ordinea zilei disciplinarea nevestei, considerand necesar acest tratament din cand in cand. Mai mult, unii sunt adepti ai ideii ca bataia este rupta din cer si ca face parte din educatia acordata copiilor. In unele cazuri, aceste batai capata forme de nedescris, cand sotia sau copiii sunt snopiti in bataie cu pumnii, cu picioarele, cu cureaua, chiar dati cu capul de perete si alte agresiuni care lasa rani fizice grave, dar mai ales rani psihice si sufletesti deosebit de profunde. In multe situatii, agresiunile asupra membrilor familiei pot degenera in fapte cu mult mai grave.

Injunghiata de propriul sot

O intamplare socanta de agresiune in familie s-a produs in luna septembrie a anului in curs, intr-o localitate din comuna Plopis. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, politia a fost sesizata in noaptea de 11 spre 12 septembrie, la ora 4, de catre o localnica din Fagetu care a relatat faptul ca Ana C., din aceeasi localitate, a fost injunghiata de catre sotul sau. In urma cercetarilor s-a stabilit ca, in acea noapte, in jurul orei 3.30, Ioan C. a intrat in camera sotiei si, in timp ce aceasta se afla in pat, a lovit-o de mai multe ori cu cutitul, provocandu-i leziuni multiple taiate-intepate in zona toracica si a membrelor superioare, a declarat purtatorul de cuvant.

Cand a realizat ce a facut, barbatul a fugit de acasa, fiind gasit a doua zi de catre oamenii legii. Acesta era cunoscut cu afectiuni psihice, lucru confirmat si de expertiza efectuata in cauza, care a relevat faptul ca, in momentul comiterii faptei, acesta nu avea discernamant. Prin urmare, agresorul nu a raspuns penal, fiind internat intr-un sanatoriu.

Primarul comunei Plopis, Nicolae Criste, ne-a declarat ca barbatul obisnuia sa-si agreseze nu doar sotia, dar si ceilalti trei copii ai sai. Au mai fost incidente in familia respectiva, in urma cu sase luni si acum un an, insa nu atat de grave. Are patima alcoolului, iar atunci cand este in stare de ebrietate, obisnuieste sa-si bata sotia si copiii, doi baieti si o fata. Era sub influenta bauturilor alcoolice si in noaptea in care s-a napustit asupra sotiei sale cu un cutit. Femeia abia a reusit sa scape din mana agresorului si a fugit la vecini, care au chemat politia prin numarul unic de urgenta, povesteste primarul Nicolae Criste.

Peste 100 de infractiuni in familie

La fel ca si cazul mentionat, in majoritatea cazurilor, victimele agresiunilor in familie sunt femeile. Acestea sunt treptat distruse psihic si rabda bataile partenerului lor de viata foarte multi ani inainte de a se hotari sa faca ceva pentru a schimba situatia. Starea de fapt este cu atat mai grava cu cat prea putine victime cer ajutorul autoritatilor. Statisticile in primele noua luni din acest an releva peste 130 de cazuri de abandonuri de familie, precum si de amenintari si loviri intre parteneri. Conform celor declarate de sursa mentionata anterior, in perioada de referinta s-au inregistrat 19 infractiuni de loviri si alte violente asupra familiei, patru cazuri de amenintari, 104 infractiuni de abandon de familie – majoritatea facand referire la neplata pensiei alimentare, patru situatii de nerespectare a masurii de incredintare a minorului, una de rele tratamente aplicate minorului si o tentativa de omor. Ca urmare, sunt cercetate penal 132 de persoane care au savarsit faptele mentionate.

Numarul agresiunilor impotriva membrilor familiei este semnificativ mai mare, infractiunile enuntate anterior fiind doar cazurile care au ajuns in atentia autoritatilor. In realitate, de cele mai multe ori, victimele violentei in familie refuza orice ajutor, si nu doar din partea reprezentantilor legii, ci chiar sprijinul oferit de catre rudele si apropiatii acestora.

Copiii preiau comportamentul agresiv

Pe langa suferintele provocate de batai, un efect devastator asupra victimei il are abuzul psihologic. Violenta psihologica se traduce prin folosirea amenintarilor si a comportamentelor menite sa produca teama: ridicarea vocii sau pastrarea unei taceri prelungite, precum si apelarea la cuvinte si actiuni care distrug increderea si imaginea de sine a femeii. Specialistii sustin ca, odata instalata teama de agresiune, amenintarile sunt suficiente pentru a mentine o stare permanenta de teroare si teama. Uneori, persoanele abuzate ajung sa se autoinvinovateasca pentru bataile pe care le primesc, avand o perceptie gresita asupra realitatii, cauzata de multiplele abuzuri la care acestea sunt supuse. De asemenea, femeile care stau cu un barbat care le bate, le terorizeaza si motiveaza ca rabda de dragul copiilor, gresesc profund. Atmosfera incarcata de tensiune din casa, ca si asistarea la scandalurile dintre parinti si bataile primite de mama ii afecteaza in mod deosebit pe copii, toate acestea avand consecinte vizibile pe tot parcursul vietii lor, acestia putand reproduce, la randul lor, astfel de comportamente in relatiile cu ceilalti.

Violenta familiala, pedepsita cu ani grei de inchisoare

Abuzurile domestice sunt definite ca actiuni fizice sau verbale ce provoaca o suferinta de orice natura. Spre exemplu, lovirea presupune o multitudine de acte de agresiune ale unei persoane impotriva altei persoane, prin folosirea fie a corpului propriu, fie a unor obiecte contondente sau chiar a unor acte de violenta morala. Constituie infractiune de lovire si aruncarea in victima cu un obiect, dar si lovirea acesteia cu palma, piciorul ori alta parte a corpului, ca si amenintarea victimei care in fuga cade si se loveste.

Insa violenta familiala se imparte in mai multe categorii. Una dintre acestea este violenta fizica activa, ce presupune impingerea, lovirea cu pumnul sau piciorul, plesnirea, sugrumarea, bataia, inhatarea, imbrancirea, rasucirea bratelor, ciupirea, utilizarea armei etc. Violenta fizica pasiva presupune izolarea, refuzul de a-si vizita copiii, de a munci etc. Violenta psihologica activa inseamna agresiuni verbale periodice si sustinute la adresa victimei, inclusiv poreclirea acesteia. O alta forma a violentei este cea psihologica pasiva: intreruperea sau insuficienta relatiilor sociale si sexuale, oprirea accesului la bani sau la alte mijloace economice. De asemenea, violenta sexuala se enunta prin fortarea la activitate sexuala nedorita, realizarea unor lucruri cu conotatii sexuale, atingerea fizica a diferitelor parti ale corpului. Legea prevede pentru vatamarea corporala asupra membrilor familiei pedepse de la 1 pana la 15 ani de inchisoare.

Consiliere pentru victimele agresiunilor

O persoana care este victima violentei in familie are la indemana unele cai de solutionare a acestei probleme. Prima varianta ar fi sa solicite consiliere din partea institutiilor abilitate si a autoritatilor. O alta masura este adresarea catre adaposturile speciale, cum este cel pus la dispozitie de municipalitate, prin Directia de Asistenta Comunitara si Sociala Zalau. Primirea victimelor in adapost se face numai in cazuri de urgenta cu aprobarea scrisa a asistentului familial, atunci cand izolarea victimei de agresor se impune ca masura de protectie. Persoanelor care au comis actul de agresiune le este interzis accesul in incinta adapostului unde se gasesc victimele. A treia varianta este depunerea la politie a unei plangeri penale impotriva celui vinovat. Politistii recomanda persoanelor care sunt victime ale violentei in familie sa apeleze cu incredere la numarul unic de telefon 112. Doar ca, de cele mai multe ori, victimele agresiunii domestice renunta la acuzatii din cauza proceselor anevoioase si a consecintelor pe care o astfel de actiune le poate avea in cadrul familiei.

Leave a Comment